Reddet jubileumsfeiringen i siste minutt

SEN AVGJØRELSE: Morten Gamst Pedersens frispark rett før slutt gikk via et Montenegro-hode og i mål, og ga Norge 2-1 over Montenegro. Foto: Kyrre Lien/Scanpix

Gamst-dødball ga Drillo seier i kamp nummer 100.

Kampfakta:

Norge – Montenegro 2-1 (1-0):

Ullevaal stadion, 13.132 tilskuere

Mål: 1-0 Christian Grindheim (44), 1-1 Mirko Vucinic (81), 2-1 Zarko Tomasevic (selvmål 89).

Dommer: Jonas Eriksson, Sverige.

Gult kort: Milan Jovanovic (11), Savo Pavicevic (44), Mirko Vucinic (45), Luka Pejovic (88), Milorad Pekovic (90), Montenegro.

Norge (4-5-1): Rune A. Jarstein (Espen Bugge Pettersen fra 89.) – Tom Høgli (Jon Inge Høiland fra 46.), Brede Hangeland, Kjetil Wæhler, Jonathan Parr – Erik Huseklepp (Morten Moldskred fra 78.), Ruben Yttergård Jenssen (Per Ciljan Skjelbred fra 57.), Henning Hauger, Christian Grindheim (Simen Brenne fra 90.), Morten Gamst Pedersen – John Carew.

Ubenyttede reserver: Vadim Demidov, Knut Olav Rindarøy.

Montenegro (4-4-2): Vukasin Poleksic – Savo Pavicevic (Mladen Kascelan fra 70.), Miodrag Dzudovic, Radoslav Batak (Zarko Tomasevic fra 46.), Milan Jovanovic (Luka Pejovic fra 67.) – Simon Vukcevic (Andrija Delibasic fra 59.), Mitar Novakovic (Elsad Zverotic fra 56.), Milorad Pekovic, Vladimir Bozovic (Fatos Beciraj fra 87.) – Radomir Dalovic, Mirko Vucinic.

Vurdert av Vegard Anders Skorpen og Eirik Ristebråten

ULLEVAAL (ABC Nyheter): Norge–Montenegro 2–1 (1–0).

Landslagssjef Egil Drillo Olsen ble hedret før kampstart i sin 100. kamp på den norske benken.

Da minuttet gjensto av jubileumskampen mot Montenegro, og Mirko Vucinic hadde utlignet, så det ut til å bli en laber feiring.

Men Norge har vunnet kamper sent under Drillo tidligere – og Norge gjorde det igjen.

En dødball fra Morten Gamst Pedersen ble stusset i nettmaskene av Montenegros Zarko Tomasevic.

Og Drillo kunne feire nok en hjemmeseier, og den 34. strake hjemmekampen uten tap.

– At det var den 100. kampen, var ikke så viktig, men jeg er fornøyd med at hjemmestatistikken holder, sier Drillo etter kampen.

– Mye å rette på

Han mener prestasjonen lå på det jevne.

– Vi skulle prøve et par relativt nye ting, vi skulle ta litt flere sjanser, bruke bakrommet oftere og sidebacker i enda større grad enn i tidligere kamper, sier Drillo.

– Det lyktes tålelig bra. Første omgang var god. I annen faller vi mye ned, den er jeg misfornøyd med. Med alle balltapene vi hadde da, er det veldig mye å rette på til neste kamp.

Montenegro ligger på 61. plass på FIFA-rankingen, og manglet Fiorentina-stjernen Stevan Jovetic, men landslagssjefen ble imponert over motstanden.

– Vi møtte et meget bra lag med spillere av høy kvalitet. Har du sett mye fotball, må du bli imponert over spiller syv og ni. De var vanvittig gode, sier Drillo om Simon Vukcevic og målscorer Vucinic.

Sjansesløseri

Norge tok imidlertid kommandoen fra start. Hadde kvaliteten på avslutningene stått i stil med sjanseproduksjonen, ville det stått mer enn 1–0 til pause.

Sjefssløseren? Erik Huseklepp.

Brann-spissen var frisk, bevegelig, rask og god, involvert i mye, kom til tre store sjanser før pause, men ville slitt med å treffe en låvedør.

Tom Høgli fant ham etter åtte minutter med Norges første store mulighet, alene igjennom på skrått hold, men skuddet gikk svakt over.

Etter 18 minutter skapte Huseklepp sjansen selv. Han dro seg innover fra venstre, kom til et farlig skudd, og Montenegro-keeper Poleksic måtte gi retur. Den falt til Christian Grindheim, som avsluttet elendig over mål.

John Carew har bare scoret ett mål siden Norges forrige møte med Montenegro, vinteren 2008 – og det kom på straffe. Da Morten Gamst Pedersen stjal ballen fra gjestenes bakerste forsvarer etter 22 minutter, burde han doblet antallet, men Poleksic avverget med benet.

Montenegro bød sjelden på problemer for Norges forsvarsfirer før pause, men etter 28 minutter sprakk det opp. Debutant Jonathan Parr mistet Simon Vukcevic, og Rune Jarstein var utspilt, men Brede Hangeland headet unna fra streken.

Grindheim åpnet ballet

Da Huseklepp blåste omgangens største sjanse over mål – alene igjennom etter lekkert gjennomspill fra debutant nummer to, Ruben Yttergård Jenssen – så Norge like giftige ut som Nelson Mandela.

Så scoret Christian Grindheim.

Og Montenegro gikk i fistel.

Yttergård Jenssen slo corneren, gjestene stusset ballen bakover, keeper Poleksic mistet ballen i hodet på Grindheim og i mål.

Angrep på keeper? Ja, glefset montenegrinerne. Nei, svarte dommer Jonas Eriksson fra Sverige. 1–0.

– De som har sett det, sier at det var en klatring som ofte blir blåst for. Men vi skulle hatt straffe sekundet før – få med det, sier Drillo.

At Norge slapp unna baklengs kort etter pause, da Vukcevic tråklet og kom til avslutning inne i feltet, var heldig.

Heldige var også Montenegro.

Huseklepp satte opp en god sjanse for Gamst og Grindheim etter 63 minutter, men sistnevntes skudd ble slått til corner, hvorpå Kjetil Wæhler headet over fra god posisjon.

Sen avgjørelse

Så var det duket for demontrasjonsvideoen «John Carew på fem sekunder». Monsterspissen fikk ballen feilvendt inne i feltet, vendte opp på monstervis, monstret oppasseren unna på ren styrke – og hamret ballen i stolpen og ut.

Norge burde drept kampen. I stedet slapp de Montenegro tilbake. Gjestene hadde flere gode sjanser. Og de hadde Mirko Vucinic.

– Han er en spiller som kan være usynlig, for så å dukke opp og score et sykt mål, sa John Arne Riise til ABC Nyheter om Roma-lagkameraten før kampen.

Vucinic var ikke usynlig, han var meget god, men Riise var inne på noe. En skuddsjanse fra hjørnet av sekstenmeteren var alt Vucinic trengte, for ballen dalte i mål i lengste hjørne, utenfor rekkevidden til Rune Jarstein.

– Det lå i kortet at de skulle score. Vi har rufsete i midtbaneleddet, ga bort ballen for ofte og slapp dem til en del sjanser, sier Drillo.

Men minuttet før slutt skrudde altså Morten Gamst Pedersen et av sine mange harde, gode frispark inn foran mål, via et Montenegro-hode og i nettet.

– Vi burde avgjort kampen tidligere, så det var veldig deilig at den kom på slutten, beskriver Drillo, som sier han hadde det på følelsen.

Seieren var Norges femte strake. Alle fem er vunnet med ett mål, med en total målforskjell som lyder på 7–2.