I dag avgjøres Tour de France

<span style="font-weight: bold" class="Apple-style-span">NÅ AVGJØRES TOUR'EN:</span> Alberto Contador, brødrene Schleck og resten av Tour-favorittene har sin siste mulighet i fjellene i dag - i folkehavet på legendariske Mont Ventoux. (Foto: Reuters)
NÅ AVGJØRES TOUR'EN: Alberto Contador, brødrene Schleck og resten av Tour-favorittene har sin siste mulighet i fjellene i dag - i folkehavet på legendariske Mont Ventoux. (Foto: Reuters)

<pForan øynene på mange hundre tusen – på skrekkfjellet Mont Ventoux.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20. etappe, 167 km

Kongeetappen i årets TdF. Sju ganger tidligere har man hatt avslutning opp denne månelandskaplignende fjelltoppen, men aldri før har arrangøren lagt Mont Ventoux så sent i rittet. Sammenlagtfavorittenes siste mulighet til å påvirke eget sluttresultat og rittets gjeveste etappeseier.

Startby Montélimar (Rhône-Alpes):

34.000 innbyggere. Besøkes av TdF for første gang. Byen er av mange ansett som verdens «nougathovedstad». Hjembyen til tidligere president (1899-1906) Emile Loubet.

Målsted Mont Ventoux (Provence-Alpes-Côte d’Azur):

Besøkes av TdF for åttende gang. Mont Ventoux er 1912 meter høyt, og ordet «ventoux» betyr vindfull på fransk. Tidligere vinnere: Charly Gaul, Raymond Poulidor, Eddy Merckx, Bernard Thevenet, Jean-François Bernard, Marco Pantani og Richard Virenque.

Verd å vite:

I TdF 13. juli 1967 kollapset og døde briten Tom Simpson på vei opp Mont Ventoux. I lommene hans ble det funnet amfetamin. Også Eddy Merckx holdt på å kollapse i 1970, og belgieren måtte tilføres oksygen på toppen. Likevel vant han til slutt rittet sammenlagt for annet år på rad.

(NTB)


TOPP TI SAMMENLAGT:

1) Alberto Contador (Astana) 77.06.18

2) Andy Schleck (Saxo Bank) 4.11 minutter bak

3) Lance Armstrong (Astana) 5.21

4) Bradley Wiggins (Garmin) 5.36

5) Andreas Klöden (Astana) 5.38

6) Fränk Schleck (Saxo Bank) 5.59

7) Vincenzo Nibali (Liquigas) 7.15

8) Christian Vandevelde (Garmin) 10.08

9) Christophe Le Mevel (Francaise des Jeux) 12.37

10) Mikel Astarloza (Euskaltel-Euskadi) 12.38

(ABC Nyheter): Mens Astana-laget er i ferd med å gå i oppløsning, med Lance Armstrong og sportsdirektør Johan Bruyneel klar for det nye laget RadioShack, og med flere Astana-ryttere på vei, flyr kaptein Alberto Contador mot sammenlagtseier i Tour de France.

Han gikk riktignok på en sprekk i årets Paris-Nice, men med mindre han kollapser totalt, handler dagens etappe, den nest siste i Tour’en, om resten av pallplassene.

Men brødrene Schleck vil forsøke.

Igjen.

– Det er alltid en mulighet. Han må ha en fryktelig dårlig dag for å tape forspranget, men igjen: Vi vil forsøke. Målet er å ha to ryttere på podiet i Paris, sier Andy Schleck ifølge Cyclingnews.

Det blir i så fall første gang noensinne for et brødrepar i Tour de France.

Sagnomsuste Mont Ventoux

Er det én Tour-stigning man kan tape flere minutter på, så er det dagens beryktede og etterlengtede avslutningsfjell: Mont Ventoux.

Det er beryktet av mange grunner: Tom Simpsons død (amfetamin ble funnet i lommene hans) under en Tour-etappe på fjellet i 1967, legendariske oppgjør som 2000-duellen mellom Marco Pantani og Lance Armstrong, tøffhetsgraden (21,1 km, 7,6 prosent i gjennomsnittlig stigning) og månelandskapet på de øverste kilometerne.

Der finnes liten beskyttelse mot vind og varme.

– I begynnelsen må du kjempe med bratt stigning – og så blir det hardere de siste seks kilometerne. Hvis det er vind og høy varme, blir det enda tøffere, sier Andy Schleck og sammenligner med et annet velkjent Tour-fjell:

Forventer en halv million tilskuere

– L’Alpe d’Huez er «a piece of cake» i forhold til Mont Ventoux.

Lance Armstrong er en av få i dagens felt som har solid erfaring med Mont Ventoux i Tour de France-sammenheng. Fjellet er en gjenganger i Dauphiné Libéré, men forrige gang det ble arrangert i Tour’en, var i 2002.

– Det er en stor dag i dag (bokstavelig talt). Jeg forventer 500.000 tilskuere på Ventoux i dag. For en arena, skriver Armstrong på Twitter i dag.

Han er 1.10 bak Andy Schleck på andreplass. Armstrong, Bradley Wiggins, Andreas Klöden og Fränk Schleck på plassene tre til seks ligger alle innenfor 38 sekunders avstand.

Derfor er det grunn til å forvente et angrepsrabalder – spesielt fra Schleck-brødrene – i kampen om pallplassene sammenlagt.

Personvernpolicy