Advarer mot alpinanlegg

<p>Ekspert på kulde ber folk bruke Finlandshette eller ansiktsmaske dersom man må utfolde seg i alpinanlegg i ekstrem kulde. Til helgen er det ventet at minusgradene skal fortsette. (Foto: Scanpix). </p>
Ekspert på kulde ber folk bruke Finlandshette eller ansiktsmaske dersom man må utfolde seg i alpinanlegg i ekstrem kulde. Til helgen er det ventet at minusgradene skal fortsette. (Foto: Scanpix).

<pSprengkulda er ventet å fortsette og kuldeekspert ber folk tenke seg nøye om før de tar en turen til et alpinanlegg.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frostskader

Frostbitt og frostskader opptrer når et område av kroppen utsettes for sterk kulde. Det dannes da iskrystaller i cellene. Iskrystallene sprenger cellene og forårsaker celledød. Lokale frostskader klassifiseres etter alvorlighetsgrad:

1. og 2. grad er overflatiske skader

3. og 4. grad er dype frostskader som ikke bare er lokalisert til huden.

OSLO (ABC Nyheter): Kulda som har festet et jerngrep over store deler av landet skal ifølge meteorologene fortsette også i helgen.

Nå advarer en ekspert på kulde folk mot å ta turen i alpinanlegg. Det er mye farligere enn det folk er klar over.

- Når man kjører i alpinanlegg så vil en liten fartsøkning ha stor innvirkning på hvor mye kaldere det blir. Det er ikke uvanlig å komme opp i en fart på cirka 35 km/t og da øker den effektive kulden dramatisk, slik som det er nå, sier Johnny Hisdal ved sirkulasjonsfysiologisk avdeling ved Aker universitetssykehuset i Oslo til ABC Nyheter.

60 minus

I flere alpinanlegg rundt om i landet er det meldt om svært mange minusgrader kommende helg. I deler av Oppland, med anleggene Kvitfjell og Hafjell, er det meldt over 30 kuldegrader. I populære Hemsedal er det ventet cirka minus 25.

Hisdal sier reell kulde lett dobles om man spenner på seg alpinski eller snøbrett og setter ned fjellsiden.

-I 36 km/t. oppnår man en fart på ti meter per sekund. I 25 minusgrader vil man oppleve effektive kuldegrader på vel 50-60 minus. Da er det ekstremt lett å får frostskader, sier Hisdal.

Ifølge yr.no er det på Kvitfjell førstkommende lørdag meldt om 31 minusgrader. En rask titt på en kuldetabell forteller at man i en hastighet på 36 km/t da egentlig vil være ute i 60 minsgrader.

Sjekk her hvordan været hos deg blir

Melder ifra

(Foto: Xator.com - Trykk på bildet for større versjon)(Foto: Xator.com - Trykk på bildet for større versjon)

På Kvitfjell alpinanlegg sine sider i dag meldes det om 17 minusgrader. I OL-anlegget fra lekene i 1994 er man fult klar over helgemeldingene som er kommet og sier man tar forhåndsregler om de skulle slå til.

- Vi passer på at folk sitter sammen i heiser, vi kan dele ut pledd til folk i tillegg så sier vi ifra til personer vi ser er tynt kledd og kanskje har hvite flekker i ansiktet.

- Vi stenger også deler av anlegget dersom vi kommer opp i mot 23-24 minusgrader. sier daglig leder i Kvitfjell alpinanlegg, Odd Stensrud, til ABC Nyheter.

Uvitenhet

Stanett meldte i dag at nordmenn har satt ny rekord i strømbruk. Mellom klokken 9 og 10 i dag brukte vi totalt 24 millioner kilowattimer. Røros, som er kjent for å være blant de kaldeste stedene i landet, meldte om hele 41 minus i natt. Det er det kaldeste siden 1987.

Hisdal ved Aker universitetsykehus mener mange nordmenn mangler kunnskap om kulda og hvordan forholde seg til den.

- Jeg er av den oppfatning at folk flest ikke har nok kunnskap om dette med kulde. Hovedårsaken til det er nok at det går lang tid mellom hver gang man opplever slike tilstander vi har nå mange steder.

Les også: Nordmenn satte strømrekord

Symptomer og tiltak

Hisdal understreker hvilke farer som truer om man ikke beskytter seg mot grader langt under frysepunktet. I første skal man være oppmerksom på hud og lunger.

- Om man puster inn veldig kald luft kan man få varige problemer, i første rekke astma. For det andre så kan man få forfrysninger i huden. I alpinanlegg så er ansiktet i første rekke mest utsatt. Folk glemmer rett og slett å dekke seg til.

- Når det gjelder frostskader i ansiktet vises det først og fremst ved at det oppstår hvite flekker der hvor man begynner å få en skade.

Skulle man få slike flekker er de viktig å gjøre de riktige tingene.

- Om man skulle være så uheldig å få frostskader i ansiktet, eller andre steder på kroppen, så er det viktig å få behandlet dette fort. Man bør for eksempel legge en hånd over det skadde stedet eller komme seg innendørs.

- Man for enhver pris ikke gni på stedet som er frosset. Da er faren for å ødelegge nerver på det skadde stedet, stor, sier Hisdal, som ber folk bruke Finlandshette eller ansiktsmaske dersom man må utfolde seg i alpinanlegg i ekstrem kulde, til ABC Nyheter.

Les mer om frostskader her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus