VM-opptakt uten superspill

TRÅTT: Tonje Larsen og Norge måtte slite for å få Kroatia i kne i åpningskampen i firenasjonersturneringen i håndball fredag. (Foto: Gorm Kallestad, SCANPIX)

<p- Vi bommet på altfor mange sjanser, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson.</p

Norge – Kroatia 31-28 (16-13)
Firenasjonersturnering håndball kvinner fredag:
Orklahallen
2000 tilskuere
Norge: Katrin Lunde Haraldsen, Terese Pedersen – Reante Urne, Inga Berit Svestad, Ida Alstad 6, Hedi Løke 6, Tonje Nøstvold 4, Karoline Dyhre Breivang 3, Kristine Lunde-Borgersen 2, Kari Mette Johansen, Tonje Larsen 3, Anja Edin 1, Camilla Herrem 4, Marit Malm Frafjord 2.
Toppscorer Kroatia: Kristina Francic 6.
Utvisninger: Norge 3 x 2 min., Kroatia 3 x 2 min.
Norge møter Romania lørdag og Russland søndag. (©NTB)

Katrine Lunde Haraldsen og Norge åpnet VM-oppkjøringen med håndbrekket delvis på. Men Kroatia ble til slutt beseiret med 31-28 fredag.

Keeperen har vært matchvinner i storkamp på storkamp i en årrekke. Mot Kroatia ba hun selv om å slippe mer etter 24.33 minutter.

Da hadde hun vært på defensiven og sluppet inn tolv kroatiske skudd, flere av dem av den ganske labre sorten. Det kan ha vært hennes svakeste sekvens på 173 landskamper.

Norge misset på mange avslutninger, kastet bort baller helt unødvendig og slapp også kroatene for lett til i angrep i perioder.

– Vi bommet på altfor mange sjanser. Jeg sluttet å telle dem alene med keeper i første omgang. Spillemessig synes jeg det fløt bra for dem som kjenner hverandre fra før. Det var litt mer opp og ned for de nye spillerne, sa Thorir Hergeirsson til NTB.

Lunde Haraldsen kom inn igjen midtveis i annenomgangen. Da snudde Norge 21-23 til 26-23 og seiersgrep på få minutter.

Tonje Larsen var tilbake på landslaget for første gang siden EM-finalen i fjor. Også Kristine Lunde-Borgersen gjorde comeback. Hun har vært ute med knetrøbbel siden i sommer.

Endelig

Med disse på plass får Norge endelig en mulighet til å samspille laget kort før VM-avreise.

Oppladningen har ikke vært ideell for nytrener Thorir Hergeirsson. Forfall, sykdom og skader gjør at hans lag er langt mer sårbart enn i OL og EM – gull i begge – i fjor.

Men sitter forsvaret, keeperspillet og kontringene – oppskriften på norsk suksess de siste 15 årene – kan det absolutt bli gull.

I så fall det første siden 1999 og nummer to i historien.

Norge hadde 25 bomskudd i fredagens kamp. Uttellingen må opp mot bedre motstand.

– Vi får mye råere fysikk mot oss i de to neste kampene. Det blir fin trening. Og så må vi sette sjansene, mente landslagstrener Hergeirsson.

Mini-VM

Helgens kamper mot Romania og Russland blir et minimesterskap for Norge. De aller fleste tipper at medaljene går til de tre i Kina 20. desember.

I turneringens første kamp ble Russland for sterkt for Romania med 33-31.

Oppgjøret viste at et norsk lag på nivå fra 2008-EM (gull etter utklassing av Spania) har en kjempemulighet i VM.

Både russere og rumenere håndterte aggressivt forsvarsspill og raske kontringer ganske dårlig i perioder.

Så det store spørsmålet: Er Norge samkjørt nok til å sette dem under hardt nok press? (©NTB)