Lyn-sjefene risikerer fengselsstraff

Næringslivstopp Herman Billung er én av de som riskerer fengsel etter at bostyrer Erling Opdal i forbindelse med Lyn-konkursen hevder klubben har drevet for kreditors regning siden 2008. (Foto: Scanpix).
Næringslivstopp Herman Billung er én av de som riskerer fengsel etter at bostyrer Erling Opdal i forbindelse med Lyn-konkursen hevder klubben har drevet for kreditors regning siden 2008. (Foto: Scanpix).

Lyn AS har drevet for kreditorenes regning siden 2008, hevder bostyreren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DISSE SATT I LYN AS-STYRET

Oddbjørn Lende (leder)

Erik Knut Riste

Herman Alf Billung

Øystein Moan

Axel Stove Lorentzen

OSLO (ABC Nyheter): Konkursen kan dermed føre til fengselsstraffer for de tidligere styremedlemmene. Næringslivstoppene Herman Billung og Øystein Moan er blant de fem som risikerer å betale dyrt for kollapsen til vestkantklubbens aksjeselskap i forrige måned.

- Slik det ser ut så langt, har aksjeselskapet drevet for kreditorenes regning siden våren 2008.

- Om dette blir den endelige konklusjon, vil bostyret vurdere om dette bør få konsekvenser for styret, både straffe- og erstatningsmessig, sier bostyrer Erling Opdal til ABC Nyheter.

- Bostyret vil vurdere om dette bør få konsekvenser for styret, både straffe- og erstatningsmessig, sier bostyrer Erling Opdal. Foto: Mads K. Kleppe - Bostyret vil vurdere om dette bør få konsekvenser for styret, både straffe- og erstatningsmessig, sier bostyrer Erling Opdal. Foto: Mads K. Kleppe

Han legger til at han også må vurdere revisors rolle i forbindelse med årsoppgjøret for 2008. Opdal presiserer at bostyret ikke har konkludert ennå.

Ifølge straffelovens § 284 risikerer de tidligere styremedlemmene bøter eller fengselsstraffer i opptil to år.

- Vi er uenige med bostyrer, sier tidligere Lyn-styreleder Oddbjørn Lende, og poengterer at han ikke vil føre dialogen med pressen.

Lende forteller at Lyn AS var nære ved å begjære oppbud flere ganger i fjor.

- 10. desember hadde vi ikke lenger noe alternativ. Beklageligvis. Men det var ikke galt å prøve.

Har tapt 115,6 millioner

Lyn AS tapte i fjor mer enn 23,5 millioner kroner, ifølge regnskapet som er lagt frem for bostyret.

I 2008 kom underskuddet på hele 26 millioner, og Lyn AS har et samlet underskudd på 115,6 millioner siden 1999.

Kun ett år har vestkantklubben gått med overskudd - etter salget av Mikel og Edu i 2006.

- Det har vært et utstrakt samrøre mellom FC Lyn Oslo og Lyn AS. Strukturen med klubb og AS virker lite forretningsmessig fundert, men er basert på et pålegg fra Norges Fotballforbund, kommenterer bostyrer Erling Opdal.

Han har foreløpig bare registrert krav i boet på vel ni millioner, mens Lyn AS sto med hele 35 millioner i gjeld ved utgangen av oktober i fjor.

- Vi kan ikke se bort fra at enkelte mindre kreditorer ikke vil fremme krav i boet fordi de ikke vil «legge stein til byrden».

Krever million fra bryggeri

Boet har fått inn 600.000 kroner i en forliksavtale med FC Lyn Oslo, som dermed ikke risikerer videre forfølgelse og dropper sine krav mot Lyn AS. En rekke domenenavn og et varelager med supporterutstyr er også solgt. Nå jobber bostyrer med to hovedkrav, derav ett på 2,9 millioner rettet mot Norges Fotballforbund og deres datterselskaper.

- I tillegg krever vi rundt en million kroner fra Faxe Bryggeri basert på en sponsoravtale fra 2007.

Skatt Øst er den største kreditoren med et samlet krav på vel 3,3 millioner. Av den midlertidige beretningen fremgår det for øvrig at Lyn så sent som i fjor sommer håpet på 20-25 millioner i inntekter fra spillersalg. Men klubben dro bare inn 5,5 nettomillioner på seks salg.

Lyn AS fikk kun inn vel 23,5 millioner i inntekter i fjor, mot 40,5 millioner i 2008.

Personvernpolicy