Sjokktap for gullfavoritten

AVGJØRELSEN: Her har Gelson Fernandes satt inn kampens eneste mål etter en serie tilfeldigheter, og senket storfavoritt Spania for Sveits. Foto: AP Photo/Julie Jacobson
AVGJØRELSEN: Her har Gelson Fernandes satt inn kampens eneste mål etter en serie tilfeldigheter, og senket storfavoritt Spania for Sveits. Foto: AP Photo/Julie Jacobson
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveits senket Spania. Landslagssjefen: – En historisk bragd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kampfakta:

Spania – Sveits 0-1 (0-0):

Durban Stadium

62.452 tilskuere

Mål: 0-1 Gelson Fernandes (52).

Dommer: Howard Webb, England.

Gult kort: Stéphane Grichting, Reto Ziegler, Diego Benaglio, Hakan Yakin, Sveits.

Spania (4-2-3-1): Iker Casillas – Sergio Ramos, Gerard Pique, Carles Puyol, Joan Capdevila – Sergio Busquets (Fernando Torres fra 61.), Xabi Alonso – David Silva (Jesus Navas fra 62., Pedro Rodriguez fra 77.), Xavi Hernandez, Andres Iniesta – David Villa.

Sveits (4-4-2): Diego Benaglio – Stephan Lichtsteiner, Philippe Senderos (Steve von Bergen fra 36.), Stéphane Grichting, Reto Ziegler – Tranquillo Barnetta (Mario Eggimann fra 92.), Benjamin Huggel, Gökhan Inler, Gelson Fernandes – Eren Derdiyok (Hakan Yakin fra 79.), Blaise Nkufo.

(NTB)

(ABC Nyheter): Spania–Sveits 0–1.

Spania kom til VM med en av historiens beste spillertropper, som regjerende europamester, som den største favoritten til gullet, med ett tap på sine siste 48 kamper.

Sveits kom til VM med et hjemmetap for Luxembourg, et for Norge og med en 24. plass på FIFA-rankingen på skrytelisten, og de manglet flere av sine viktigste spillere.

Liten tvil om at de leverte en av moderne VM-histories større sensasjoner.

Gelson Fernandes sprøytet iskaldt vann i blodårene til storfavoritten med sin scoring etter 52 minutter.

Og Spania klarte aldri å svare.

Arbeidsmaskinen Sveits ranet hjem tre poeng – og sørget for at VMs største favoritt ligger sist i gruppen etter én runde.

– Laget mitt spilte intelligent og sto for en historisk bragd. Dette var et stort skritt mot åttendedelsfinalen, men det blir vanskeligere mot Chile, sier Sveits' landslagssjef, Ottmar Hitzfeld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spanias Vicente del Bosque forklarte tapet med ineffektivitet foran mål.

– Vi forsøkte på en ortodoks måte, på en heroisk måte, men vi var ikke i stand til å score. Det var ikke vår dag. Vi dominerte nesten hele kampen. Nå må vi vinne våre to siste gruppekamper.

Les også: Spania må bryte barrièrer

Villa alene på topp – få sjanser

Etter at andre enn Tyskland og Lionel Messi hadde imponert med vakker angrepsfotball, og etter en mesterskapsinnledning med målsnitt på 1,6, hadde mange håp om at Spania ville sprite opp underholdningsverdien i sin åpningskamp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble dobbel nedtur. Spania kunne riktignok vunnet med mange mål, men var heller ikke på sitt beste.

I motsetning til forgjenger Luis Aragones har del Bosque foretrukket 4-2-3-1, med en ekstra spiller på midtbanen istedenfor Fernando Torres sammen med David Villa på topp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han gjorde ingen unntak i VM-åpningen selv om motstanderen het Sveits, lå lavt, kompakt og velorganisert og knapt hadde ambisjon om å angripe.

Villa startet alene på topp, Torres på benken, mens Xavi patruljerte foran to dype midtbanespillere.

Resultatet ble et Spania som dominerte totalt i kjent stil, men som i totalt ukjent stil lenge slet med sjanseproduksjonen.

En og en halv var fasit før pause.

Den første av dem falt til Gerard Piqué etter 24 minutter. Andrés Iniesta stakk igjennom til midtstopperen, som skaffet seg plass med en lekker dragning av typen som minnet om forspillet scoringen hans mot Inter i Champions League, men Sveits-keeper Benaglio reddet glimrende.

Rett før hvilen dro Villa ut på løpetur, fikk ballen fra Iniesta, skar inn i feltet og dro av en forsvarer, men avslutningen/innlegget hadde alt annet enn navnet David Villa stemplet over seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gjorde det for hele landet

Da seks minutter var spilt av annen omgang, hadde Sveits knapt produsert et angrep.

Så tok de ledelsen.

Det var route one, jungelkrig – og flaks. Keeper Benaglio slo langt, Eren Derdiyok vant duellen, fikk ballen tilbake, ble stanset av Iker Casillas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Piqué klarte ikke å få ballen unna. Og Gelson Fernandes, med opprinnelse fra Kapp Verde, kranglet den i mål med liv og lyst.

– Jeg gjorde det for hele landet. Det var en drøm som gikk i oppfyllelse. Jeg er stolt på vegne av både laget og landet, sier matchvinneren etterpå.

Da timen var spilt, satte del Bosque inn Torres sammen med Villa på topp og den kjappe vingen Jesus Navas til høyre. Spania økte trykket og sjanseproduksjonen.

Iniesta skrudde ballen like utenfor. Villa serverte Torres en stor sjanse, men Liverpool-spissen som har slitt med skade i oppladningen, hadde ikke finstilt siktet, og avsluttet over.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stolpetreff i begge ender

Xabi Alonso viste hvordan man skyter den utskjelte VM-ballen da han fyrte av etter 70 minutter, men kanonkulen fra 20 meter smalt i tverrliggeren og ut.

Sveits?

Arbeidsmoralen, det defensive og, jo, flaksen, var én sak. De holdt også på å dra det et steg lengre. Om noen fortsatt kunne la seg sjokkere etter ledermålet, var Derdiyok bare noen centimeter unna å gjøre det etter 74 minutter. Han snurret rundt med halve Spania-forsvaret og avsluttet halvgenialt med utsiden, men ballen traff stolpen.

Innbytter Navas hadde muligheter til å utligne for Spania, men de store var ikke utpreget mange mot slutten – og spanjolene manglet effektivitet.

De bet hardt i gresset.

Nå må de trolig vinne sine to siste, mot Honduras og Chile, for å unngå vinneren av dødens gruppe – mest sannsynlig Brasil – i åttendedelsfinalen.

Tør noen vedde på at de ikke gjør det?