Vil innføre økonomisk fair play

<p><strong>BETAL TILBAKE:</strong> Real Madrid har brukt uhorvelig mye penger på nye spillere denne sesongen. Nå kan fremtidens kjøpefest bli stoppet av det europeiske fotballforbundet UEFA. (Foto: Scanpix). </p>
BETAL TILBAKE: Real Madrid har brukt uhorvelig mye penger på nye spillere denne sesongen. Nå kan fremtidens kjøpefest bli stoppet av det europeiske fotballforbundet UEFA. (Foto: Scanpix).

<pDet europeiske fotballforbundet (UEFA) vurderer å innføre strenger regler for storklubber som «får» penger av styrtrike onkler og banker. Nå tvinges klubbene å betale pengene tilbake.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter) UEFA-president Michel Platini jobber med å innføre økonomiske regler som forhåpentligvis vil utjevne de store økonomiske forskjellene mange mener skaper klasseskiller i fotball-Europa.

Flere fotballedere frykter både at de nasjonale ligaene og de europeiske klubbturneringene vil miste interesse fordi det alltid vil være de samme klubben som inntar topplasseringene.

Franskmannens visjon for det nye systemet har han kalt «økonomisk fair play».

Hovedtrekkene i reglene er enkle.

Dersom en en klubb låner eller får penger, plikter klubben å betale pengene tilbake innen to år.

- Dersom en klubb mottar lån fra en bank for å kjøpe spillere og er i stand til å betale disse pengene tilbake til banken, da er det selvfølgelig ikke noe problem. Men dersom en klubb får penger og fortsatt har gjeld som en følge av overføringene etter to år, da får de et problem, sier den mektige presidenten ifølge BBC.

BBC skriver videre at en klubb som Manchester City, som i fjor ble overtatt av Sheikh Mansour bin Zayed al Nahyan og hvor milliardene har blitt sprøytet inn i klubblokalene på City of Manchester Stadium, ikke vil kunne motta de enorme summene de har fått til spillerkjøp, uten å måtte betale de tilbake.

Flere av de store europeiske klubbene gjeld i milliardklassen. Verst stilt er trolig spanske Real Madrid

Real vil ventelig ha en gjeld på £800 mill (8 mrd. NOK) etter sommerens handlerunde i Europa. Den spanske hovedstadsklubben hentet Cristiano Ronaldo (Man Utd. 835 mill NOK), Kaká (AC Milan, 600 mill. NOK) og Karim Benzema (Lyon, 315 mill. NOK) uten å ha likvide midler selv på bok. Klubben er kjent for å selge både sitt kjære stadion, Santiago Bernabeu og treningsanlegget, til byen når gleden hoper seg opp for så å få kjøpt dette tilbake for en meget billig penge ikke lenge etterpå.

Platini hevder flere europeiske klubbeiere støtter forslaget som fortsatt er under utarbeidelse.

- Vi har alle med oss på dette, eierne, spillerne, ligaene og de nasjonale forbundene, sier Platini.

Presidenten sier videre at et uavhengig panel skal settes sammen for å påse at reglene overholdes og etterleves.

Personvernpolicy