Meny

Syv dager igjen til VM i Sør-Afrika:

Maradonas håp: Messis genialitet

DEN GAMLE, DEN NYE: Hvis Argentina-sjef Diego Maradona (t.v.) skal bli den tredje som vinner VM både som spiller og trener, trenger han et show fra Lionel Messi som ligner på det han selv leverte i 1986. Foto: Paul White/AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kan han lede Argentina til gull alene?

Vår vurdering av gruppe B:

1) ARGENTINA:

Landslagssjef: Diego Maradona

Nøkkelspiller: Lionel Messi

Pluss:

- Messi.

- Voldsomt potensial, og sammenhengen mellom prestasjoner i kvalik og mesterskap er relativt liten – klaffer det, kan det gå langt.

- VMs beste benk, spesielt mange angrepsalternativer.

Minus:

- Maradona.

- For avhengige av Messis kreativitet.

- Sårbare bakerst: Svak keeper og temposvakt forsvar.

2) NIGERIA:

Landslagssjef: Lars Lagerbäck

Nøkkelspiller: John Obi Mikel

Pluss:

- Den nest beste troppen i gruppen, mange med erfaring fra de største ligaene.

- Voldsom fysikk over hele linjen.

- Lars «The Boring One» Lagerbäck kan organisering bedre enn de fleste (men har kort tid, og Nigeria og Lagerbäck kan bety kulturkræsj)

Minus:

- Forsvaret en klar sikkerhetsrisiko, med unntak av Yobo.

- Nøkkelmann nummer én, Mikel, med dårlig oppladning (skade).

- Hvor kommer målene fra? Yakubu og Martins har ikke storspilt på lang tid, og det mangler en kreativ midtbanemann.

3) SØR-KOREA:

Landslagssjef: Huh-Jung Moo

Nøkkelspiller: Ji-Sung Park

Pluss:

- Definitivt nok kvalitet til å kjempe med Nigeria om avansement.

- I slag en kontringssterk miks av energi, tempo og arbeidskapasitet.

- En enhet, ikke en samling individer.

Minus:

- For begrenset spillermateriell til f.eks. å kopiere 02-semifinalen.

- Få har erfaring fra store ligaer.

- Kan ryke på konsentrasjonssvikt og taktiske glipper.

4) HELLAS:

Landslagssjef: Otto Rehhagel

Nøkkelspiller: Giorgios Karagounis

Pluss:

- Som under EM-gullet i 04: Kraftig fysikk og dødballstyrke.

- Otto Rehhagel.

- Spissen Gekas ble toppscorer i den europeiske VM-kvaliken (ti mål)

Minus:

- Spillermateriellet tilhører mesterskapets nesten-bunnsjikt.

- Suksessoppskriften fra 04 har ikke fungert like godt siden.

- Lynet slår ned én gang på (nesten) samme sted. Ikke oftere.

(ABC Nyheter): – Jeg glemmer ikke ting. De som ikke trodde – jeg håper damene unnskylder meg – kan s**e meg.

De som har fulgt Diego Maradona fra utsiden de siste årene, kunne trodd han var gal.

Og det er han.

Etter at Argentina hadde sneglet seg til VM med en 1–0 over Uruguay i den avgjørende kampen i kvalifiseringen, og Maradona hadde feiret som en ... gal, pepret han journalister med obskønitetene som har gått verden rundt. Siden den gang har han ikke hvilt på laurbærene.

Han har lovet å løpe naken gjennom gatene i Buenos Aires hvis Argentina vinner VM.

Og på vei for å offentliggjøre Argentinas endelige tropp til Sør-Afrika kjørte han over foten til en kameramann.

– For et rasshøl du er. Hvorfor setter du foten der den kan bli truffet, mann?

Slaktoffer

24 år etter 1986 kan Maradona kopiere Mario Zagallo og Franz Beckenbauer og bli den tredje som vinner VM både som spiller og som trener – men det finnes ikke så mange som tror på det.

Siden han overtok som landslagssjef høsten 2008, har de kritiske røstene vært like mange og høye som forventet før sjokkansettelsen.

Argentina underpresterer åpenbart.

Mens laget under normale omstendigheter ville kjempet en tvekamp med Brasil om gruppeseieren i den søramerikanske kvalifiseringen, kjempet de under Maradona-omstendigheter med Uruguay om fjerdeplassen.

Sjefen eksperimenterer for mye med spillere, og han eksperimenterer med feil spillere.

I løpet av halvannet år som landslagssjef har han brukt over 100 stykker, men i VM-troppen var det ikke plass til Esteban Cambiasso og Javier Zanetti, som var avgjørende da Inter vant liga, cup og Champions League i år.

Og kritikkens episenter?

Argentina har trolig verdens tredje beste spillermateriell, etter Spania og Brasil – men har savnet ideer, en helhet, en plan, en stil.

Skal man oppsummere oppfatningen den jevne fotballsupporter har av treneren Maradona når syv dager gjenstår før VM, ligger ordene «kunnskapsløs», «taktisk udugelig» og «idiot» godt an.

Så kan Argentina glemme VM-gull? Vel, det er jo de som har Leo Messi.

Messias?

De som så Messi score fire mål mot Arsenal i vår, fikk det travelt med å konservere Argentinas gullkandidatur. De endret neppe mening da han endte på 47 mål totalt denne sesongen, 34 i ligaen. Og de får vann på møllen av litt historieundervisning:

I moderne tid har lagene med verdens beste spiller til sin disposisjon, minst nådd finalen.

Brasil hadde Ronaldo i 2002, Frankrike hadde Zidane i 1998. Argentina hadde Maradona i 1986.

Grunnen, skriver spaltisten Simon Kuper, er at når turneringen kommer til kvartfinalen, er forsvarene så tette at det kreves et geni for å oppdage og utnytte rommene.

Argentina har en relativt enkel vei til kvartfinalen i Sør-Afrika: Den tøffeste motstanden de kan få, er Frankrike. Når de dit, er håpet at Messis genialitet kan kopiere Maradonas énmannshow som endte med gull i ’86.

Da må Maradona få arvtageren til å fungere bedre enn hittil i den argentinske landslagstrøyen. Er nøkkelen å gjøre som Carlos Bilardo i 1986, legge opp løpet etter stjernen, la han gjøre som han vil?

– Jeg sa til meg selv: Det er Maradona, og så er det resten av laget, har Bilardo fortalt.

I motsetning til Maradona er ikke Messi noen rebell, ingen mann som trenger spesialbehandling utenfor banen – men på gresset kommer landslagssjef Maradona til å følge den gamle suksessoppskriften.

– Han må vise at han eier laget, proklamerer bossen, som kommer til å gi Messi en fri rolle – som eneste spiller på laget.

Les også: Huggestabbens siste sjanse

Underdogen

Maradona har verdens mest innholdsrike angrepskurv å velge fra: Messi, Carlos Tévez, Gonzalo Higuaín, Diego Milito og Sergio Agüero. Men Argentina blir intet offensivt fyrverkeri.

Maradona eksperimenterer nå med tre angripere i oppladningen til mesterskapet, men har normalt foretrukket en ganske defensiv 4-1-3-2-variant, med Messi i tierrollen bak Higuáin eller Tévez. Forsvarsfireren og midtbaneankeret Javier Mascherano bidrar minimalt fremover. Derfor er det mest signifikante ved Argentina at de kan bli overraskende vanskelig å trenge igjennom.

Offensivt?

Med en playmaker som 35 år gamle Juan Veron, med en ving som Newcastles Jonas Gutierrez, med backer som ikke angriper, og eventuelt med bare én vaskekte spiss, finnes det liten tvil om at VM-sjansene avhenger av Lionel Messi.

Det sies at man må vinne VM for å kunne som tidenes ypperste fotballspiller. Skal Maradona få suksess, må Messi kopiere ham selv og gjøre det "alene".

Tidenes hittil ypperste får siste ord:

– Vi vet ikke er favoritter, men vi kommer til å overraske. Vi er sultne på suksess. Det er som i 1986. Bare at Messi er bedre enn jeg var.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB setter opp boliglånsrenta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28 Indonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07 CCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05 Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51 To millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23 Luftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34 EU går med på å utsette brexit00:04 VG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44 EU går med på å utsette brexit23:36 Sayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12 Juan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03 Hazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46 USA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30 Rekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55 Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53 Facebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03 Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00 Betydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59 Brasils ekspresident Temer pågrepet19:28 Ajer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20 Politiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04 Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01 Slår tilbake mot nazihets: – Et nytt bunnivå fra Frp18:45 Brexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen
Siste nytt
14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB setter opp boliglånsrenta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28VerdenIndonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07VerdenCCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05NorgeSp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51VerdenTo millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23NorgeLuftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34VerdenEU går med på å utsette brexit00:04NorgeVG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44VerdenEU går med på å utsette brexit23:36VerdenSayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12PolitikkJuan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03SportHazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46PolitikkUSA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30VerdenRekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55PolitikkStatsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53VerdenFacebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03PolitikkPresseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00NorgeBetydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59VerdenBrasils ekspresident Temer pågrepet19:28SportAjer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20NorgePolitiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04NorgeEksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01PolitikkSlår tilbake mot nazihets: – Et nytt bunnivå fra Frp18:45PolitikkBrexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10VerdenStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus