Forlan senket Sør-Afrika med to mål

NUMMER ÉN: Diego Forlán (t.v.) leverte en ny sterk kamp for Uruguay og scoret to mål da Sør-Afrika ble slått med 3-0. Nå er han toppscorer i VM. Foto: Reuters
NUMMER ÉN: Diego Forlán (t.v.) leverte en ny sterk kamp for Uruguay og scoret to mål da Sør-Afrika ble slått med 3-0. Nå er han toppscorer i VM. Foto: Reuters

Vertsnasjonen på vei mot uhyggelig rekord. Landslagssjefen slakter dommeren etter feilaktig rødt kort og straffe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampfakta:

Sør-Afrika – Uruguay 0-3 (0-1):

Loftus Versfeld Stadium

42.858 tilskuere

Mål: 0-1 Diego Forlán (24), 0-2 Forlán (str. 80), 0-3 Álvaro Pereira (95).

Dommer: Massimo Busacca, Sveits.

Gult kort: Steven Pienaar, Kagisho Dikgacoi, Sør-Afrika.

Rødt kort: Itumeleng Khune (76), Sør-Afrika.

Sør-Afrika (4-2-3-1): Itumeleng Khune – Siboniso Gaxa, Aaron Mokoena, Bongani Khumalo, Tsepo Masilela – Reneilwe Letsholonyane (Surprise Moriri fra 57.), Kagisho Dikgacoi – Teko Modise, Steven Pienaar (Moeneeb Josephs fra 79.), Siphiwe Tshabalala – Katlego Mphela.

Uruguay (4-4-2): Fernando Muslera – Maximiliano Pereira, Diego Lugano, Diego Godín, Jorge Fucile (Álvaro Fernández fra 71.) – Egidio Arévalo Rios, Diego Pérez (Walter Gargano fra 91.), Álvaro Pereira, Diego Forlán – Edinson Cavani (Sebastián Fernández fra 89.), Luis Suárez.

(NTB)

(ABC Nyheter): Sør-Afrika–Uruguay 0–3.

«Bafana Bafanas» håp ble tent da Sihpiwe Tshabalala fikset poeng i åpningskampen mot Mexico.

Men etter kveldens tap trenger de et lite mirakel for å unngå å bli den første vertsnasjonen i VM-historien som ikke avanserer fra gruppespillet.

Hovedgrunn: Diego Forlán.

Uruguays store spiller har gedigne forventninger på seg i hjemlandet – og har levert til fulle hittil.

En kanon fra langt hold i første omgang og en sikker straffe mot slutten avgjorde kampen som begge «måtte» vinne.

Og fire minutter på overtid lå han bak Álvaro Pereiras potensielt viktige pyntemål.

– En angriper vil selvsagt alltid score, men det viktigste er å vinne. I dag var det min tur, neste gang er det kanskje en annens, sier den under snittet selvopptatte nasjonalhelten.

Bombe fra 25 meter

Straffen som sikret seieren, hvorpå Sør-Afrikas keeper Itumeleng Khune ble utvist, skulle aldri vært idømt – men det fantes liten tvil i verden om at seieren var fortjent.

Sør-Afrika fremsto like truende som Nelson Mandela i møtet med det sterke kollektivet som uten større problemer holdt Frankrike til 0–0 i sin åpningskamp.

De skapte knapt sjanser.

Og de hadde ikke spilleren som kunne trylle frem det eksepsjonelle – de hadde ikke Diego Forlán.

24 minutter minutter var spilt da Atlético Madrid-spissen banket inn ledermålet. Riktignok med en dose flaks.

Han trakk av fra 25 meter. Traff med dunder og brak. Ballen endret retning i en forsvarer, og duppet over en maktesløs Khune i Sør-Afrikas bur.

Uruguay var ingen offensiv fest, men hadde jerngrep om kampen, og kunne økt både ved en frisk Luis Suárez og Edinson Cavani, som overtok spissplassen ved siden av Suárez etter benkeplass mot Frankrike, mens Forlán spilte i en fri rolle bak.

Midtveis i annen omgang sprakk jerngrepet et øyeblikk. Sør-Afrika puslet sammen et pent angrep, fikk lagt inn fra høyre og fant Katlego Mphela på første stolpe, men vinkelen ble for spiss og headingen gikk utenfor.

Slakter dommeren

På 0–1 levde imidlertid hjemmehåpet.

Det varte til ti minutter gjensto.

Da sendte keeper Khune Luis Suárez i bakken inne i feltet, og fratok ham en åpenbar målsjanse. Suárez falt lett, men det var ingen tvil om at det var kontakt, og dommer Massimo Busacca hadde et regelverk å følge.

Problemet: Suárez var i offside i forkant.

Det oppdaget ikke Busaccas linjemann, så sveitseren dømte straffe og viste ut Khune. Forlán klistret straffesparket i nettaket.

– Han var veldig urettferdig fra starten, den verste dommeren hittil i VM. Han fortjener ikke være her, sier Sør-Afrikas landslagssjef Carlos Alberto Parreira om dommeren som vanligvis anerkjennes som en av verdens beste.

Fire minutter på overtid satte Álvaro Pereira inn 3–0 til Uruguay. Forlán lå bak med en vakker crosser til Suárez, som lempet over til Pereira, som puttet på åpent mål.

Om gruppe A avgjøres på målforskjell, kan scoringen vise seg viktig – nå er i alle fall Uruguay i en sterk posisjon.

Sør-Afrika?

– Dette var uakseptabelt, vi kom aldri i gang med spillet vårt. Men vi må fortsatt tro at vi kan gå videre. Vi har fortsatt en sjanse, sier kaptein Aaron Mokoena.

Personvernpolicy