Maicon frelste Brasil

Maicon scoret Brasils første mål.
Maicon scoret Brasils første mål.

Maicons kunstverk av et utsidespark fra nesten død vinkel frelste Brasil fra fiasko i 2-1-seieren over Nord-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elano scoret det som etter Ji Yun-nams redusering helt på tampen ble vinnermålet, da han i det 73. minutt ble spilt gjennom av Robinho, men det var Maicons ledermål som fikk Nord-Koreas betongforsvar til å smuldre.

Klokka tikket mot en time på Ellis Park, og Brasil hadde nesten ikke skapt noen ting mot Nord-Koreas jernteppe. Verdens mest lukkede land så også ut til å ha det mest ugjennomtrengelige fotballforsvaret.

Brasil hadde hatt ballen dobbelt så mye som nordkoreanerne, men på tavla sto det fortsatt 0-0. Hver gang Brasil angrep, fikk Nord-Korea raskt ti mann på rett side, og ballfører ble omringet av røde trøyer.

Da tok høyreback Maicon saken i egne føtter. Det ble skapt litt rom med en crossball fra venstre. Elano spilte perfekt på Maicons bakromsløp, og Inter-spilleren fosset mot dødlinjen i stor fart.

Så sikker på innlegg var målvakt Ri Myong-guk at han tok et par skritt ut i feltet fra sin posisjon ved nærmeste stolpe. Dermed var det gjort. I fullt firsprang, og noen desimeter fra dødlinjen, slo Maicon til med utsiden av høyre fot. Ballen føk bak ryggen på Ri og skrudde inn i mål.

Mistrivdes

Dermed slapp Brasil unna etter å ha møtt den type motstander de trives dårligst mot. Landslagssjef Dunga har nemlig bygget et drepende effektivt kontringslag som i kvalifiseringen spilte sine beste kamper borte mot de sterkeste rivalene. Det er når motstanderen angriper at Brasil er best.

Det gjorde ikke Nord-Korea tirsdag, iallfall ikke på 0-0. Og uten ubalanse å utnytte greide ikke Brasil å skape mer enn en håndfull halvsjanser inntil den forløsende scoringen.

Robinho, eneste hjemlige spiller i en startoppstilling nummerert fra 1 til 11 og med fem serie A-profiler, var den eneste som lagde virkelige problemer for Nord-Korea i første omgang. Hans driblinger skapte ubalanse.

Beste Brasil-sjanse kom i det 34. minutt. Skuddet fra venstreback Michel Bastos hadde retning mot mål, men forsvant over via et nordkoreansk hode.

Mislyktes

Brasil er ute etter sin sjette VM-tittel, mens Nord-Korea er i sluttspill for første gang på 44 år. I 1966 sto landet for to av VM-historiens største utropstegn ved å slå ut Italia med 1-0-seier før kreftene tok slutt og Portugal ved hjelp av uforlignelige Eusebio vendte 0-3 til 5-3 i kvartfinalen.

Det ble ingen ny sensasjon i første kamp i Sør-Afrika, selv om Ji scoret et vakkert trøstemål da stjernespissen Jong Tae-se nikket et frispark ned til ham i det 89. minutt.

Jong Tae-se hadde lovet å score i hver kamp. Han ble født i Japan av sørkoreanske foreldre, men valgte Nord-Korea av ideologiske grunner. Under nasjonalsangen var han så rørt at han gråt, men det var aldri virkelig nære på at han fikk gråte gledestårer for en egen scoring.

«Folkets Wayne Rooney», som han kalles, ble for alene på topp. (ANB-NTB)

Personvernpolicy