Disse tar gull for Norge

ABC Nyheter tror Norge tar ni gull i Vancouver-OL. Disse blir vunnet av blant annet  (f.v.)Magnus Moan, Marit Bjørgen, Petter Northug jr. og Ole Einar Bjørndalen.
ABC Nyheter tror Norge tar ni gull i Vancouver-OL. Disse blir vunnet av blant annet (f.v.)Magnus Moan, Marit Bjørgen, Petter Northug jr. og Ole Einar Bjørndalen.

I Torino for fire år siden sørget Lars Bystøl og Kjetil André Aamodt for Norges to eneste gullmedaljer. ABC Nyheter tror på langt flere i Vancouver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Vancouver-OL begynner i kveld, forventer de fleste en mangedobling av antallet fra «fiaskolekene» i Italia.

Og selv om en kopi av gullfangsten fra Salt Lake City ’02 – 13 – er urealistisk, går det mot mange jubelstunder i rødt, hvitt og blått.

ABC Nyheter tipper ni norske gull – og at Ole Einar Bjørndalen blir OL-konge, som han ble det i Salt Lake.

Langrenn: Fire gull

Petter Northug jr. – 30 km fellesstart med skibytte: Hvis noen har psyke til å bære Norges OL-håp i langrenn alene, er det Northug jr. – og isolert sett har han potensial til å vinne alt han stiller opp i. Men at han skal holde seg i toppslag på alle seks distanser, helt til femmila på avslutningssøndagen, er for mye forlangt. Dessuten er Northug jr. «bare» klar favoritt på én individuell: 30 km fellesstart med skibytte. Men der er han det nærmeste Norge kommer en gullgaranti.

Stafett, menn:For Norges tre første holder det å dytte Petter Northug jr. av gårde innen rimelig avstand til teten på sisteetappen. Det gjør de på en normal dag. Får spurtfantomet maks 15-20 sekunder å hente inn, handler det mest om å unngå uhell. Blir det spurt, er saken klar, biff, karbonade og ertesuppe.

Sprintstafett, menn (fristil): Norges duo kommer trolig til å bestå av Ola Vigen Hattestad og Petter Northug jr. I bakhånd banker den suverene NM-vinner Johan Kjølstad på døra. Uansett hvilken duo sprintrener Ulf Morten Aune lander på er det ingen tvil. Det finnes, helt enkelt, ingen bedre. Sverige og Russland blir nærmeste utfordrere.

Marit Bjørgen – 15 km fellesstart med skibytte: Like lett som det på forhånd er å utpeke Petter Northug som OLs langrennskonge, like lett er det å krone dronningen.

Hun er ikke trøndersk.

Hun er polsk og heter Justyna Kowalczyk.

Men Bjørgen, da?

Jo, det kan bli oppreisning for fem års mesterskapsnedtur etter Oberstdorf, et etterlengtet OL-gull. Avgjørelsen om å droppe Tour de Ski og fokusere alt på lekene øker definitivt sjansene for det, og denne distansen er hennes største sjanse. Holder Bjørgen følge til spurten, vinner hun.

Kombinert: Ett gull

Magnus Moan – liten bakke/10 km: Før fjorårets VM var Magnus Moan klar gullfavoritt i kombinertøvelsene, men angrep utfordringen som om det var en påsketur.

Aksel Lund Svindal tar ett gull i OL.Aksel Lund Svindal tar ett gull i OL.

– Verdenscupen er viktigere enn VM. VM er bare et helt vanlig renn, sa han på forhånd.

Ett år senere, etter to raske verdenscupseire midt i januar, proklamerte Moan at han møter OL med en annen innstilling:

– Nå er jeg gullfavoritt.

Det er lurt, og han har rett i sak. For når Moan er i hoppform, hvilket han er nå, er det første OL-gullet selvfølgelig godt innen rekkevidde for kombinertfeltets beste langrennsløper.

Det kan bli to – men sjansen er størst i normalbakken, hvor det sannsynligvis blir mindre å ta igjen i sporet enn etter storbakkehoppingen.

Skiskyting: Tre gull

Ole Einar Bjørndalen – sprint, jaktstart og fellesstart: Norge stiller med to gullfavoritter i hver eneste individuelle skiskytterøvelse på herresiden. Mens Emil Hegle Svendsen kan ha det ypperste potensialet, har Ole Einar Bjørndalen den ypperste stabiliteten.

En garanti: Ingen har større vinnersult. En garanti: Ingen har mer erfaring. En garanti: Ingen har sterkere psyke. En garanti: Ingen har forberedt seg bedre.

Det har, uten at det nødvendigvis er avgjørende, vært verre for Hegle Svendsen som har slitt med sykdom i oppladningen.

Kronprinsen kan ta opptil flere gull, men kongen – som vant fire i VM i fjor, som leder verdenscupen i sprint og fellesstart i år – er et sikrere kort. Vi tror han blir OL-konge som i 2002.

Alpint: Ett gull

Aksel Lund Svindal – Super-G: Gullsjanser i fire disipliner – storfavorittstempel i null.

Med unntak av slalåm har Aksel Lund Svindal kapasitet til å raske med seg medaljer fra alt, men oppladningen har ikke vært optimal, sesongen ikke gullfavoritt-overbevisende, og derfor er han «bare» en av mange med store muligheter i marginalidretten alpint.

Men Svindal har bevist at han er mesterskapsutøver, at han er en vinnertype, og i marginalidretten alpint avler det gjerne gull.

Så vi tror på ett.

Mest sannsynlig i Super-G.

Mange medaljer?

I tillegg til de nevnte gullene har Norge store sjanser til å hente edelt metall i mange øvelser.

Kjetil Jansrud har den siste tiden yppet seg i de tekniske alpindisiplinene, Anders Jacobsen har vist storform i den lille hoppbakken, Ola Vigen Hattestad og Johan Kjølstad er i stand til å parkere alle i en sprint om alt klaffer, Helene Olafsen må regnes med i toppen boardercross i snowboard og curling-herrene har kapasitet nok til «å sette alt i boet».

Men marginenen er små og konkurransen er knallhard.

Norge tar mange medaljer, men sjefen for Olympiatoppen, Jarle Aambø, reiser hjem fra Canada med hovedansvaret for en tropp som nesten tar tosifret antall gullmedaljer - ni i tallet.

Hvordan tror du det går i Vancouver-OL? Skriv en kommentar under.

Personvernpolicy