Sort hull i Luton

Sort hull i Luton
Sort hull i Luton

<pÅ være lidenskaplig fotballfan er øvelse i følelsesmessige opp- og nedturer. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen fans har det riktignok lettere enn andre og kan ha lange perioder med oppturer. For eksempel var det hyggelig å være Liverpool-fan på slutten av 70-tallet og gjennom hele 80-tallet, mens Manchester United-fans har gått på lykkepiller fra 90- tallet og frem til skrivende stund. Men det alle tilhengere av mindre klubber vet (eller kanskje trøster seg med) er at det er like stort engasjement om det dreier seg om nedrykksstrid, play-off til en høyere divisjon eller et søtt, lite
ligacup-eventyr.

Og vår påstand er at gleden blant supporterne over å vinne en play-off finale er like stor som å vinne en Champions leauge-finale. Og skulle ditt lag rykke ned, vil det oppleves som en eksistensiell katastrofe, men depresjonen over nedrykket vil etter hvert avløses av en sterk optimisme om å rykke opp igjen neste sesong. Følelsene følger ikke divisjoner, det er kjærligheten til ditt lag som driver deg til glede og vanvidd.

Men hva skjer når klubben din faller utenfor ligasystemet? Akkurat den opplevelsen er det ikke mange som har erfart. Nå er derimot en gammel storhet på vei ut i det store intet. Luton Town startet årets sesong i League 2 (4. divisjon) med minus 30 poeng på grunn av økonomiske vanskeligheter, og den oppgaven skulle vise seg å bli for tøff for Mick Harfords menn. Luton må si farvel til The Football Leauge etter 89 år og skal spille i noe som heter Conference National neste år.

Dette er jo utrolig trist for en klubb med lange og stolte tradisjoner. Foppallkortet husker godt tippekampene fra Kenilworth Road på det rare kunstgresset. Så sent som i 1988 vant de ligacupen da de slo Arsenal 3-2 i en spektakulær finale, og de spilte på høyeste nivå så sent som i 1993. I 2006-2007 spilte de i Championship. Mange gode spillere har vært innom klubben, legender som SuperMac, Bruce Rioch, David Pleat, Ricky Hill og Brian Stein er noen av dem. Nå er klubben borte. Slukt av amatørfotballens store, sorte hull. Kan det bli tristere?

Dagens mann fant vi på et foppallkort fra 1978. Det var ikke så mange Luton-kort fra 70-tallet, men noen har vi heldigvis. Pasqualle Fuccillo, eller Lil Fuccillo som han blir kalt, var et eksotisk innslag i bunken. Født i Bedford av italienske foreldre spilte han på Luton fra 1974 til 1983 og fikk respektable 160 ligakamper for klubben. Han var innom mange klubber etter Luton før han startet en trenerkarriere i Peterborough hvor han endte som manager i 1992. I 2000 ble han ansatt som manager i gamleklubben Luton, men oppholdet ble kortvarig da klubben rykket ned under hans ledelse. I dag er Lil sjefsspeider for Newcastle, uten tvil en viktig jobb for storklubben som kjemper for livet for å berge plassen i Premier League.

Foppallkortet heier på Luton og ønsker klubben tilbake så fort som mulig. Kampen om ny ligastatus vil bli Luton-tilhengernes Champions League! Dette blir moro!

Personvernpolicy