Åtte dager igjen til VM i Sør-Afrika:

Huggestabbens siste sjanse

HUGGESTABBEN: Raymond Domenech er kanske fotballens mest kritiserte manager. Etter seks år som fransk landslagssjef har han, i sommerens VM, sin siste sjanse til å gjøre gull av gull. Foto: AFP PHOTO / FETHI BELAID
HUGGESTABBEN: Raymond Domenech er kanske fotballens mest kritiserte manager. Etter seks år som fransk landslagssjef har han, i sommerens VM, sin siste sjanse til å gjøre gull av gull. Foto: AFP PHOTO / FETHI BELAID

– Frankrikes verste landslagssjef siden Ludvig XIV, sa Cantona. Nå har Raymond Domenech dårlig tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vår vurdering av gruppe A:

1) FRANKRIKE:

Landslagssjef: Raymond Domenech

Nøkkelspiller: Franck Ribéry

Pluss:

- Stort potensial: En av VMs fem-seks beste spillertropper.

- Kan slå nedenfra. Få rangerer dem blant toppfavorittene.

- Franck Ribéry har tryllestav, kan endre kamper som få andre.

Minus:

- Har underprestert siden 2006, og lite taler for brå helomvending.

- Scorer få mål – kan bli baktunge, og har Anelka kvalitetene til å lede angrepet?

- Midtforsvaret har farlige svakheter.

2) MEXICO:

Landslagssjef: Javier Aguirre

Nøkkelspiller: Rafael Márquez

Pluss:

- Teknisk og meget ballsikkert lag som på sitt beste kan glitre.

- Normalt godt organisert, vanskelig å spille mot.

- Profilene: Rafael Márquez strålende hvis han finner formen, flere offensive spillere har høyt maksnivå.

Minus:

- Neppe nok kvalitet til å gjøre det helt store i VM-selskapet.

- Mexico vinner nesten bare i Mexico. VM spilles ikke i Mexico.

- Forskjellen på maksnivået og bunnivået til flere nøkkelspillere er stort: Sjansene avhenger av at spillere som dos Santos eller Vela tar ut mye av potensialet.

3) URUGUAY:

Landslagssjef: Oscar Tabárez

Nøkkelspiller: Diego Forlán

Pluss:

- God miks av spillere som passer godt til lagets 3-5-2-system.

- Høyt maksnivå (og lavt bunnivå).

- Angrepsduoen: Forlán en internasjonal toppspiss. Luis Suarez scoret 49 mål på 48 Ajax-kamper denne sesongen.

Minus:

- Måtte gjennom play off i kvalifiseringen, spillermateriell kjenner begrensninger.

- Få suksesslag spiller 3-5-2 lenger. Tilfeldig?

- Sårbar defensiv: Temposvakt forsvar, svak keeper.

4) SØR-AFRIKA:

Landslagssjef: Carlos Alberto Parreira

Nøkkelspiller: Steven Pienaar

Pluss:

- Hjemmebanefordelen. Gjennom historien har hvert eneste vertsland kommet seg videre fra gruppespillet.

- Lagets klart beste spiller, Steven Pienaar, kan bli en attraksjon.

- Trener Parreira har bøtter av VM-erfaring, og ledet Brasil til gull i 1994.

Minus:

- Spillermateriellet tilhører VMs svakeste.

- Hvem skal score målene? Den gamle storscoreren Benni McCarthy ble ikke engang funnet god nok for den endelige troppen.

- Bortsett fra Pienaar og Mokoena finnes svært få profiler med evnen til å løfte laget.

(ABC Nyheter): 17. juni 2008. Frankrike har akkurat tapt 0–2 for Italia, og er ute av europamesterskapet.

De ender sist i gruppen, bak Romania, bak Italia, åtte poeng bak gruppevinner Nederland.

De har tatt ett poeng på tre kamper. De har scoret ett mål. De har fremstått som en grå, uinspirert, uorganisert, underpresterende gruppe av stjerner med Europas største potensial.

Alle lurer på hva som skjedde. Så fransk TV spør landslagssjefen.

Men mannen som er ansvarlig for fiaskoen, synes ikke han skylder fotballfolket noen forklaring.

Han er i perlehumør.

– Det finnes ting i livet som er viktigere enn fotball. Jeg har bare én plan i øyeblikket, og det er å gifte meg med Estelle. Det er først i kveld jeg ber om hennes hånd i ekteskap.

Etterlengtet farvel

Estelle Denis hadde ingen problemer med å gjennomskue forsøket på å svinge oppmerksomheten fra Frankrikes EM-avskjed over på landslagstrenerens kjærlighetsliv.

Hun takket nei.

Nå har Raymond Domenech (58) ett mesterskap igjen før han overlater jobben sin til Laurent Blanc.

Det blir et etterlengtet farvel.

To år etter EM-fiaskoen har Frankrike liten progresjon å skryte av. De scoret bare 18 mål på ti kamper i VM-kvalifiseringen, ble slått av Serbia i gruppen, og måtte gjennom play off.

Thierry Henrys famøse hands sendte dem videre på bekostning av Irland. Om ikke det rispet tilstrekkelig i den franske æren, har sexskandalen fra april, hvor Franck Ribéry var blant de involverte, bidratt med sitt.

Men nå er de her.

Med det samme gamle problemet.

Sist september, før en avgjørende kamp mot Serbia, skal Thierry Henry ha gått frem til Domenech for å ta en prat.

Han åpnet med at han snakket på vegne av hele laget.

– Jeg har vært på landslaget i tolv år, og jeg har aldri vært i denne situasjonen. Vi vet ikke hvordan vi skal spille, hvordan vi skal bevege oss, det finnes ingen organisering. Det finnes ingen stil, ingen veiledning, ingen identitet.

Henry var raskt ute med å dementere at tiraden noensinne har unnsluppet munnen hans – men man trenger ikke lete lenger enn til Eric Cantona for å finne en ekspert som overgår den.

– Etter mitt syn er Raymond Domenech den mest håpløse landslagssjefen Frankrike har hatt siden Ludvig XIV.

«Komiske Raymond»

Domenech har hatt stillingen siden 2004. Når han fratrer etter VM, blir han mot alle odds Frankrikes lengstsittende landslagstrener.

Han har ikke vunnet noe.

Høydepunktet var den tapte VM-finalen fra 2006 – da Zinedine Zidane takket for seg med en superstraffe og en Materazzi-nedskalling – men liten ære er blitt Domenech til del. Konsensus er at Frankrike nådde langt på grunn av Zidanes briljans og hans og andre rutinerte spilleres evne til å ta tak.

Før 06-VM fortalte Domenech at astrologi spiller inn på laguttakene hans. Han plukket ingen spillere født i skorpionens tegn. Hvorfor? De jobber mot hans interesser.

Om han mente alt han sa? Ikke godt å si.

– Tidligere så jeg forholdet mitt til media som en fektingskamp. Jeg lekte Zorro, og forsøkte å beseire dem. Nå har jeg sluttet med det, og utnytter pressen i stedet. Før en pressekonferanse funderer jeg ofte på om jeg skal si én ting, eller det stikk motsatte.

Da Frankrike tapte 0–2 for Spania på hjemmebane i mars i år, ba ikke frustrerte fans bare ba om Domenechs avskjed; de ydmyket også sitt eget lag ved å applaudere Spania.

– Det er ingen grunn til bekymring, forsikret landslagssjefen, og fikk bekymrede journalister og tilhengere til å tenke på «Komiske Ali».

Siste sjanse – å slå nedenfra?

Nå har Domenech sin siste sjanse til å gå ut med ære – og å gjenreise den franske æren etter sportslige, usportslige og utenomsportslige nedturer.

I kvaliken har de fremstått like baktungt, feigt og grått som under EM. Inn mot VM fremstår de like avhengig av tryllekunstene til Franck Ribéry og Yoann Gourcuff.

Hyperbegavede Karim Benzema, som aldri har vært noen Domenech-yndling, er vraket fra troppen etter en skuffende debutsesong i Real Madrid, til tross for at mange mener han er bedre enn både Djibril Cissé, Thierry Henry og André-Pierre Gignac, og i hans fravær bærer Nicolas Anelka tungt ansvar som midtspiss. Neppe et alternativ som lukter gull.

Dessuten har midtforsvaret farlige svakheter. Og det viktige midtbaneankeret Lassana Diarra er utelukket på grunn av skade.

Men bare en idiot ville avskrevet en tropp som Frankrikes fullstendig, og det finnes glimt av lys i tunnelen, en viss optimisme.

Én sak er at Domenech inn mot VM, for første gang på lenge, har eksperimentert med et mer angrepsvillig 4-3-3-system enn sin vante ryggsekkvariant av 4-2-3-1.

Frankrike har et behagelig utgangspunkt. De har underprestert, regnes ikke blant favorittene, og er utskjelt etter Henrys juks. De kan slå nedenfra, har noe å revansjere, noe å bevise, de minner om Italia før gullferden i 2006.

Forskjellen?

Italia hadde Lippi, Frankrike har Domenech.

Når den utskjelte franskmannen forsøker å bygge håp hos tilhengerne inn mot VM, benytter han seg, tradisjonen tro, ikke av logikk.

– Jeg er overbevist om at dette laget har en avtale med skjebnen i sommer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:30 Dette skjedde i natt05:22 Glatte veier på Østlandet05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner02:03 Uføretrygde på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten01:14 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Tror de kan ga løst mysteriet: Har funnet over 100 nye linjer21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Tidligere Vegvesen-ingeniør advarer mot ny E18-strekning: – Det glade vanvidd20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Vy presses av Forbrukertilsynet: – Vi har ikke ryddet bort kontantveskene20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Framtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Barnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00 Frode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover
Siste nytt
05:30NorgeDette skjedde i natt05:22NorgeGlatte veier på Østlandet05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34NorgeSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45NorgeUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12VerdenJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner02:03NorgeUføretrygde på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten01:14VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenTror de kan ga løst mysteriet: Har funnet over 100 nye linjer21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorTidligere Vegvesen-ingeniør advarer mot ny E18-strekning: – Det glade vanvidd20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerVy presses av Forbrukertilsynet: – Vi har ikke ryddet bort kontantveskene20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkFramtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeBarnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportSpania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00NorgeFrode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeOppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus