Pangstart for Norge og Landsem

Norges Trine Bjerke Rønning setter inn 1-0 på straffespark under VM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Nederland på Nadderud stadion i Bærum lørdag kveld. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
Norges Trine Bjerke Rønning setter inn 1-0 på straffespark under VM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Nederland på Nadderud stadion i Bærum lørdag kveld. Foto: Kyrre Lien / Scanpix

<pTrine Rønning, Solveig Gulbrandsen og Isabell Herlovsen ordnet 3-0 over Nederland og ga Eli Landsem en pangstart som kvinnelandslagssjef.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Første hinder på veien ble overvunnet i Gulbrandsens lekegrind, Nadderud, lørdag. I sin sjefsdebut for fotballjentene sendte Landsems jenter den farligste gruppemotstanderen i VM-kvalifiseringen hjem til Nederland med 0-3 i bagasjen.

Men hvor langt på VM-veien Norges beste spiller, Solveig Gulbrandsen, blir med, vet hun knapt nok selv.

– Avgjørelsen blir nok tatt ganske snart. Det går ikke på viljen, men hensynet til familien min (ektemann og en sønn). Også kroppen min har jeg trøblet mye med i år. Men sønnen min er viktigst. Føler han at jeg er for mye borte, legger jeg opp, sa Gulbrandsen til NTB.

Eli Landsem har pratet om situasjonen med sin viktigste spiller. I løpet av høsten venter hun svar på hva framtiden bringer.

– Solveig er en kjempeviktig spiller med internasjonalt snitt for landslaget, og jeg ønsker å bygge laget rundt henne, fortalte Landsem til NTB.

– Hva om svaret blir nei?

– Da tenker jeg at det alltid kommer nye spillere å bygge et lag rundt. Jeg gjør ikke noe større nummer ut av det.

Blir enklere

«Nye Norge», basert på laget som vant bronse i EM i høst, men med Landsem som første kvinnelige landslagssjef ved roret, hadde ingen større problemer med å beseire det andre bronselaget fra mesterskapet i Finland.

I en sjansefattig kamp sørget Landsems jenter for å ta vare på de få mulighetene som kom.

– Det var greit å komme i gang med den tøffeste motstanderen først. Da er det bare å klinke til fra start, mente Landsem.

Med 3-0-seieren fikk Norge en ønskestart på VM-kvalifiseringen. Øvrige lag i gruppen er av det enklere slaget: Slovakia, Makedonia og Hviterussland.

Etter kun én målsjanse til hvert av lagene, avsluttet Norge første omgang med to raske scoringer. Først på straffespark ved Trine Rønning, foranlediget av at et Maren Mjelde-skudd ble stoppet med hånden av ei nederlandsk jente innenfor 16-meteren.

To minutter senere slo samme Rønning et frispark som via Lise Klaveness traff klokkeklart på Solveig Gulbrandsens hode og i mål. Og tre minutter før full tid økte Isabell Herlovsen til 3-0 etter mesterlig framspill fra Gulbrandsen.

– Jeg hadde forberedt meg godt og sett Nederland spille en rekke kamper. Derfor visste vi at dødballene blir viktige. Nederlenderne gikk ut litt mer defensivt enn vi hadde forutsett, men det rettet vi på i pausen. Da åpnet kampen seg mer opp, og til slutt fikk vi satt inn den tredje også, fortalte Eli Landsem.

VM og OL

Nederland slapp til på flere sjanser til å få med seg poeng, men ferdighetene foran mål strakk ikke til.

Neste VM-kvalifiseringskamp spilles mot Slovakia i Skien kommende onsdag. Det skal være enkel match for Eli Landsems jenter.

Bare gruppevinnerne går videre til avgjørende omspill om VM-plasser. Sluttspillet er i Tyskland sommeren 2011. Kvalifiseringen er også eneste billett inn til OL-turneringen i London året etter. (©NTB)

Personvernpolicy