Meny

Contador sikret Tour de France-seieren

SUVEREN: Andy Schleck prøvde gang på gang på Mont Ventoux i dag, men Alberto Contador lot seg ikke rikke. Han vinner Tour de France suverent sammenlagt. Juan Manuel Gárate vant dagens etappe. (Foto: AFP)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Motsto Schleck-kanonade på Mont Ventoux, og vinner suverent sammenlagt. Lance Armstrong blir nummer tre.

20. etappe, Montélimar – Mont Ventoux

1) Juan Manuel Gárate (Rabobank) 4.39.21 timer

2) Tony Martin (Team Columbia) 0.03 minutter bak

3) Andy Schleck (Saxo Bank) 0.38

4) Alberto Contador (Astana) 0.38

5) Lance Armstrong (Astana) 0.41

6) Fränk Schleck (Saxo Bank) 0.43

7) Roman Kreuziger (Liquigas) 0.46

8) Franco Pellizotti (Liquigas) 0.56

9) Vincenzo Nibali (Liquigas) 0.58

10) Bradley Wiggins (Garmin) 1.03

SAMMENLAGT:

1) Alberto Contador (Astana) 81.46.17 timer

2) Andy Schleck (Saxo Bank) 4.11 minutter bak

3) Lance Armstrong (Astana) 5.24

4) Bradley Wiggins (Garmin) 6.01

5) Fränk Schleck (Saxo Bank) 6.04

6) Andreas Klöden (Astana) 6.42

7) Vincenzo Nibali (Liquigas) 7.35

8) Christian Vandevelde (Garmin) 12.04

9) Roman Kreuziger (Liquigas) 14.16

10) Christophe Le Mevel (Francaise des Jeux) 14.25

(ABC Nyheter): Juan Manuel Gárate skrelte til og vant dagens kongeetappe i Tour de France opp til beryktede Mont Ventoux.

Spanjolen var i brudd mye av dagen, og spurtet til slutt fra Tony Martin på toppen og sikret seg en meget prestisjetung etappeseier.

Den største spenningen sto imidlertid i kampen om sammendraget. Men det ble aldri spennende i kampen om seieren.

For den suverene sammenlagtleder Alberto Contador fulgte lekende lett med på alle angrep. Og dermed sikret han en suveren Tour de France-seier.

Morgendagens avslutningsetappe til Champs Élysées blir en parademarsj. Der vil han stå på toppen av podiet som Tour de France-mester for andre gang i karrièren. Spanjolen vant også i 2007.

– Det har vært en veldig vanskelig Tour. Selv om det ser lett ut for tilskuerne, har jeg vært i tvil om jeg kunne vinne, sier Contador ifølge AFP.

Armstrong ender på pallen

– Alt jeg trengte å gjøre, var å kontrollere Andy Schleck. Han angrep mange ganger. Det var en god dag for ham, men en god dag for meg også, sier han.

Og andremann Schleck gjorde som han lovet før dagens knallharde etappe, han angrep gang på gang, og skapte dramatikk foran rundt en halv million tilskuere, men ristet aldri av seg de fremste konkurrentene.

Det gjorde heller ikke broder Fränk.

Sistnevnte måtte ta igjen 38 sekunder på Lance Armstrong for å kjøre seg inn på pallen. Men Armstrong var minst like sterk som luxembourgeren, og sto imot uten større problemer.

Dermed ender Armstrong på tredjeplass i sin første Tour de France – og i sin første sesong – siden 2005. Det blir hans åttende pallplassering totalt i Tour'en.

– Jeg er glad for at vi klarte å holde Lance på tredjeplassen, sier Alberto Contador ifølge Reuters.

Sensasjonsmannen Bradley Wiggins holdt så vidt på sin fjerdeplass i sammendraget, og tangerte med det den britiske rekorden i Tour de France.

Andy angrep gang på gang

Andy Schleck angrep fem ganger på omtrent like mange kilometer i midtsonen av Mont Ventoux, og rev seg til slutt løs med Contador på hjul, før også Vincenzo Nibali kjørte seg opp. Men trioen holdt lavt tempo, og gruppen med blant andre Armstrong, Fränk Schleck og Bradley Wiggins kjørte seg opp igjen.

Franco Pellizotti forsøkte å støte seg opp til Gárate og Martin i front, men nådde aldri frem. I stedet gjorde tetduoen opp om etappeseieren.

Martin kom tilbake etter et angrep fra Gárate, men i spurten var spanjolen for tøff. Slik fullbyrdet Gárate en pen skryteliste: Han har nå vunnet en etappe i både Tour’en, Giro d’Italia og Vuelta a Espana.

Andreas Klöden var den eneste av sammenlagtkanonene som tapte en plassering sammenlagt i dag. Han mistet femteplassen til Fränk Schleck.

Andy Schleck vinner ungdomstrøyen, mens Franco Pellizotti allerede har sikret seg klatretrøyen.

På avslutningsdagen i Paris i morgen avgjøres kampen om den grønne trøyen – som Thor Hushovd har et godt stykke nede i lommen.

Hushovd trillet i mål sammen med erkerival Mark Cavendish i dag, 25.42 bak vinneren.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus