Northug reddet medalje

Petter Northug sikret sølv til Norge på dagens herrestafett. Foto: Scanpix).
Petter Northug sikret sølv til Norge på dagens herrestafett. Foto: Scanpix).

Petter Northug gikk en gnistrende sisteetappe og sørget for at Norge tok sølv. Det var ingenting å gjøre med Sverige som vant overlegent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Petter Northug sørget egenhendig for at Norge fikk medalje på dagens herrestafett i langrenn. Trønderen hentet inn både Frankrike og Tsjekkia mot slutten og spurtet som bare han kan inn til andreplass.

Norge mistet i realiteten gullet på andretappe. Odd-Bjørn Hjelmeset gikk på en kjempesprekk på sin klassiske 10 kilometer.

- Jeg ødela

Martin Johnsrud Sundby åpnet for Norge og hang godt med til veksling. På sin klassiske etappe gikk Sundby rolig og kontrollert og vekslet på en femteplass, bare fire sekunder bak ledende Finland.

Odd-Bjørn Hjelmeset overtok «stafettpinnen» fra Sundby og hadde ingen problemer med å følge på de første to rundene.

Men på de siste 3 kilometrene fikk veteranen store problemer.

Hjelmeset møtte nærmest veggen da Johan Olsson skrudde opp tempoet og måtte slippe teten. Sekundene rant på og da Hjelmeset sendte Lars Berger ut på tredjeetappe var Norge hele 34 sekunder bak.

– Dette er min feil og har ikke noe med smørerne å gjøre. Jeg valgte et skipar som var rubbet, men det la seg is på skiene. Det er synd at jeg skal ødelegge en så fin kveld for det norske folk.

– Det er første gang i hele karrieren jeg har sluppet på en stafett, og det må jeg si var vondt, sa en nedbrutt Hjelmeset til NTB etter løpet.

Til VG Nett sa Hjelmeset følgende:

Northug trøster Hjelmeset etter målgang.Northug trøster Hjelmeset etter målgang.

- Jeg har ødelagt for lagkameratene. Det er det som er tanken min og det er et helvete.

Ankermann Petter Northug fikk ikk med seg at Hjelmeset hadde fått problemer.

– Nei, jeg var ute traseen og varmet opp. Jeg var opptatt av å teste ski så langt inn til etappen min som mulig, sa Northug.

Berger holdt avstanden til Anders Södergren og sendte Northug ut 37 sekunder bak svenske Hellner ved siste veksling.

Satset alt

Northug satset alt på ett kort og gav jernet fra start. Nordmannen tok inn mye på Hellner, som hadde med seg franske Jonnier og tsjekkiske Koukal, i begynnelsen og det var en tid en mulighet for at Northug kunne hente inn hele forspranget.

Men da Northug nærmet seg viste Hellner at han hadde disponert løpet fornuftig.

Da Norge var 12 sekunder bak Sverige la Hellner gearspaken ned ett hakk og gasset på. På få meter var forspranget ned til Norge pluselig på 26 sekunder og det hele var i realiteten over.

- Det var syrefest på slutten for meg. Jeg skjønte at jeg måtte gjøre mye av jobben selv på den førsterunden. Jeg kjørte med det jeg hadde, sa Northug til NTB.

Svenske Helllner seilet over målstreken og sørget for at Sverige ble overlegen olympisk mester.

Men bak hadde ikke Northug og Norge gitt opp håpet om en medalje.

Foran Norge lå tsjekkiske Koukal og franske Jonnier. Vel én kilometer før mål hentet Northug inn de to konkurrentene og før spurten mellom de tre var kommet skikkelig i gang sa Northug bare "Takk for maten" og reiste i fra de to andre

Tsjekkia vant bronsen, mens Frankrike måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen.

Sverige vant i dag sin første mesterskapsstafett for menn siden VM i 1989. Northug tapte samtidig sin første stafett for Norge siden 2007.

Se hele resultatlisten her.

Les mer om OL her

Personvernpolicy