Sjanseløst Stabæk så stjerner

OVERLEGNE: Morten M. Skjønsberg (til høyre) depper etter at Valencia har scoret kampens første mål under UEFA Europa League- kvalifiseringskampen mellom Stabæk og Valencia på Telenor Arena på Fornebu torsdag kveld. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX.

<p- Vi ble litt rundspilte, sier Farnerud. Valencia herjet seg inn til 3-0 i Telenor Arena.</p

KAMPFAKTA

Stabæk – Valencia (Spania) 0-3 (0-2)

9566 tilskuere

Mål: 0-1 Pablo Hernández (29), 0-2 David Villa (35), 0-3 Joaquín (80).

Dommer: Aleksandar Stavrev, Makedonia.

Gult kort: David Villa, Valencia.

Stabæk (4-4-2): Jon Knudsen – Morten Morisbak Skjønsberg, Pontus Segerström, Thomas Rogne, Vegar Hedenstad – Pálmi Pálmason, Pontus Farnerud, Henning Hauger, Daigo Kobayashi (Mikkel Diskerud fra 69.) – Fredrik Berglund (Torstein Andersen Aase fra 63.), Daniel Nannskog (Espen Hoff fra 63.).

Valencia (4-4-2): César Sánchez – Miguel Brito, Alexis Ruano Delgado, Angel Dealbert Ibanez, Bruno Saltor – Pablo Hernández (Joaquín Sánchez fra 71.), Éver Banega, Carlos Marchena, Juan Mata – David Silva (Miguel Herrero Javaloyas fra 82.), David Villa (Nikola Zigic fra 76.).

Returkampen spilles neste uke.

(NTB)

FORNEBU (ABC Nyheter): Stabæk–Valencia 0–3.

Valencia var ingen sportslig ønskemotstander for Stabæk i play-off-spillet til Europa League – og det ble ikke bedre av at spanjolene stilte med mesteparten av stjernegalleriet fra start.

Og David Villa, David Silva & co ble altfor mye for fjorårets norske seriemester i Telenor Arena i kveld.

Valencia lekte seg gjennom oppgjøret, og ga seg på 3–0 etter scoringer av Pablo Hernández, David Villa og Joaquín.

– Vi kan enkelt konstatere at vi møtte en bra motstander, som forventet. Vi har sett og fulgt dem, og det er ingen romantisk bra motstander som bare spiller ball; de vet hvor målet er, de er målbevisste, sier Stabæk-trener Jan Jönsson etter tapet.

Skal Stabæk ta igjen det forspranget i returkampen på Mestalla om en uke, må laget grave frem en av tidenes største norske fotballsensasjoner.

– Stabæk er et godt lag. Vi visste hva de har gjort i norske ligaen, derfor hadde vi fullstendig respekt for dem, og vi visste at de har farlige spillere. Vi gikk ut i full fart, på et høyt nivå helt fra start, som et lag – og det ble avgjørende, sier Valencia-trener Unai Emery.

– Men Stabæk er et bra lag. Vi har respekt for returkampen i Valencia, sier Emery.

Total Valencia-dominans

Valencia kontrollerte kampen fullstendig fra start, trillet ball, serverte noen farlige og halvfarlige langskudd, og nektet Stabæk enhver form for sjanser.

– Vi ble litt rundspilte. Mest imponerende var bevegelsene deres. De angriper med hele laget, beskriver Pontus Farneud.

Med unntak av et feilaktig annullert mål fra David Villa slet imidlertid gjestene med å skape store muligheter den første halvtimen.

Da de først kom, fikk Stabæk dobbel dose.

Pablo Hernández fikk to sjanser til å gjøre 0–1. Jon Knudsen reddet glimrende da vingen først avsluttet fra kort hold, men var sjanseløs da samme mann like fritt fikk putte ballen i mål på returen.

Seks minutter senere gikk det fra svært vanskelig til så godt som umulig for Stabæk.

Villa gjorde oppgaven «umulig»

Hernández spilte en rapp vegg med Miguel ute til høyre, slo inn i feltet via en Stabæk-forsvarer – og på bakre stolpe, med åpen kasse, sto David Villa og gjorde et av karrièrens letteste mål.

– Vi har vel fått kjørt oss brukbart, kommenterte Stabæk-assistent Geir Bakke lakonisk i pausen.

Det hevet seg et ørlite hakk offensivt etter pause, med et par småskumle situasjoner, men spørsmålet var hvor stor Valencia-seieren ville bli.

– Når man møter et verdenslag, kan man håpe på litt undervurdering. Men som manageren (Unai Emery) sier, er de kloke nok til å ha respekt for hver kamp. Det er en fin innstilling i laget, sier Jan Jönsson.

David Villa misset en stor mulighet til å øke ledelsen, Stabæk fikk låne ballen litt mer, og Pálmi Pálmason leverte et farlig skudd som Valencia-keeper César Sánchez måtte gi retur på – men gjestene gikk på cruisekontroll og var aldri truet.

Joaquín avsluttet ballet

3–0 kom etter 80 minutter. En av banens beste spillere, David Silva, vippet innbytter Joaquín vakkert igjennom, og vingen rundet Jon Knudsen og trillet ballen i mål.

Det ble kampens siste scoring.

Stabæk tapte med ett mål mindre enn Rosenborg (0–4) gjorde for samme lag i fjor høst.

Men håpet om avansement synes like dødt.