Reals frykt: Messi – og ny fornedrelse

NØKKELMANNEN I NØKKELKAMPEN: Lionel Messi er den største kilden til frykt for Real Madrid før kveldens El Clásico. Kampen kan avgjøre hvem som vinner årets La Liga. Foto: AFP
NØKKELMANNEN I NØKKELKAMPEN: Lionel Messi er den største kilden til frykt for Real Madrid før kveldens El Clásico. Kampen kan avgjøre hvem som vinner årets La Liga. Foto: AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rockestjernen og bandet hans møter et Real Madrid som «må» vinne «millenniets største kamp».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
EL CLÁSICO

* Ble spilt for første gang i 1929.

* Real Madrid har 68 seire, Barcelona 61, mens 30 har endt uavgjort.

Mulige lag:

Real Madrid: Casillas – Ramos, Albiol, Garay, Arbeloa – Gago, Alonso – Ronaldo, van der Vaart, Marcelo – Higuaín

Barcelona: Valdés – Alves, Puyol, Piqué, Maxwell – Xavi, Busquets, Keita – Pedro, Messi, Iniesta

Real Madrid–Barcelona, 22.00.

(ABC Nyheter): Beskrivelsen «millenniets største kamp» tilhører spanske medier, og er ikke utpreget kontroversiell.

Mange mener kveldens møte mellom flaggskipene til den spanske og den katalanske hovedstaden er den største spanske klassikeren noensinne.

Det kommer det til å flyte over av historie, kultur og politikk mikset sammen til en rivaliseringsbombe som spanjolene kaller morbo. Verdenspublikummet får oppgjøret mellom to vidt forskjellige klubbfilosofier, mellom verdens sterkest skinnende stjernegallerier, oppgjøret som avgjør La Liga.

Det spesielle?

Jo, delvis et fenomen som vil stige ut av skyggen til verdens beste fotballspiller, som vil redde en Real Madrid-sesong som uten seier i kveld kan ende med fullkommen fiasko.

Han heter Cristiano Ronaldo og er blitt oppsnakket som den ene halvparten av en såkalt superduell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den andre halvparten er Lionel Messi.

Backingband?

Etter argentinerens fire mål mot Arsenal i tirsdagens Champions League-kvartfinale ville journalistene vite om det var mulig å gjenta bedriften mot Real Madrid.

De hadde sett en enkeltmannsprestasjon så innflytelsesrik og dominerende at man – med mulige unntak for Ronaldo, Zidane eller Ronaldinho – må tilbake til Maradona for å finne noe tilsvarende.

Det finnes mennesker som spissformulert vil kalle resten av Barcelona et backingband for Leo Messi.

Hvor langt unna sannheten ligger det?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Johan Cruyff, hvis fotballfilosofi dominerer vår tids Barcelona, 14 år etter at han avgikk trener i klubben, formulerer seg slik:

– Messi har spesielle evner, men det er alltid et lag som omslutter spilleren. Barcelona er godt balansert, med spesielle brikker i hver posisjon. Slik som Xavi, som gir laget ro, som sørger for fart i ballen. Når grunnjobben er gjort, er det lagt til rette for Messi, som gjør mesterstykker, sier Cruyff ifølge AS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barças Messi-strategi

Ifølge en av verdens ledende journalister på fotball, Financial Times-kommentatoren Simon Kuper, har Barça lagt en Messi-strategi som skal sørge for at 22-åringen blir i klubben og fortsetter å prestere godt de ti neste årene. Eksempelvis var en stor del av grunnen til at Ronaldinho og Deco ble solgt sommeren 2008, at klubben ville gjøre Messi til lederen i laget.

– Det var tanken: En æra var over, en annen startet. I denne æraen har Xavi og Andrés Iniesta en veldig stor rolle, men hovedrollen tilhører Messi, sier Barcelona-direktør Joan Oliver.

– Man må på en måte bygge laget for ham. Men man må også gjøre ham oppmerksom på at han trenger laget. Du må gi ham den beste muligheten i fotballverdenen. Så lenge det forblir på denne måten, er det vanskelig for ham å dra, legger Oliver til.

Messis uttalelser tyder på at han trives både i byen og klubben, at han er oppmerksom på lagets betydning. Messis prestasjoner tyder på at han kan bli verdens beste fotballspiller gjennom tidene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strategien fungerer så langt.

6–2-kampen friskt i minne

Da Barcelona slo Real Madrid 6–2 på Bernabéu i fjor, en av de mest legendariske klassikerne, plaget ikke Messi rivalen fra sin vante posisjon ute til høyre, men som en såkalt «falsk nier»: Utgangspunktet hans var som midtspiss, men han trakk seg ofte lavere i banen. Real fant aldri ut av det.

Det er ikke utenkelig at Pep Guardiola velger samme taktikk i kveld – spesielt ettersom matchvinneren fra 1–0-møtet tidligere i sesongen, Zlatan Ibrahimovic, er ute med skade.

Det er også Real Madrids Kaká.

Mens grunnforutsetningene er som følger:

Barcelona, som har vunnet de tre siste utgavene av El Clásico, og Real Madrid står begge med 77 poeng når åtte runder gjenstår av La Liga. Sistnevntes målforskjell er ett mål bedre, men Barça leder fordi innbyrdes oppgjør går foran.

Siden 1–0-kampen på Camp Nou har Barcelona vunnet 15 ligakamper, spilt to uavgjort og tapt én. Real har vunnet 16, spilt én uavgjort, tapt én.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Real Madrid-tap i kveld kan ende i fornedrelse – en tittelløs sesong, etter milliardhandelen sist sommer, og en ny sesong med full Barcelona-dominans, som kan kulminere med Champions League-seier i finalen på Reals hjemmebane.

Fryktens navn er Messi, men som de fleste vil huske: Banens beste i fjorårets 6–2-møte var en annen. Det var Xavi, det.