Endelig lyktes Japan

Keisuke Honda ble den store helten for Japan.

Keisuke Honda var nådeløs da han fikk sjansen i slutten av første omgang.

Og hans scoring ordnet Japans første seier i et VM-sluttspill utenfor eget land.

Kamerun ble slått 1-0 i en kamp der afrikanerne skuffet stort. I første omgang skapte favoritten nesten ingenting, og tross et klart overtak etter pause greide Kamerun aldri å få ballen i mål.

Stephane Mbia var veldig nær da han i det 86. minutt fyrte løs fra 25 meter og så ballen treffe tverrliggeren helt borte ved krysset. Det var langt utenfor keeper Eiji Kawashimas rekkevidde, men for å score må man treffe mellom stengene.

Det gjorde Japans spiss Honda da han i det 39. minutt løp inn mot lengste stolpe på Daisuke Matsuis innlegg fra høyre. To Kamerun-spillere gikk i duell med Yoshito Okubo foran mål, og ingen av dem nådde ballen. Den falt ned på foten til Honda, som dempet ballen og feide den i mål.

– Vi har ikke gjort det bra i det siste, og stemningen var ikke så god, men i dag spilte vi på topp og fikk et veldig godt resultat, sa Honda.

Tredje Afrika-tap

Kamerun håpet å følge opp Ghanas seier søndag og bli annet afrikanske lag med seier i VM på eget kontinent, men ble i stedet tredje afrikanske lag som tapte åpningskampen sin.

Stjernespissen Samuel Eto'o spilte i en rolle langt ute på høyre kant og kom aldri til store sjanser. Han skapte lagets nest største sjanse for en medspiller, men den ble ikke utnyttet.

I det 54. minutt lurte Inter-spissen tre japanske spillere ute ved sidelinjen, stormet innover og slo ut i feltet. Benoit Assou-Ekotto hadde utligningen på foten, men skrudde ballen rett utenfor krysset.

På overtid hadde Kawashima en fantastisk redning på Pierre Webos avslutning fra kort hold, men dommeren hadde blåst for farefullt spill av Eto'o da han prøvde å hælsparke innlegget før det kom til Webo.

Temmet løvene

Kamerun angrep det meste av annen omgang, men det var først i sluttminuttene at det ble virkelig hektisk foran Kawashima. Japanerne la ned et enormt arbeid, løp mange kilometer mer enn motstanderen og temmet «de utemmelige løvene».

– Neste kamp er mot Nederland, og det blir vanskeligere. Dette var vår første VM-seier på fremmed jord, men vi har ikke oppnådd noe ennå. Vi vil gå videre, sa landslagssjef Takeshi Okada.

Japan deltar i sitt fjerde VM, og det fjerde på rad. Bare i mesterskapet på hjemmebane i 2002 greide laget å vinne. Da ble det avansement til åttedelsfinale.

På sluttspillene i Frankrike i 1998 og Tyskland i 2006 klarte Japan bare ett poeng til sammen, og forsvant ut i gruppespillet begge ganger. Drømmestarten i Sør-Afrika gjør at Japan håper på plass i cupspillet. Nederland og Danmark er hindere på veien. (ANB-NTB)