60.000 hedret georgisk aker

60.000 hedret georgisk aker
60.000 hedret georgisk aker

Starten på den store OL-festen ble overskygget av et tragisk dødsfall. Under åpningsseremonien ble den georgiske akeren Nodar Kumaritashvili hedret av 60.000 tilskuere, utøvere og ledere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredagens åpningsseremoni skulle egentlig være en storslått feiring av at Vancouver-lekene endelig er i gang, men ble preget av dødsulykken i OL-anlegget Whistler Sliding Centre, som skjedde bare noen timer før OL-ilden skulle tennes.

Åpningsseremonien ble tilegnet Kumaritashvili, som skulle deltatt i sitt første OL. Han mistet livet etter å ha truffet en stolpe da han ble slynget ut av banen i høy hastighet under fredagens aketrening.

– Vi ønsker å uttrykke vår sympati overfor hans familie, venner, lagkamerater og landsmenn, sa IOK-president Jacques Rogge.

Stående applaus

Georgia besluttet å delta på både åpningsseremonien og i OL for å hedre 21-åringen, og under innmarsjen ble troppen tatt imot med stående applaus fra tilskuerne i hallen. Flaggbæreren Iason Abramashvili og resten av troppen gikk med svarte sørgebind til minne om Kumaritashvili.

– Måtte dere bære hans olympiske drøm på deres skuldre og konkurrere med hans ånd i deres hjerter, sa John Furlong, som leder arrangørkomiteen i Vancouver-OL, til utøverne i sin tale.

Kumaritashvili ble også minnet med ett minutts stillhet mens både det canadiske flagget og OL-flagget ble senket ned på halv stang.

Innendørs

For første gang i OL-historien ble åpningsseremonien arrangert innendørs. Dermed trengte heller ikke arrangøren å bekymre seg for været. I Vancouver har det de siste dagene vært lite som har minnet om et vinter-OL. Plussgrader og regnvær har sørget for et grått bybilde.

Mildværet har også skapt utfordringer for snowboard- og fristilanlegget i Cypress, og arrangøren har måttet frakte snø fra andre områder i ukene før lekene.

Da OL-ilden skulle tennes, gjorde en teknisk feil at kun tre av fire bjelker kom opp fra gulvet. Etterpå løp ishockeylegenden Wayne Gretzky ut av hallen for å tenne fakkelen som skal brenne utendørs så lenge lekene varer.

Den canadiske fakkelstafetten varte i 106 dager, og OL-ilden ble fraktet over 45.000 kilometer gjennom hele landet.

Spektakulært show

Til tross for at dødsulykken la en demper på den store festdagen, var åpningsseremonien et forrykende show med flere fantastiske øyeblikk med dans, musikk, lys og flotte effekter.

De mange spektakulære, kulturelle innslagene under åpningsseremonien æret Canadas rike kultur, natur og historie.

Norge marsjerte inn på arenaen som nummer 60 av de 82 nasjonene som deltar i OL. På scenen ble utøvere og ledere tatt imot av en stor gruppe fra urbefolkningen i Canada.

Ishockeyveteranen Tommy Jakobsen (39) var norsk flaggbærer. Landslagskapteinen, som deltar i sitt tredje OL, var den første norske ishockeyspilleren som har hatt ærefulle oppdraget. Kronprins Haakon fulgte åpningsseremonien fra tribunen.

Da innmarsjen ble avsluttet av vertsnasjon Canada med skøyteløperen Clara Hughes som flaggbærer, sto jubelen i taket.

Den canadiske ishockeyspilleren Hayley Wickenheiser, som har to gull og ett sølv i OL, avla utøvernes ed. (©NTB)

Personvernpolicy