Xavi og Messi knekte Real Madrid

NØKKELEN: Lionel Messi knekte, med god hjelp fra Xavi, Real Madrids forsvar med sin scoring etter 33 minutter. Da Pedro la på til 2-0, var Barcelonas fjerde strake triumf mot rivalen klar. Foto: AFP

Superduoen bak triumfen som sendte Barcelona mot ligagullet.

Kampfakta:

Real Madrid–Barcelona 0–2 (0–1):

Santiago Bernabéu, 80.000 tilskuere

Dommer: Mejuto González

Mål: 0–1 Messi (33) 0–2 Pedro (56)

Gult kort: Alonso, Albiol, Garay, Ronaldo (Real Madrid); Messi, Xavi, Alves, Maxwell (Barcelona)

Real Madrid: Casillas – Ramos, Albiol, Garay, Arbeloa – Gago, Alonso, Marcelo (Guti 56) – van der Vaart (Raúl 68) – Higuaín (Benzema 79), Ronaldo

Barcelona: Valdés – Puyol, Piqué, Milito (Marquéz 78), Maxwell (Iniesta 62) – Xavi, Busquets, Keita – Alves, Messi, Pedro

(ABC Nyheter): Real Madrid–Barcelona 0–2.

Barcelona tok et syvmilssteg mot sin annen strake tittel i La Liga etter sin fjerde strake seier i El Clásico i kveld.

Det ble oppsnakket som «millenniets største kamp» – og leverte på mange punkter.

Det ble oppsnakket som superduellen mellom Lionel Messi og Cristiano Ronaldo – og leverte på noen punkter.

Det var kampen Ronaldo ville stige ut av Messis skygge, men hvor Messis lille skygge var altfor stor, forstørret av en scoring.

Men kampens gigant, akkurat som i fjorårets 2–6-oppgjør, het Xavi Hernández.

Midtbanegeniet lå bak begge scoringene, den andre signert Pedro Rodríguez, og hadde Messi avsluttet skarpere, ville han tangert assistfangsten på fire fra i fjor.

Men det holdt.

Katalonias hovedstadslag slo Spanias hovedstadslag, klatret opp i tre poengs ledelse på toppen av La Liga-tabellen, og sørget for at Real Madrid trenger en sensasjon for å redde sesongen fra fiasko.

Glimt av Messi-magi

For de som forventet en etterligning av målorgieklassikerne, som 2–6-kampen i fjor, var den første halvtimen blottet for høydepunkter.

For de som elsker forsvarsspill i verdensklasse, eller å studere presspill, var den som honning for en bisverm.

Men cup er cup, stafett er stafett og Messi er Messi.

Han ble forsøkt pakket inn av halve Real hver gang han fikk ballen fra sin posisjon som midtspiss.

Da pakkestrategien sprakk et øyeblikk etter tolv minutter, tok Raúl Albiol frem saksen i stedet.

Stopperen klipte ned supermannen inne i feltet, nede ved dødlinjen, og straffen var klar – bare ikke i øynene til dommer Mejuto González.

Etter at Barcelona hadde vært best den første halvtimen, flyttet Barça Xavi nærmere sin lille midtspiss.

Da 33 minutter var spilt, fikk duoen rom.

Messi startet ute til venstre og trillet inn til Xavi, som vippet Messi igjennom med en fullstendig briljant pasning. Messi tok med ballen på brystet forbi Albiol, og avsluttet kjøleskap-kaldt som vanlig. Mål nummer 27 i ligaen, mål nummer 40 totalt – og nå er det bare syv opp til Ronaldos klubbrekord fra 96/97.

Pasningskongen Xavi

Cristiano, da?

Han var hypertent fra start, øyensynlig lysten på å vise verden at verden handler om mer enn Leo Messi, men skapte lite. I stedet falt Reals første store sjanse, etter 41 minutter, til Gonzalo Higuaín. Mannen som før kampen hadde et målsnitt på ett per 71 minutter, ble spilt igjennom på skrått hold, men blåste ballen over.

To fundamentale ting skilte Real Madrid og Barcelona. Det ene var effektiviteten. Det andre var Xavi Hernández.

Da Pedro gjorde 2–0 etter 56 minutter, var han pasningslegger igjen. En stikker igjennom, og Pedro fikk gjøre det han kan best: Avslutte i mål.

Avgjorde de ligaen?

Real skapte farligheter, burde redusert tre minutter senere etter en genial pasning fra innbytter Guti, men ble stanset av en kanonredning fra Victor Valdés. Barça fikk flere store til å øke ledelsen, men ble stanset av kanonredninger fra Iker Casillas.

To ganger var Messi igjennom (gjett hvem som slo pasningene) uten uttelling.

Men hva gjorde vel det?

For Pep Guardiola, som vant sin fjerde klassiker av fire mulige som Barcelona-trener? For Messi, som viste hvem som er best av Messi og Ronaldo? For Xavi, som beholder plassen på El Clásico-tronen? For Barcelona, som må avgi poeng i to kamper på de syv siste rundene, samtidig som Real vinner, for å gi fra seg ligatittelen?

For Real Madrid, som brukte mer enn to milliarder på spillerkjøp sist sommer, går sesongen mot en tittelløs fiasko.

Den kan kulminere om Barcelona går av med seieren i Champions League-finalen på Bernabéu 22. mai.