Lyn kan bli slettet

MOT KONKURS? Lyn kan risikere å bli slettet hvis de ikke gjør opp for seg. Kaptein Tommy Berntsen har tunge dager på banen. Foto: Scanpix
MOT KONKURS? Lyn kan risikere å bli slettet hvis de ikke gjør opp for seg. Kaptein Tommy Berntsen har tunge dager på banen. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDette skjer om LO slår klubben konkurs. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FC Lyn Oslo skylder tidligere spillere rundt 800.000 i feriepenger, og har frist ut fredag med å gjøre opp for seg. Fotballspillernes fagforbund, NISO, har engasjert LOs juridiske avdeling i saken, som kan bli svært dramatisk for Oslo-klubben.

- Det som dessverre må skje om Lyn ikke utbetaler pengene de skylder, er at vi sender et konkursvarsel på mandag, sier NISO-leder Silje Vaadal til ABC Nyheter.

For det er ikke aksjeselskapet Lyn AS som skylder feriepengene, men fotballklubbens toppavdeling FC Lyn Oslo. Lyn AS tapte for øvrig 26,3 millioner i fjor.

Silje Vaadal må kanskje sende konkursvarsel. Foto: Thomas VermesSilje Vaadal må kanskje sende konkursvarsel. Foto: Thomas Vermes

Skjedde med FK Arendal

- Dette er upløyd mark, men utgangspunktet er at klubber som går til skifteretten opphører å eksistere, sier Steinar Magnus Trovåg, lederen av Fotballforbundets lovkomité.


Det er langt verre enn om FC Lyn Oslos samarbeidsselskap, Lyn AS, skulle gå konkurs. Dersom Lyn AS ryker, vil nemlig klubben kunne driftes videre av et nytt selskap som har friske midler til å betjene driften. Det går ikke om klubben går under.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Fotballforbundets regelverk krever at spillernes arbeidskontrakter ligger i klubbene, forteller Trovåg.

Dersom en klubb går konkurs - og det skjedde med 3. divisjonslaget FK Arendal i juni i fjor - så vil det kunne føre til at klubbens eksistens opphører, at spillerne fristilles og at alle resultatene i 2009 annulleres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nuller alle resultatene

- Det er medlemskapet i tillegg til kontrakten som er spillerens tilhørighet til klubben. Det vil forsvinne ved en konkurs, og det vil da være utenkelig at spilleren ikke kan inngå nytt medlemskap og skrive under ny kontrakt i en annen klubb, kommenterer lederen for Fotballforbundets lovkomité på generelt grunnlag.

Dersom FC Lyn Oslo skulle dukke under, vil det også kunne påvirke de andre tabellsituasjonen for de andre elitelagene.

- Alle resultatene vil bli nullet ut, og man vil sette opp tabellen som om den konkursrammede klubben ikke har deltatt, forteller Steinar Magnus Trovåg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og FC Lyn Oslo, som ifølge Lindorff har ti inkassosaker med krav på til sammen 337.451 kroner mot seg, må eventuelt starte opp på nytt i bunnen av ligasystemet. Med nytt klubbnavn.

- Situasjonen er veldig alvorlig, men det virker for meg at Lyns ledelse - ut fra de uttalelsene som er kommet - ikke forstår alvoret her, sier NISO-sjef Silje Vaadal.

22 lag overvåkes

- Jeg forventer at vi gjør opp for oss, skriver styremedlem Oddbjørn Lende i FC Lyn Oslo i en SMS.

Klubbleder Erik Riste har ikke besvart ABC Nyheters gjentatte henvendelser.


FC Lyn Oslo må uansett utfall i feriepengesaken kunne vise til positiv egenkapital og ha gjort opp all gjeld til tidligere ansatte, til myndighetene og til andre klubber per 31. august.

I det minst må det finnes bindende avtaler som løser pengevanskene. Ellers ryker neste års lisens, og klubben vil ikke kunne spille i verken eliteserien eller 1. divisjon.

- Noen lag fikk lisens under sterk tvil i fjor, og 22 klubber er under spesiell oppfølging denne sesongen, sier leder Jan Løkling i klubblisensnemnda.

Ifølge Løkling blir det klart om noen klubber mister lisensen for 2010 innen midten av november.