Første Chile-seier på 48 år

Chile scorer kampens eneste mål mot Honduras. (Foto: Scanpix).
Chile scorer kampens eneste mål mot Honduras. (Foto: Scanpix).

Chile behandlet sjansene som om de vokser på trær, men vant tross sløsingen 1-0 over Honduras og tok sin første seier i et VM-sluttspill på 48 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampfakta

Honduras – Chile 0-1 (0-1)

Mbombela Stadium

32.646 tilskuere

Mål: 0-1 Jean Beausejour (34).

Dommer: Eddy Maillet, Seychellene.

Gult kort: Wilson Palacios, Honduras, Carlos Carmona, Matias Fernandez, Chile.

Lagene:

Honduras (4-2-3-1): Noel Valladares – Sergio Mendoza, Osman Chávez, Maynor Figueroa, Emilio Izaguirre – Amado Guevara (Hendry Thomas fra 66.), Wilson Palacios – Edgard Alvarez, Ramon Nuñez (Walter Martinez fra 78.), Roger Espiñoza – Carlos Pavon (George Welcome fra 60.).

Chile (4-3-3): Claudio Bravo – Mauricio Isla, Waldo Ponce, Gary Medel, Arturo Vidal (Pablo Contreras fra 81.) – Rodrigo Millar (Gonzalo Jara fra 52.), Carlos Carmona, Matias Fernandez – Alexis Sanchez, Jorge Valdivia (Mark Gonzalez fra 87.), Jean Beausejour. (©NTB)

Honduras-Chile 0-1 (0-0)

Jean Beausejour, 26-årige mexicoproff med far fra Haiti, gjorde slutt på tørken med sin scoring i det 34. minutt av en kamp Chile dominerte fullstendig fra start til slutt.

På en dag da Chiles dårlige avslutninger holdt på å koste laget dyrt, var det mer enn et snev av flaks over vinnermålet. Beausejour nådde ikke innlegget fra høyreback Mauricio Isla, men han styrte forsvareren Sergio Mendozas klareringsforsøk i nettet.

Forspillet var riktig fint, da Jorge Valdivia spilte fram høyreback Mauricio Isla. Og chilenerne imponerte i alt de gjorde helt til ballen skulle settes i mål.

Så kom de da også til kampen med tung bagasje. Siden seieren i bronsekampen på hjemmebane i 1962, på dagen for 48 år siden, hadde Chile spilt 13 kamper i fire VM-sluttspill uten å vinne en eneste gang. Derfor var det en mer enn etterlengtet triumf i lagets åpningskamp i Sør-Afrika.

Les mer om VM på ABC Nyheter

Rundspilt

Chile var fullstendig overlegen og radet opp sjanser helt fra start i Nelspruit. Honduras løp og løp i forsøket på å bryte de chilenske angrepene, men ble for alltid løpende mellom. Mellomamerikanerne mistet ballen straks de erobret den, og så måtte de løpe mellom igjen.

Da kampen var over, hadde honduranerne til sammen løpt nesten 14 kilometer mer enn chilenerne, ifølge FIFAs statistikk. Det er helt uhørte tall.

Hadde det ikke vært for sjansesløsingen, ville Chile tatt den største seieren i VM-sluttspillet til nå.

Den største missen sto midtstopper Waldo Ponce for da han i det 64. minutt stupte fram fra halvannen meter etter at Arturo Vidal styrte et frisparkinnlegg til ham med hodet. Nikken var ikke bedre enn at keeper Noel Valladares greide å refleksredde.

Sjansesløsingen kunne blitt kostbar for Chile, for eksempel om dommeren hadde vært strengere da ballen i det 71. minutt traff armen til Chile-stopper Waldo Ponce i eget straffefelt. (ANB-NTB)

Personvernpolicy