Messi headet Barcelona til himmels

LILLE, STORE MESSI: 169 cm lave Leo Messi headet vakkert inn 2-0-målet, og sikret Barcelona Champions League-tittelen for 2008/09-sesongen. Samuel Eto'o scoret det første.(Foto: Reuters/Scanpix)
LILLE, STORE MESSI: 169 cm lave Leo Messi headet vakkert inn 2-0-målet, og sikret Barcelona Champions League-tittelen for 2008/09-sesongen. Samuel Eto'o scoret det første. (Foto: Reuters/Scanpix)

<pChampions League-mester etter overlegen finaleseier mot United.</p

KAMPFAKTA

Barcelona – Manchester United 2–0:

Olympiastadion, Roma. 67.000 tilskuere

Dommer: Massimo Bussaca (Sveits)

Mål: 1–0 Samuel Eto’o (10), 2–0 Lionel Messi (70)

Gult kort: Piqué (Barcelona), Ronaldo, Scholes, Vidic (Manchester United)

Barcelona (4-3-3): Valdes – Puyol, Piqué, Touré, Sylvinho – Xavi, Busquets, Iniesta (Pedro, 89) – Eto’o, Messi, Henry (Keita, 72)

Benken: Pinto, Martin, Gudjohnsen, Krkic, Keita, Rodriguez, Muniesa

Manchester United (4-5-1): van der Sar – O’Shea, Ferdinand, Vidic, Evra – Park (Berbatov, 66), Anderson (Tévez, 46), Carrick, Giggs (Scholes, 75), Rooney – Ronaldo

Benken: Kuszczak, Evans, Rafael, Scholes, Nani, Tévez, Berbatov

Barcelona–Manchester United 2–0.

Det ble lansert som tidenes finale – det perfekte oppgjør mellom verdens to fotballstormakter sesongen 08/09.

Og det ble lansert som den store duellen mellom manges hovedkandidater til «årets spiller»-tittelen, Leo Messi og Cristiano Ronaldo.

Det ble dobbel hjemmeseier for Katalonias store helter.

Etter at Samuel Eto’o tuppet inn ledermålet etter drøy ni minutter, var det liten tvil om hvilket lag som var det beste.

Etter 70 minutter fjernet Leo Messi det meste av tvilen om hvem som skulle vinne. Helt umarkert fikk den 169 cm lave superstjernen heade inn 2–0. Og da var det i praksis avgjort.

Barcelona er Champions League-mester sesongen 2008/2009.

– Dette har jeg ventet lenge på, og endelig klaffet det. De siste fem minuttene var de lengste i mitt liv. Datteren min hadde også bursdag i dag, så dette gir grunn til dobbel feiring, sier Thierry Henry ifølge NTB.

United var best – i ni minutter

– De var et bedre lag enn oss. Vi slapp inn to unødvendige mål. Forsvarsspillet vårt har vært bra hele sesongen, men de to baklengsmålene kom etter dårlig forsvarsarbeid, sier United-manager Sir Alex Ferguson.

United gikk hardt ut, med høyt press og med en Cristiano Ronaldo på høygir. Ett og et halvt minutt inn i kampen testet han frisparkfoten, men Victor Valdes slapp med skrekken.

Drøyt ni minutter gikk det før Barcelona truet United-forsvaret.

Mer trengte de ikke for å score.

Briljante Andres Iniesta forserte og fant Samuel Eto’o på kanten av sekstenmeteren. Kameruneren dro seg forbi Nemanja Vidic, og avsluttet med en lynkjapp tupp.

Van der Sar rakk ikke reagere fort nok på Eto’os smarte avslutning – Barça ledet 1–0.

Iniesta styrte for komfortable Barça

Det var hva laget trengte for å få kampen inn i sitt spor. Iniesta tok kommandoen på midten, katalanerne fikk i gang pasningsspillet, og United fikk til svært lite.

– Det første målet var en «killer». De scoret i sitt første angrep, og det ga oss en dårlig start, sier Sir Alex Ferguson til Sky Sports.

Leo Messi presenterte seg skikkelig for første gang etter 19 minutter. Han dro seg innover i banen og dunket til fra halvlangt hold. Van der Sar måtte ut i full strekk, men ballen gikk like over.

Det var den siste ordentlige farligheten før pause. Rett etter kom det to kjappe.

For Barcelona pangåpnet annen omgang, og var bare en strålende van der Sar-beinparade unna å øke ledelsen.

Thierry Henry narret Rio Ferdinand og var alene med United-keeperen, men avslutningen var ikke god nok.

Messi doblet – med hodet

Xavi kom enda nærmere etter 53 minutter. Midtbanegeneralen satte et frispark fra 17 meter i keeperhjørnet, men ballen smalt i stolpen og ut.

Som i 6–2-seieren over Real Madrid la Barça-trener Josep Guardiola sin juvel Leo Messi i en sentral hengende spiss-rolle. Og som i slakten av Real ble det en suksess.

Sjelden har det vært snakket mer på forhånd om en spillerduell enn om kveldens Messi vs. Ronaldo. 20 minutter før slutt ble den avgjort.

For da den 169 cm «høye» argentineren fikk lure seg helt fri bak Rio Ferdinand, og motta et millimeterpresist innlegg fra Xavi, fikk publikum servert et bittelite stykke kunst.

Messi headet ballen i en bue over sjanseløse van der Sar. Barcelona ledet 2–0. Og United trengte en lynrask scoring.

Barcelona sikret trippelen

Den kunne kommet like etterpå – ved Cristiano Ronaldo, etter en dobbelsjanse. Det første skuddet fra Ryan Giggs ble blokkert, og ballen rullet til Ronaldo, men Barça-keeper Valdes stupte frem og reddet avslutningen strålende.

Både Carles Puyol og United-innbytter Dimitar Berbatov fikk muligheter til å score, men ingen av dem lyktes.

Det holdt lenge for Barcelona.

Laget som mange eksperter har hyllet som «verdens beste», forsvarte betegnelsen med stil, og vant en høyst fortjent seier.

I sin første sesong som manager har Josep Guardiola vunnet ligaen, cupen og Champions League – det samme som Manchester United gjorde i 1998/99.

Årets pokal var Barcelonas tredje gjennom tidene i den gjeveste europacupen.

Barcelona er vinner av Champions League 2008/09. (Foto: Scanpix)Barcelona er vinner av Champions League 2008/09. (Foto: Scanpix)