Meny

Finale til blodpris

VINNERE:  Manchester United kopierte i går fjoråret og kvalifiserete seg for finalen i Mesterligaen. Men du må grave dypt i lommeboka for å se laget spille i Roma. Her fra feiringen av seieren i Moskva i 2008 da laget slo Chelsea i den siste og avgjørende kampen. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vel 30.000 kroner tar norske reiseselskap for mesterligafinalen i Roma i slutten av mai. Ved å sette sammen en «pakke» selv klarte ABC Nyheter å komme frem til en totalpris på 5.000 kroner.

ABC Nyheters regnestykke

* Fly: Tur/retur med Brussel Airlines 26.-28. mai

Pris: 3.778 kroner (kilde: restplass.no)

* Hotell: Rezidenza Villa Maria, under 20 km fra finalearenaen.

Pris: 276 kroner per natt (kilde: hotels.com)

* Kampbillett: Kategori 3 fra UEFA (kilde: uefa.com)

Pris: 630 kroner 

Totalpris: 4.960 kroner

* Prisen fordrer at man har fått tak den billigste billetten solgt fra UEFA. Prisoverslaget er gjort 6. mai. Prisene vil øke etterhvert som finalen nærmer seg.

I dag avgjøres det hvilket lag som møter Manchester United i Mesterligafinalen i Roma den 27. mai. Men drømmer du om å se United, Chelsea eller Barcelona må du være villig til å grave dypt i lommeboken.

Les også: Ronaldo stor da United lekte seg til finale

Flere norske selskaper som selger pakker til finalen tar opptil 30.000 kroner. Noen av dem tilbyr ikke engang fly, kun kampbillett og to netter på hotell.

Den reelle prisen - inkludert alt - for å se finalen, er per 6. mai i underkant av 5.000 kroner. (Se faktaboks for ABC Nyheters regnestykke.)

Det betyr at dersom du gjør jobben selv, og har litt flaks med billettene, så kan du ta med deg en familie på fem-seks personer for samme pris det koster én person å bestille turen via norske fotballturoperatører.

- Vi har avtaler med flere ulike selskaper i Italia som tar høy pris for pakkene. Derfor blir prisene som de blir, sier Kjetil Karlsen, daglig leder i Downhill Travel, til ABC Nyheter.

- 8 prosent gevinst

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) la tidligere i vår ut vel 10.000 billetter for salg til fotballfans på sine sider. Frem til 16. mars kunne alle søke på billettene via UEFAs hjemmesider. UEFA foretok så en trekning blant søkerne som maksimalt kunne få to billetter hver. Slik forklarer UEFA billettfordelingen.

- I tillegg til å selge 10.000 billetter på uefa.com så får begge finaleklubbene 20.000 billetter hver. De resterende vel 17.000 billettene går til medlemmer «av den europeiske fotballfamilien» som blant annet er den lokale organisasjonskomiteen, opplyser pressekontoret i UEFA til ABC Nyheter.

Det er disse billettene nordmenn mest sannsynlig får tak i.

- Det er flere aktører som blir tilgodesett av UEFA med disse billettene. Noen går for eksempel til sponsorer og den arrangerende fotballklubben. Hva som så skjer med disse billettene er helt opp til den enkelte aktør å avgjøre. De kan da finne det for godt å selge disse billettene til reiseaktører i Italia, som vi igjen har avtaler med, forklarer Karlsen i Downhill Travel.

Prisene UEFA opererte med på nettet var inndelt i tre kategorier.

* Kategori 3: € 90 - 630 kr.

* Kategori 2: € 140 - 980 kr.

* kategori 1: € 200 - 1.400 kr.

(I tillegg opererte UEFA med € 70 - 490 kroner for rullestolbrukere.)

Downhill Travel i Fredrikstad tar i dag 12.000 kroner for billetten UEFA i mars la ut for 630 kroner.

Kjetil Karlsen mener selskapet ikke tar for mye, verken for pakkene eller enkeltbillettene. Han mener fortjenesten til Downhill Travel er liten.

- Vi må forholde oss til den prisen vi får fra våre partnere i Italia som varierer i alt fra € 2.200 - € 3.200 på de ulike pakkene. Ut i fra de prisene så tar vi en provisjon på 5-8 prosent, fortsetter Karlsen.

Han sier de i dag har 60 pakker i kategori 1, 35 i kategori 2 og 75 i kategori 3, for salg.

Basert på de tallene selskapet selv opplyser til ABC Nyheter, tjener Downhill Travel drøyt 250.000 kroner på Mesterligafinalen i Roma.

Svartebørs?

Forbrukerombudet i Norge sier denne typen virksomhet - med videresalg av billetter til idrettsarrangement - ikke omfattes av den såkalte svartebørsloven som trådte i kraft i Norge i juni 2007. Men det er kun fordi arrangementet foregår utenfor landets grenser.

- Siden det dreier seg om billetter til arrangementer i utlandet, rammes ikke dette av svartebørsloven.

- Men hadde det vært snakk om billetter til et arrangement i Norge er saken om videresalg av billetter til overpris midt i kjernen av hva denne loven er ment å forebygge, sier jurist Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet til ABC Nyheter.

Downhills Kjetil Karlsen sier at mange allerede har meldt sin interesse.

- Vi har vel mottatt et par hundre forespørsler allerede. I tillegg så har mange kjøpt turer til Roma uten billett til kampen, sier han til ABC Nyheter.

Skjelbostad i Forbrukerombudet synes mest synd på norske fotballfans i saken.

- Så lenge etterspørselen er der så ser vi dessverre at aktørene nærmest kan ta hva de vil for billettene, sier hun.

- Ikke fare for falske billetter

Før de siste års mesterligafinaler har det florert falske billetter på markedet. I 2007 ble blant annet flere norske Liverpool-supportere ofre for svindel da det viste seg at billettene de hadde betalt for på forhånd var falske. Reiseselskapet Premier Travel gikk sågar konkurs i forbindelse med finalen i Aten.

Ifølge Downhill Travel vil det i Roma ikke være fare for falske billetter i omløp.

«...Alle billetter er laget i Italia og de fungerer som et kredittkort, med chip som på vanlige Visa- eller Mastercard, og det er ingen mulighet for forfalskninger. Vi var på pressekonferanse i Roma i april med Lottomatica, som er utsteder av disse billettene for finalen, og de har et sikkert system...», skriver selskapet på sine sider.

Reiseselskapet Steve Perryman Sport Travel er et av selskapene som har Champions League på «menyen». De tar 29.500 kroner per person for sin Roma-pakke. Selskapet har et pågående samarbeid med ABC Nyheter vedrørende den engelske Premier League.

Hva synes du om at norske reiseselskap kan ta betalt cirka 30.000 kroner for en fotballpakke til Roma for å se finalen i årets Mesterliga?

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus