Her er tidenes finaler

INGEN OVER-INGEN VED SIDEN: Aldri har det vært mer spennende enn da Liverpool på mirakuløst vis hentet opp 0-3 til 3-3 og til slutt vant på straffer i 2005. John Arne Riise (th) og Steven Gerrard jublet hemningsløst i Istanbul etter seieren over AC Milan. (Foto: Scanpix)

<pSesongen 1992/93 var første gang UEFA arrangerte Champions League slik vi kjenner turneringen i dag. ABC Nyheter kårer de fem beste finalene siden starten for 16 år siden.</p

Det er stilt store forventninger til kveldens finale i Roma hvor gigantene Barcelona fra Spania og den engelske seiersmaskinen Manchester United skal gjøre opp om hvilket lag som for tiden er Europas nummer én.

Siden turneringen i 1992/93 skiftet form til slik vi kjenner den i dag, med innledende gruppespill og så rent cupspill over to kamper, har det vært spilt en rekke både dramatiske og spennende finaler.

Klarer Barca og United å karre seg inn på listen over de fem finalene ABC Nyheter mener har vært mest minneverdige de siste 16 årene?

Her er ABC Nyheter sin topp fem finale-liste:

1. AC Milan - Liverpool 3-3 (2-3 på straffer):
(Istanbul 2005)

Den legendariske kampen i Istanbul den 25. mai 2005 topper vår liste over tidenes Champions League-finaler.

Engelskmennene å under 3-0 til pause etter scoringer Paolo Maldini og Hernan Crespo (2). Maldinis nettkjenning kom etter kun ett minutt, før Crespo puttet to kjappe i løpet av omgangens siste seks minutter. Alt talte mot de røde fra Beatles-byen, men i løpet av seks magiske minutter i andre omgang sto det 3-3.

Steven Gerrard (54.), Vladimir Smicer (56.) og Xabi Alonso (59.) ordnet dermed ekstraomganger. Og til tross for enorme janser til å avgjøre kampen gikk det hele til straffespark. Mange husker nok spesielt godt Jerzy Dudeks fantastiske dobbelredning på overtid i andre ekstraomgang for Liverpool.

Fra krittmerket bommet Serginho og Pirlo for Milan, mens Hamann og Cissé scoret for de røde. Deretter puttet danske Tomasson for italienerne, før vår egen John Arne
Riise misset. Kaka og Smicer fulgte opp med scoringer, før Shevchenko
feilet. Dermed var en av tidenes største og mest imponerende snuoperasjoner et faktum.

2. Manchester United - Bayern München 2-1
(Barcelona 1999)
Mario Baslers tidlige frisparkmål var tilsynelatende nok for Bayern München – og definitivt nok for George Best. Fire minutter før slutt forlot United-legenden Camp Nou.

UEFA-president Lennart Johansson ventet et par minutter til. Så gikk han ned fra tribunen for å utdele en fortjent pokal til Bayern.

Da han kom ned, var alt snudd.

Da George Best fikk hevet seg ut av drosjen og inn på nærmeste hotell, var absolutt alt snudd.

Innbytter Teddy Sheringham hadde utlignet, innbytter Ole Gunnar Solskjær hadde tuppet inn seiersmålet i krysset – og resten er, som de sier, historie.

3. Barcelona - Arsenal 2-1
(Paris 2006)

Her blir Arsenal-keeper Jens Lehmann utvist - som første spiller noensinne i en CL-final. (Foto: Scanpix)Her blir Arsenal-keeper Jens Lehmann utvist - som første spiller noensinne i en CL-final. (Foto: Scanpix)

Da Barcelona møtte Arsenal i Paris i 2006 skulle en nordmann spille en av hovedrollene på finalearena fra VM ´98. Terje Hauge fratok nemlig «Barca» ledermålet da han viste ut keeper Jens Lehmann før pause. Det var første gang i turneringens historie ble en spiller utvist i finalen. Barcelona fortsatte angrepet etter at Lehmann hadde felt Samuel Eto´o og Ludovic Giuly satte ballen i åpent mål. Hauge hadde imidlertid blåst for frispark uten å ta hensyn til Barcelonas fordel. I stedet for mål fikk Barcelona et frispark som rant ut i ingenting.

Tv-bildene viste også at Arsenal filmet til seg et frispark i forkant av deres ledermål, Sol Campbells 1-0 like før pause. Barcelona snudde imidlertid kampen og vant 2-1. Det skulle vise seg at den svenske innbytteren Henrik Larsson kom til å spille en avgjørende rolle. På begge målene til Barcelona var «Henke» nest sist, 1-1 av nevnte Eto´o og vinnermålet til nåværende Chelsea-spiller Juliano Belleti.

Overskriftene i media etter kampen dreide seg seg stort sett om den norske pipeblåserens innsats. Men Barcelonas fantastiske snuoperasjongjør at kampen går inn på vår topp fem-liste over finalene siden 1993.

4. Manchester United - Chelsea 1–1 (6–5 på straffer)
(Moskva 2008)

Det var ingen scoringsfest, ingen propaganda for angrepsfotball – men det var et oppgjør hvis avslutning sprengte de fleste spenningsbarometre.

Cristiano Ronaldo hadde stanget inn ledermålet for Premier League-vinneren, Frank Lampard hadde trillet inn utligningen for Premier League-toeren, og det hele måtte avgjøres med straffekonkurranse.

Ronaldo misset. Og Avram «Mr. Nobody» Grant var ett mål unna å bli tidenes første Chelsea-manager til å vinne Champions League.

John «Mr. Chelsea» Terry skled og skjøt i stolpen.

Nicolas Anelka sviktet også, Chelsea gikk på et nytt nederlag for United, og på hjemmebane i Moskva så Roman Abramovitsj sin drøm om Champions League-triumf gå i tusen knas.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

John Terry skulle bare sikre seieren for Chelsea - han skled - og United hentet pokalen. (Foto: Scanpix)John Terry skulle bare sikre seieren for Chelsea - han skled - og United hentet pokalen. (Foto: Scanpix)

5. AC Milan - Barcelona 4-0
(Athen 1994)

Det var på forhånd spådd en jevn finale i den greske hovedstaden mellom Europas for tiden to kanskje beste lag.

Men det ble aldri spennende i Athen - til det var den italienske mesteren for suveren.

Laget kjørte over det ene av kveldens finalelag og gav seg ikke før det sto 4-0 i målprotokollen. Mål av Danielle Massaro, Dejan Savićević og Marcel Desailly gjorde sitt til at mange fotballeksperter beskrev Milans innsats for kvelden som kanskje det beste et klubblag noen gang har prestert.

Milan-triumfen førte også til at det for første gang i den mest prestisjetunge e-cupens historie var en spiller som vant to år på rad. Franske Marcel Dessaily var også med da Olympique Marseille vant turneringen i 1992/93.

Hvilke finaler mener du har vært de mest minnerike siden den nye turneringsformen startet i 1992/93? - Si din mening under.