Rotet seg bort - igjen

Børge Lund i kamp med kroatiske forsvarspillere. (Foto: Scanpix)

Norges håndballherrer klarte nok en gang å rote det til for seg i en viktig mesterskapskamp.

Håndball-EM

Gruppe A (i Graz):

Russland – Ukraina 37-33 (21-16), Kroatia – Norge 25-23 (11-10).

Gruppe B (i Linz):

Danmark – Østerrike 33-29 (16-15), Island – Serbia 29-29 (15-11).

Gruppe C (i Innsbruck):

Tyskland – Polen 25-27 (8-12), Sverige – Slovenia 24-27 (13-7)

Gruppe D (i Wiener Neustadt):

Spania – Tsjekkia 37-25 (17-10), Frankrike – Ungarn 29-29 (16-16).

(Kilde: NTB)

Spill EM-manager på TV 2

OSLO (ABC Nyheter): Kroatia-Norge 25-23 (13-11)

Det ble akkurat så tett, jevnt og dramatisk som spådd på forhånd da Norge møtte Kroatia til åpningskampen i EM i Østerrike i kveld.

Men nok en gang klarte Norge å rote ting til mot slutten av kampen. Kroatia vant til slutt 25-23 i et oppgjør som de norske gutta kunne, og burde, ha tatt poeng i.

Tett

Norge var vassest i starten og tok føringen i kampen. Hedins menn ledet 4-2 etter tolv minutters spill og det var bare Ivano Balic – som den norske treneren Robert Hedin fryktet mest hos Kroatia før kampen - som viste styrke de første minuttene.

Men favoritten fra Balkan spiste opp forspranget og tok over initiativet i kampen. 17 minutter ut i første omgangen var stillingen 5-5.

Kroatene hadde nå fått sving på angrepsspillet og scoret to kjappe mål og ledet med to mål, 7-5, ikke lenge etter. Håvard Tvedten holdt imidlertid hodet kaldt og reduserte ved en flott straffe. Spania-proffen hadde presset på seg fordi han ikke lenge i forveien hadde bommet fra syvmeters-merket.

Hengende etter

Norges mest profilerte spiller, Aalborg-spiller Kristian Kjelling, startet oppgjøret med å gjøre en rekke personlige feil. Men så spilte oslogutten seg opp og serverte lagkameratene Frank Løke og Erlend Mamelund perfekte pasninger som resulterte i tellende resultat.

Men Norge klarte ikke å demme opp for aggressive kroater fremover på banen og ble hengende ett og to mål etter ut omgangen. En utvisning av Erlend Mamelund førte til kroatisk straffe og scoring. Steinar Ege hindret dog at man ikke kom for langt bak til hvilen. Målvakten vartet mål med to fantomredninger helt mot slutten av omgangen.

Lagene gikk til pause på stillingen 11-10 til forhåndsfavoritten Kroatia.

Opphenting

Andre omgang startet med to raske mål av Kroatia før Norge fikk summet seg – og nok en gang var Tvedten sikker fra straffemerket.

Men Balic og co holdt et jerngrep om tingenes tilstand og slapp Norge ikke innpå seg. Åtte minutter ut i andre omgang var stillingen 15-13 til Kroatia.

Norge slet også med kroatene keeper Mirko Alilovic. Gang på gang reddet den høyreiste målvakten forsøkene fra Norges bakspillere.

Men Tvedten holdt Norge inne i kampen.

To kjappe mål fra kantspilleren samt redninger av Ege og to mål av Kjetil Strand, sørget for at Norge var à jour og forbi etter 42 minutter, 16-15.

Dramatisk avslutning

I de påfølgende minuttene scoret lagene annenhver gang. Etter 48 minutter av kampen var stillingen likt, 20-20.

Men så klarte Erlend Mamelund å gjøre ting vanskelig for Norge.

Først ble FCK-spilleren avblåst for en angrepsfeil, så sendte han en kroat i gulvet med strake armer, en avgjørelse han protesterte høylydt på med det resultat at han ble utvist.

I tillegg bommet ellers så sikre Håvard Tvedten på en straffe.

Men dramaet gav seg ikke fordi også Kroatia bommet på opplagte målsjanser. Kroatene ledet 24-23 da mindre enn ett minutt gjenstod av oppgjøret.

I et siste desperat forsøk på å kapre et meget viktig poeng kastet Robert Hedin inn time-out-kortet 56 sekunder før slutt.

Men som så mange ganger før surret de norske spillerne bort ballen og det spilte ingen rolle da Vori sekunder før slutt satt ballen i mål til 25-23 for Krotia.-

Tungt

Norges trener, svenske Robert Hedin, var en slagen mann etter kampen. Han mente de norske gutta gjorde et godt forsøk.

- Akkurat nå kjennes det veldig tungt. Vi var nærme, men det vil seg ikke, sa han til TV2 ikke lenge etter sluttsignalet i Graz.

Hedin mente hans egne gutter bommet for mye.

-I den siste time-outen sa jeg at vi måtte våge å avslutte. Totalt sett så bommer vi på for mange sjanser, det er dét som til slutt feller oss, fortsatte svensken.

Målvakt Steinar Ege var enig sjefens vurderinger, det var fremover på banen det sviktet.

- Vi gjør en strålende kamp bakover, men misser for mye på opplagte muligheter. Det blir også vanskelig fordi vi hele tiden ligger ett og to mål etter.

På spørsmål om kampen i ettertid kan ses på som god trening snerret Ege og serverte følgende kommentar.

-Vi er ikke her for å trene.

Neste kamp for Norge er på torsdag. Da står man overfor Russland som slo Ukraina 37-33 tidligere på kvelden.