– Aldri sett noe råere

<strong>VANT: </strong>Petter Northug jr. gjorde nok en gang et kanonløp og vant dagens 15 kilometer klassisk i Oberhof. (Foto: Scanpix)
VANT: Petter Northug jr. gjorde nok en gang et kanonløp og vant dagens 15 kilometer klassisk i Oberhof. (Foto: Scanpix)

<p- Det råeste jeg har sett i langrenn, sa Sveits' trener Fredrik Aukland etter Petter Northugs vanvittige avslutning av lørdagens etappe i Tour de Ski.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En stund lå 23-åringen 22 sekunder bak på 18.-plass. Han så ut til å være sjanseløs på seieren. I den siste svingen før oppløpet lå han fortsatt nærmere fem sekunder bak. Han tok alt og alle i ett jafs på stakeoppløpet. Northug tok sin annen etappeseier på like mange dager under Tour de Ski.

– Det er vanskelig å sette ord på det han gjør. Han har en ekstrem vilje og er veldig sterk. Han er helt brutal, men ikke umulig å slå. Dette gjør det hele bare til en utfordring, mente Aukland, som hadde vinneren i Dario Cologna under fjorårets Tour.

I år er Northug den store favoritten.

Aukland er ikke den eneste som lar seg imponere av Northugs ekstreme kvaliteter når det drar seg til mot mål.

– Jeg har aldri sett noe råere. Han var fantastisk i diagonal da han moste Axel Teichmann i den siste stigningen også, sa Steinar Mundal, som har trent Northug i mange klassiskøkter foran denne sesongen.

Det er liten tvil om at det samarbeidet har vært fruktbart.

– At det går an å ta inn så mye ... det går egentlig ikke an, sa landslagstrener Morten Aa Djupvik.

– Var det nødvendig å spurte slik? Det hadde ikke vært så ille om han hadde endt som nummer ti heller?

– Nei, det hadde jo ikke det, men det ligger i konkurranseinstinktet hans at han vil vinne. Og gleden over seieren og den gule ledertrøya overskygger det at han må bruke mye krefter, sa Djupvik.

Avslappet

Northug selv tok seieren med fatning. Nær sagt som vanlig. Verdens klart beste skiløper i øyeblikket lar seg ikke stoppe av noe.

– Først over mål var målet, var hovedpersonens enkle og greie konklusjon.

– Hva har det å si for de andre løperne at du framstår så selvsikker? Har du fått et mentalt overtak de ikke kan hamle opp med?

– De prøvde å gå ifra i dag også, og de kunne fort ha klart det. Jeg lå litt langt bak en stund, og jeg gjorde et par feilmanøvrer som gjorde at jeg måtte bruke mye krefter for å komme meg framover i feltet igjen. Og i sprint kan alt skje. Jeg kan knekke en stav i prologen og ryke ut, sa Northug, som hevder at han ikke er i toppform. Spurten til tross, han kan ha rett i det. Lørdag hadde han bare 23. beste langrennstid isolert sett.

– Et par sprinter og en hviledag, så tror jeg formen skal bli bedre. Jeg ligger mye bedre an etter to etapper sammenlignet med i fjor, og da ble jeg nummer to sammenlagt. Dessuten har jeg lyst til å gå fort på den individuelle klassisketappen også.

Rolig

Northug prøvde å åpne rolig lørdag. Han ville spare krefter til slutten.

– Matti Heikkinen så sterk ut da han stakk, og det var viktig at Oleg Vylegzjanin ikke kom for langt foran meg. Men jeg kom meg opp i feltet igjen, og spurten var bra selv om jeg var veldig, veldig sliten.

Søndag er det sprint i Oberhof. Northug kan fort vinne den også.

– Jeg håper å ta så mange poeng som mulig, og målet er å komme til finalen, sa 23-åringen.

Norsk herrelangrenn bak Northug er ikke på topp per dags dato. Simen Østensen er nest beste nordmann i sammendraget med en 21.-plass.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus