Endelig lyktes Japan

Japans Honda setter inn kampens eneste mål mot Kamerun. (foto: Scanpix)

Keisuke Honda var nådeløs da han fikk sjansen i slutten av første omgang, og hans scoring ga Japan første seier i et VM-sluttspill utenfor eget land.

Kampfakta

Japan – Kamerun 1-0 (1-0)

Free State Stadium

30.620 tilskuere

Mål: 1-0 Keisuke Honda (39).

Dommer: Olegario Benquerença, Portugal.

Gult kort: Marcus Tulio Tanaka, Japan, Nicolas Nkoulou, Kamerun.

Lagene:

Japan (4-3-3): Eiji Kawashima – Yuichi Komano, Yuji Nakazawa, Marcus Tulio Tanaka, Yuto Nagatomo – Makoto Hasebe (Junichi Inamoto fra 88.), Yuki Abe, Yasuhito Endo – Daisuke Matsui (Shinji Okazaki fra 69.), Keisuke Honda, Yoshito Okubo (Kisho Yano fra 82.).

Kamerun (4-3-3): Souleymanou Hamidou – Stephane Mbia, Nicolas Nkoulou, Sebastien Bassong, Benoit Assou-Ekotto – Jean Makoun (Geremi fra 75.), Joel Matip (Achille Emana fra 63.), Eyong Enoh – Samuel Eto'o, Pierre Webo, Eric Choupo-Moting (Mohamadou Idrissou fra 75.). (©NTB)

Japan-Kamerun 1-0 (1-0)

Kamerun ble slått 1-0 i en kamp der afrikanerne skuffet stort. I første omgang skapte favoritten nesten ingenting, og tross et klart overtak i annen omgang greide Kamerun aldri å få ballen i mål.

Stephane Mbia var veldig nær da han i det 86. minutt fyrte løs fra 25 meter og så ballen treffe tverrliggeren helt borte ved krysset, langt utenfor keeper Eiji Kawashimas rekkevidde, men for å score må man treffe mellom stengene.

Det gjorde Japans spiss Honda da han i det 39. minutt løp inn mot lengste stolpe på Daisuke Matsuis innlegg fra høyre. To Kamerun-spillere gikk i duell med Yoshito Okubo foran mål, og ingen av dem nådde ballen. Den falt ned på foten til Honda, som dempet ballen og feide den i mål.

Tredje Afrika-tap

Kamerun håpet å følge opp Ghanas seier søndag og bli annet afrikanske lag med seier i VM på eget kontinent, men ble i stedet tredje afrikanske lag som tapte åpningskampen sin.

Stjernespissen Samuel Eto’o spilte i en rolle langt ute på høyre kant og kom aldri til store sjanser. Han skapte lagets nest største sjanse for en medspiller, men den ble ikke utnyttet.

I det 54. minutt lurte Inter-spissen tre japanske spillere ute ved sidelinjen, stormet innover og slo ut i feltet. Benoit Assou-Ekotto hadde utligningen på foten, men skrudde ballen rett utenfor krysset.

På overtid hadde Kawashima en fantastisk redning på Pierre Webos avslutning fra kort hold, men dommeren hadde blåst for farefullt spill av Eto’o da han prøvde å hælsparke innlegget før det kom til Webo.

Historisk

Kamerun angrep det meste av annen omgang, men det var ikke ofte det ble kritisk foran Kawashima. Japan var farlig på kontringer, og i det 82. minutt tvang lagkaptein Makoto Hasebe keeper til en vanskelig redning.

Innbytter Shinji Okazaki sendte returen i stolpen, men han var offside.

Japan deltar i sitt fjerde VM, og det fjerde på rad. Bare i mesterskapet på hjemmebane greide laget å vinne. Da ble det avansement til åttedelsfinale.

På sluttspillene i Frankrike i 1998 og Tyskland i 2006 klarte Japan bare ett poeng til sammen, og forsvant ut i gruppespillet begge ganger. Drømmestarten i Sør-Afrika gjør at Japan håper på plass i cupspillet. Det avgjør etter kampene mot Nederland og Danmark. (©NTB)