Tidligere UEFA-president Lennart Johansson til ABC Nyheter:

Høy stjerne kan sikre EM til Norge

<p><strong>MEKTIGE HERRER:</strong> Tidligere UEFA-president, svenske Lennart Johansson (th), her sammen med nåværende sjef, franske Michel Platini, mener det er grunn til å være optimistisk med tanke på EM-2016 i Norge/Sverige. (Foto: Scanpix). </p>
MEKTIGE HERRER: Tidligere UEFA-president, svenske Lennart Johansson (th), her sammen med nåværende sjef, franske Michel Platini, mener det er grunn til å være optimistisk med tanke på EM-2016 i Norge/Sverige. (Foto: Scanpix).

<pTidligere president Lennart Johansson sier Norge nyter stor respekt i UEFA og at det er viktig for beslutningen om EM-2016.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lennart Johansson

* Født: 5. november 1929

* President i det svenske fotballforbundet i perioden 1985-1990

* President i UEFA i perioden 1990-2007.

Den 26. januar 2007 tapte han kampen om presidentjobben til franske Michel Platini.

* I en årrekke var han visepresident i FIFA og bestemte seg for å søke om presidentjobben i 2008. Men svensken tapte det meget kontroversielle valget for sveitseren Sepp Blatter. Mange mente Blatter hadde kjøpt flere av stemmene i presidentvalget.

* Lennart Johansson bor i dag i Stockholm.

OSLO (ABC Nyheter): Svenske Lennart Johansson mener nordmenn kan være optimister med tanke på å få fotball-EM til Norge i 2016.

Både Norge og Sverige har en høy stjerne i organisasjonen, og akkurat dét vil være fordelaktig når UEFA skal tildele EM-2016.

- Både Norge og Sverige er høyt respektert i UEFA, man vet på en måte hva man får. UEFA vet at en søknad fra Sverige og Norge er nøye vurdert og at det er tatt grundige vurderinger for at man vil klare å gjennomføre dette. UEFA er klar over at søkeren hundre prosent vil bestrebe seg for å levere ett solid mesterskap, sier tidligere UEFA-president Johansson til ABC Nyheter.

Les alt om EM-2016 på ABC Nyheter her

God historie

Lennart Johansson er en av nyere tids mektigste personer innen europeisk fotball. 5. november fylte han 80 år, men alderen hindrer ham ikke i å fortsatt være svært aktiv innen fotballen.

Svensken begrunner EM-optimismen også med at de nordiske landene aldri har voldt UEFA noen problemer opp igjennom historien. Han tror dét vil bli tatt med i betraktning når UEFA skal fatte sin avgjørelse i mai neste år.

- Verken Norge eller Sverige har opp gjennom historien skapt noen problemer for UEFA. Forbundene har alltid opptrådt profesjonelt og forholdt seg til UEFAs beslutninger og avgjørelser. Historien er også viktig når man kommer til en slik avgjørelse.

- Det er ingen grunn til å tro at den svensk/norske 2016- søknaden ikke vil bli godt mottatt i UEFA når den tid kommer. Det er flere grunner til at UEFA kan komme til å velge Sverige og Norge som EM-vertskap for mesterskapet i 2016, sier Lennart Lennart Johansson til ABC Nyheter, sier Johansson til ABC Nyheter.

«- Dom lyssnar»

Johansson er ikke direkte involvert i «Sverige Norge 2016», men mener selv han kjenner arbeidet til naboene godt. I EM-spørsmålet prøver han å innta et objektivt standpunkt, men sier samtidig at han ikke er redd for å si det han mener.

Och kom i håg. Dom lyssnar när en erfaren och gammal gubbe talar - Lennart Johansson - Jeg er i dag æresmedlem i UEFA og er til stede på de fleste møter i eksekutivkomiteen, men jeg har ingen mulighet til for eksempel å stemme ved valg. Men jeg har vært med i gamet lenge og har talerett på møtene. Mitt syn på saker og ting vil bli tatt med i vurderingene når avgjørelser skal fattes.

Johansson sier videre at han legger sitt blå/gule hjerte til side i spørsmålet om EM-2016 innad i UEFA.

- Jeg har ingen problemer med å si klart i fra hva jeg mener og om jeg kommer til den konklusjon at den beste søknaden kommer fra Sverige og Norge, ja så sier jeg det.

«-Och kom i håg. Dom lyssnar när en erfaren och gammal gubbe talar», sier Johansson til ABC Nyheter.

- Innovativ

Norges fotballforbund har bedt regjeringen om vel 6 mrd. kroner i støtte for å arrangere mesterskapet, i all hovedsak til utbygging av nye fotballstadion.

På Lillestrøm er det tenkt å sette opp et nytt stadion med kapasitet til i overkant av 40.000 tilskuere. Etter EM vil anlegget «plukkes fra hverandre» slik at kapasiteten halveres.

Johansson mener man har funnet en smart og fornuftig løsning, og som ikke minst bifalles av UEFA.

- I UEFA er man opptatt av å fylle stadionene som mye som mulig så ofte som mulig. Det gjelder ikke bare til store mesterskap, men også i de hjemlige ligaene. Verken Norge eller Sverige er Brasil og har ikke sjanse til å ha gigantiske anlegg stående permanent.

- Det er mye bedre med mindre anlegg, men som fylles opp ofte, enn at kamper spilles for nærmest tomme tribuner. Det har noe med helhetsfølelsen på en fotballkamp å gjøre. UEFA mener den løsningen man diskuterer i Norge i dag er innovativ og fornuftig, mener Johansson.

Han tror derfor ikke anleggskapasiteten blir den største utfordringen for søknaden. Han trekker spesielt frem fire andre punkt som man må være bevisste på.

- Det er mye som må være på plass, men om jeg skal trekke frem noe man bør konsentrere seg om så vil jeg si, sikkerhet, kommunikasjon, arbeidsfasilitetene for media og overnattingskapasitet. Disse delene av mesterskapet er ekstremt viktig for UEFA. Er ikke dette på plass kan det oppstå store problemer.

LES OGSÅ: Iltalia med 2016-fordel

LES OGSÅ: Vil ha forklaring av UEFA

Rivalene

I mai 2010 avgjøres det hvem som får arrangere EM i 2016. Fire søkere har meldt sin interesse, i tillegg til Sverige/Norge er det Italia, Frankrike og Tyrkia.

ABC Nyheter har tidligere skrevet om at Italia kan ha fått en fordel i EM-kampen fordi UEFA visste at italienerne kom til å søke - lenge før italienerne selv hevder de informerte UEFA.

Johansson ønsker ikke å spekulere i hvorfor det har skjedde, men sier at for UEFAs del både vil være fordeler og ulemper ved å velge Italia.

- Italia er en viktig fotballnasjon for UEFA, det er det ingen tvil om. Det er stor interesse for fotball og man gjennomførte en vellykket VM i 1990. Men med Italia er det element som byr på utfordringer for UEFA. For å si det slik - med Norge og Sverige så vet man hva man får, det samme kan ikke sies om Italia.

Italiensk fotball har de senere årene opplevde en markant nedgang i antall publikummere. Seriefotballen, deriblant den øverste divisjonen Seria A, har vært preget av vold, korrupsjon og kampfiksing. Flere italienere hevder det jobbes for lite med sikkerhet og at anleggene nå er i for dårlig forfatning.

Men av økonomiske grunner vil det ikke bli foretatt noen «makeover» av anleggene i Italia - med mindre man får EM om syv år, da er man tvunget til det.

På direkte spørsmål om dét kan bli utslagsgivende for å velge Italia, svarer Johansson følgende:

- Jeg forstår veldig godt problemstillingen og at det er et mulig argument for å gi dette til Italia, men det er vanskelig å svare på. Det er mange hensyn å ta når man skal velge vertskap for et mesterskap, anlegg og fremtidig fotballinteresse er en del av det, sier Johansson til ABC Nyheter.

- Hva sier magefølelsen din før avgjørelsen i mai?

- Man har grunn til å være optimist, men man må ikke bli altfor skuffet om man ikke får det. Det er flere sterke søkere.

- Men det er ingen grunn til å tro at mesterskapet ikke kan havne i Sverige og Norge, sier Johansson til ABC Nyheter.

Personvernpolicy