Semenya er litt mann

<p><strong>MANN OG KVINNE:</strong> Ifølge den australske avisen Sydney Herald Morning viser tester av Caster Semenya at hun har innvendige testikler. Her fra målpassering da hun vant gullet på 800 meter under friidretts-VM i august. (Foto: Scanpix). </p>
MANN OG KVINNE: Ifølge den australske avisen Sydney Herald Morning viser tester av Caster Semenya at hun har innvendige testikler. Her fra målpassering da hun vant gullet på 800 meter under friidretts-VM i august. (Foto: Scanpix).

<pEn australsk avis hevder å ha informasjon som viser at gullvinner fra VM i friidrett, sør-afrikanske Caster Semenya, både er mann og kvinne.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Testene som vinner av 800 meter for kvinner, omstridte Caster Semenya, avla etter friidretts-VM i Berlin, skal ifølge den australske avisen Sydney Morning Herald vise at hun både er mann og kvinne.

Testene viser at Semenya har både mannlige og kvinnelige kjønnsorganer, og at hun dermed teknisk sett er hermafroditt, en tvekjønnet person.

Utvidede tester av Semenya avslører at hun ikke har eggstokker, men testikler liggende inne i kroppen. Hun produserer store mengder av det mannlig kjønnshormonet testosteron.

Det internasjonale friidretsforbundet (IAAF) sier de fortsatt ser på Semenya som kvinne, men sier også at hun er «litt mann».

- Hun er en kvinne, men kanskje ikke helt 100 prosent. Vi får se nærmere på om hun har en fordel av å være mellom to kjønn, sammenliknet med andre, sier generalsekretær i forbundet Pierre Weiss til nyhetsbyrået AFP.

Vurderes av eksperter

Weiss understreker at de ennå ikke har fått alle testene og at de vil la andre eksperter vurdere testene før de konkluderer med noe som helst.

Tidligere har det kommet frem at Semenya produsere tre ganger så mye testosteron sett i forhold til en normal kvinne.

Familien til den 18 år gamle jenta er ikke i tvil om hvilket kjønn hun har. Ifølge hennes nærmeste er Semenya kvinne.

Gullvinneren ble hyllet av tusenvis av sør-afrikanere da hun kom returnerte til hjemlandet etter mesterskapet i Berlin i august.

IAAF sier de ikke vil offentliggjøre testene før de har kommet i personlig kontakt med Semenya og før de er sjekket nøyere av medisinske eksperter.

Ifølge forbundet har det så langt vært umulig å få tak i gullvinneren fra Berlin.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus