Spansk stjernesmell

Carles Puyol fortvilte etter nederlaget.

Spania gikk på en stjernesmell i europamesterens første VM-kamp.

Tross et massivt overtak i spill og sjanser ble det 0-1-tap mot Sveits.

Gelson Fernandes, opprinnelig fra Kapp Verde, scoret vinnermålet etter flott forarbeid av den tyrkiskfødte kurderen Eren Derdiyok da sveitsernes fargerike fellesskap sto for en VM-sensasjon av de sjeldne.

Diego Benaglio storspilte i målet, bak et forsvar som tok luven av de spanske stjernene. Alpelandet spilte sin femte VM-kamp på rad uten baklengsmål og stjal seieren med en scoring det lyste innsats og offervilje av.

Første målsjanse

Sveits hadde ikke hatt en eneste virkelig målsjanse før Benaglios lange utspill ble nikket videre i det 52. minutt. Det ble stukket raskt gjennom til Derdiyok, som var i fullt firsprang mot keeper Iker Casillas.

Sveitseren stupte over keeper, som ikke greide å stoppe ballen. Etter flipperspill mellom Derdiyok og Gerard Piqué falt ballen ned hos Fernandes. Hans første skudd traff Piqué, men midtstopperen greide ikke å hindre ham i å sette returen i tomt mål.

Dermed har Sveits slått Spania for første gang i historien, i lagenes 19. møte. Det gjorde laget med åtte spillere fra startoppstillingen som i fjor høst tapte 0-1 for Norge i Genève, og det kunne vært ni om ikke stjernespissen Alexander Frei var ute med skade.

Spania har feid all motstand til side de siste årene, og vant blant annet alle sine ti VM-kvalifiseringskamper. Europamesteren kom til VM som favoritt, men må etter tapet i åpningskampen se i øynene at det fort kan bli annenplass i gruppen og sannsynlig åttedelsfinale mot Brasil.

I tverrligger

Spania hadde ballen nesten hele tiden, og var et stykke ute i kampen oppe i en ballbesittelsesprosent på 70. Likevel skapte laget nesten ingen sjanser i første omgang. Sveitsernes velorganiserte forsvar holdt unna, selv etter at den spanskættede krumtappen Philippe Senderos måtte ut med skade.

I andre omgang måtte laget slippet til flere sjanser, men skapte også selv mye mer.

Xavi hadde Spanias beste tilbud da han etter et hjørnespark knallet ballen i tverrliggeren så hardt at målstengene ristet etterpå. Kanskje ristet de fortsatt da Derdiyok noen minutter senere driblet Piqué og Carles Puyol før han med et frekt utsidespark skjøt i stolpen.

Benket Torres og Cesc

Spania startet med Cesc Fabregas og Fernando Torres på benken. Torres kom inn i jakten på utligning, men aldri Fabregas.

For fire år siden røk Sveits ut av VM-sluttspillet uten å ha sluppet inn et eneste mål i sine fire kamper i Tyskland. Det skjedde etter at laget ikke klarte å score et eneste mål i straffesparkkonkurranse mot Ukraina.

Spanias stjernespekkede lag kom til kampen med seier i 27 av sine 28 siste landskamper, og ubeseiret mot europeiske lag på 37 kamper, men kunne ikke forhindre landets første tap mot Sveits noensinne. (ANB-NTB)