Sør-Afrika truer med krig

VANT: Caster Semanya. Foto: Scanpix.
VANT: Caster Semanya. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSørafrikanske myndigheter advarer Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) om en «krig» dersom Caster Semenya blir utestengt og mister VM-gullet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Semenya løp inn til gull på 800-meteren, men IAAF innledet før VM en kjønnstest av henne. Australske medier melder at svaret på testen er at Semenya er tvekjønnet.

Det får sinnet til å boble over i Sør-Afrika. IAAF vil ennå ikke kommentere saken, og viser til at ingen resultater er offentliggjort. Sør-Afrikas sportsminister Makhenkesi Stofile sier påstandene er «sjokkerende og kvalmende» og truer med «krig».

– Det er helt klart at Casters menneskerettigheter ikke blir respektert i det hele tatt. Verken Caster eller hennes familie fortjener en slik ydmykelse, sier Stofile.

– Invasjon

Sportsministeren anklager IAAF for å ha lekket opplysningene til pressen. Stofile kan heller ikke skjønne hvordan en test kan bevise noe som helst.

– Etter å ha ydmyket henne kan de komme tilbake og si at hun er en kvinne, men at vi i IAAF ikke vet hvor mange prosent kvinne hun er, sier sportsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Afrikas president Jacob Zuma går også hardt ut mot mediene, som etter hans mening har «invadert Casters privatliv».

At saken er komplisert er det ingen tvil om. Melbourne-forskeren Andrew Sinclair understreker dette.

Rogge maner til diskresjon

– Når vi snakker om hva som er en mann og hva som er en kvinne, tenker vi ofte på enkle ting som at en mann har mer testosteron, en penis og testikler, mens en kvinne har kvinnelig kjønnsorgan og bryst. Men det er mer komplisert enn som så, sier han.

Jaques Rogge, presidenten i Den internasjonale olympiske komité, mener det er svært viktig å være diskré i saken.

– Dette er noe som rører ved selve sjelen til et menneske. De psykologiske og sosiale konsekvensene er enorme. Dette er noe vi helst skulle behandlet på diskré vis, sier Rogge. (©NTB)