Gammel storklubb mot konkurs

Osloklubben Skeid står i akutt fare for å gå konkurs. Her ser tidligere Skeid-spiller Tom Erik Breive ned i gresset etter kamp mot Rosenborg på Bislett. (Foto: Scanpix).
Osloklubben Skeid står i akutt fare for å gå konkurs. Her ser tidligere Skeid-spiller Tom Erik Breive ned i gresset etter kamp mot Rosenborg på Bislett. (Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skeid må redusere kostnadene med 600.000 kroner i måneden. I tillegg må klubben innen veldig kort tid ha på plass to millioner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO (ABC Nyheter): En av norsk fotballs største talentfabrikker, osloklubben Skeid, står i alvorlig fare for å bli strøket fra fotballkartet.

Dersom klubben ikke har fått inn to millioner kroner, helst innen i dag, kan det i ytterste konsekvens bety konkurs.

- Vi jobber med to parallelle løp. Vi må få ned kostnadene samt få mer penger inn, sier styreleder Konrad Kuhlman til ABC Nyheter.

600.000 kroner

Klubben meldte selv i slutten av mars at foreløpige anslag viste en likviditetsmangel på 4.5 millioner kroner.

Dersom klubben ikke gjennomførte tiltak på både kostnads- og inntektssiden ville mangelen være på 5.6 millioner kroner ved utgangen av mai. Da hadde osloklubben tatt hensyn til alle kjente inntekter og kostnader.

- I dag har vi månedlige utgifter på 900.000 kroner. For at planen vi nå jobber etter skal kunne realiseres, må vi senke utgiftene til 300.000 per måned. Dette er vi helt avhengige av for å komme i mål, fortsetter Kuhlman.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til å redusere kostnadene jobber klubben også for å få inn penger - et arbeid som ifølge Kulmann er betydelig vanskeligere.

- Vi jobber også her med to prosjekter. Vi bør ha inn to millioner, helst innen i dag, men det kan også la seg løse om vi får inn disse pengene innen utgangen av april. I tillegg må vi ha ytterligere inn minst to millioner kroner, men de midlene har vi noe bedre tid på oss å skaffe. Da har vi fra mai og ut sesongen på oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kuhlman understreker dog sterkt at man må få ned kostnadene med 600.000 kroner per måned for å komme i mål.

- Men å få ned kostandene ser jeg lyst på. Jeg optimistisk på at vi skal få til akkurat det, sier han.

Les også: Selger egne rettigheter

Takknemlig

Et av de konkrete tiltakene som Skeid har iverksatt, er å få et lån på rundt to millioner kroner. Dette skulle sikres via såkalte proratariske kausjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Proratarisk ansvar innebærer at banken bare kan kreve at hver enkelt kausjonist dekker sin prosentvise del av kausjonsansvaret.

En rekke sentrale Skeid-venner skal allerede ha sagt ja til å stille som kausjonister med sikkerhet fra 50.000 kroner og oppover.

Kuhlman ønsker å takke alle som har bidratt.

- Jeg kan ikke få takket nok de som har bidratt til at vi skal overleve. Svært mange har gjort en formidabel innsats, men per i dag er vi langt fra å være i mål. En rekke personer henvender seg til oss og ønsker oss lykke til. Men veien det er langt frem til at folk åpner lommeboka.

- Folk og næringsliv i Oslo må forstå at man er i ferd med å miste 95 år med tradisjon og en viktig brikke i bydelen. Vi har fridd til både privatpersoner og næringsliv, men det er vanskelig å nå helt frem, sier Kuhlman.

Artikkelen fortsetter under annonsen

OBOS-nei

I dag er det boligbyggelaget OBOS som er Skeids hovedsponsor. De har i dag ingen planer om å lette den økonomiske situasjonen for 2. divisjonsklubben.

- Vi har per i dag ingen planer om å forsterke vårt bidrag i Skeid utover den avtalen vi har med klubben i dag, sier ansvarlig for sponsorvirksomhet i selskapet, kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

OBOS og Skeid har de siste årene hatt avtaler av ett års varighet og Pettersen kan ikke si om dagens situasjonen vil føre til fremtidige endringer i forholdet mellom partene.

- Det er for tidlig å si noe om. Det får vi se nærmere på i sommer, sier han om saken.

Sponsorsjef Pettersen ønsker heller ikke å oppgi hvor mye OBOS årlig spytter inn i klubbkassa til Torshov-klubben.

- Det er noe vi ikke går ut med, sier han kort.

Dramatisk forverring

Konrad Kuhlman ble på årsmøtet den 23. mars valgt til ny styreleder i Skeid. På det samme årsmøtet ble klubben bedt om å revidere årsmeldingen for 2009 samt revidere budsjettet for 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da gikk situasjonen fra vond til verre.

«Den foreløpige gjennomgangen har vist en dramatisk forverring av Skeid Fotballs økonomi i løpet av årets tre første måneder», skrev klubben på egne sider.

Konsekvensen av en eventuell konkurs vil være at klubben, slik den er organisert i dag, opphører.

Skeid er organisert i to avdelinger, en avdeling for toppen (Skeid Fotball) og en for bredden, allianseidrettslaget Skeid.

Dersom klubben ikke lykkes i å få inn nok midler vil lagene i 2. divisjon, 3. divisjon og klubbens junior elitelag opphøre.

Allianseidrettslagets lag i 5. divisjon blir dermed Skeidfamiliens nye topplag.

Klokken 19.00 avholdes ekstraordinært årsmøte hvor styret vil presentere status på den økonomiske situasjonen til klubben.