Tror på norsk medaljerush og mange gull

Utenlandske sportsjournalister tror på mange norske gull under vinter OL. Illustrasjon ABC Nyheter/Foto: Scanpix
Utenlandske sportsjournalister tror på mange norske gull under vinter OL. Illustrasjon ABC Nyheter/Foto: Scanpix

Norsk medaljerush og mange gull. Det tror utenlandske sportsjournalister om Norges innsats i Vancouver-OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er liten tvil om at den som vil vinne gull i en rekke store idretter som langrenn, skiskyting, til dels alpint og kombinert må slå nordmennene, sier Gianni Merlo i den italienske sportsavisen Gazzetta dello Sport til NTB.

– I langrenn er Petter Northug det store navnet, men Norge har også svært gode sprintere. På kvinnesiden kommer helt sikkert Marit Bjørgen til å markere seg.

– Aksel Lunds Svindals styrke i alpint kjenner vi alle. Nå har også Kjetil Jansrud begynt å lukte på seierspallen for alvor. Jeg er overbevist om at mange av de beste norske utøverne reiser til Vancouver med veldig stor selvtillit, og det er viktig før et OL, sier Merlo.

Svenske og finske sportsjournalister er enige med ham. De fleste tror på minst 15-16 norske medaljer, og alle er enige i at det kommer til å bli en betraktelig bedre medaljehøst enn i Torino for fire år siden.

Tradisjoner

Gianni Merlo kjenner styrken til Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen og er overbevist om at de kommer til å sanke mange medaljer for Norge, men han glemmer heller ikke at det er små marginer som ofte avgjør.

– Selvsagt vil dagsformen spille inn for de aller fleste. Det er mange om beinet, men de norske kommer til å være med i toppen i veldig mange idretter, for dere nordmenn har store og sterke tradisjoner når det gjelder vinteridrett og OL, sier italieneren.

Han er ikke så sikker på om norske skøyteløpere kommer til å hevde seg, og han mener at hopperne vil få problemer, men er likevel ikke i tvil om at Vancouver-OL kommer til å bli en norsk opptur og suksess.

– Dere nordmenn stiller med en stor og sterk tropp i Vancouver. Jeg tror på norsk OL-suksess, men et lite forbehold får jeg ta, for det er jo nettopp det som er den fine med sport og som gjør sporten spennende, at man aldri kan være helt sikker på noe, sier Gianni Merlo til NTB.

Slår Sverige

– Norge slo ikke Sverige i Torino-OL for fire år siden, men jeg er overbevist om at det kommer nordmennene til å gjøre nå. Bjørndalen er uten tvil den aller største av de norske favorittene, men dere har også svært gode kort i Aksel Lund Svindal og Petter Northug, sier Jens Bornemann i det svenske nyhetsbyrået TT.

– Jeg har tror på store norske framganger i Vancouver, legger han til.

– Norge får et godt OL. En rask gjennomgang jeg har gjort viser at det blir minst 15-16 norske medaljer. De sikreste vinnerne er Ole Einar Bjørndalen, Petter Northug og Ola Vigen Hattestad. Aksel Lund Svindal er et godt og sterkt kort, og det er også Magnus Moan i kombinert. Han tar minst en medalje, sier Juha Kanerva som jobber i helsingforsavisen Ilta-Sanomat.

Han nevner også Marit Bjørgen og Kristin Størmer Steira som sterke medaljekandidater.

– I hopp tror jeg dere nordmenn vil slite. Det er små bakker i Vancouver, og det favoriserer jo ikke akkurat de norske. Individuelt har jeg liten tro på norske medaljer i hoppbakkene, men kanskje det kan bli en medalje i laghopp, sier finnen.

Godt OL

– Jeg er overbevist om at årets OL kommer til å bli veldig godt sett med norske øyne. Det er i alle fall helt sikkert at dere kommer til å slå oss svensker, selv om dere ikke klarte det i Torino. Nå er situasjonen en helt annen, og jeg er skråsikker på at Norge kommer til å gjøre det mye bedre enn for fire år siden, sier Johan Finck i Stockholm-avisen Aftonbladet til NTB.

Han regner Petter Northug og Ole Einar Bjørndalen som de sikreste norske gullvinnerne.

– Northug vinner nok ikke alt, men gull blir det. Bjørndalen og Hegle Svendsen i skiskyting kommer også til å markere seg. Marit Bjørgen er medaljekandidat, og i kombinert vet jeg ikke så mye, men Norge har gode løpere.

– Det er også klart at Aksel Lund Svindal er et veldig godt kort og en som alltid må regnes med i OL-sammenheng, akkurat som Anja Pärson, sier Johan Finck til NTB.

Personvernpolicy