Everton klare for Wembley

Everton-spillerne jubler fordi de er klare for finalen i FA-cupen etter å ha slått storfavoritten Manchester United på straffekonk.  (Foto: Scanpix)
Everton-spillerne jubler fordi de er klare for finalen i FA-cupen etter å ha slått storfavoritten Manchester United på straffekonk.  (Foto: Scanpix)

<pEtter en relativt tam kamp sendte Everton Manchester United ut av FA-cupen på straffespark. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Manchester United-Everton 0-0 (Everton vant 4-2 på straffespark):

Manchester United har spilt to kamper på Wembley denne sesongen, og begge har endt i straffesparkkonkurranse. Ved første anledning slo de Tottenham i Ligacupfinalen, men i dag var Everton for sterke.

Dramatisk avslutning

De 120 minuttene med fotball var av variabel kvalitet, men da lagene skulle ta straffesparkene satte dramatikken i gang. Først bommet Tim Cahill for Everton, før Dimitar Berbatov gjorde det samme for United.

Så var det Leighton Baines som satte kveldens første ball i mål, mens Rio Ferdinand bommet igjen for Sir Alex og co. De neste straffene ble ekspedert i mål av henholdsvis Neville, Vidic og Vaughan og Anderson før Phil Jagielka satte inn ballen som sendte den blå delen av Wembley til himmels.

Manchester United har muligheten til å vinne både Champions League og Premier League i år, og startoppstillingen mot Everton i ettermiddag bar bud om et tøft kampprogram framover.

Navn som Ronaldo, Rooney, Carrick, Giggs og van der Sar var utelett fullstendig, mens blant annet Berbatov og Scholes var henvist til benken.

Respektløse Everton

Det var Everton som var best de første 20 minuttene. De blå fra Liverpool har hatt en meget god sesong, og holdt på å ta ledelsen da omgangen nærmet seg halvspilt.

Dagens United-keeper Ben Foster rotet voldsomt med et tilbakespill, og Louis Saha stormet til. Den tidligere United-spissen var borti ballen, noe som dermed gjorde at Foster kunne plukke den opp igjen.

United mer med

Nesten-ulykken fikk fart på beina til de røde, og etter 23 minutter fikk Danny Welbeck slengt i vei et volley-skudd fra 16 meter. Joleon Lescott fikk klarert like utenfor til corner.

Den neste fasen av kampen passerte uten de store begivenhetene. Det skjedde lite før Everton ropte på straffe åtte minutter før pause. Duellen mellom Rafael og Steven Pienaar fikk imidlertid passere.

Omgangen ebbet ut uten flere sjanser, og også andre omgang startet forsiktig og relativt kjedelig.

Langt mellom høydepunktene

Da kampen rundet en times spill kom Manchester United til en god sjanse ved Ji-Sung Park. Skuddet hans gikk imidlertid utenfor.

Etter 68 minutter var det laget fra Manchester sin tur til å rope på straffe, og den virket klar. Phil Jagielka gikk hardt inn i ryggen på Danny Welbeck i feltet, men dommeren lot også det passere.

Sir Alex Ferguson og co hadde tatt et grep om kampen, men det var få store sjanser foran de over 88 000 tilskuerne på Wembley i London.

Anderson og Welbeck hadde begge anledninger til å avgjøre det hele i normal tid, men det gikk til ekstraomganger.

Everton nærmet seg

Der fikk Everton først en god mulighet da Tim Cahill avsluttet fra nærmest død vinkel, men Foster fikk avverget.

Uniteds største sjanse i første ekstraomgang kom da inbytter Dimitar Berbatov la ballen ut på 15 meter til Anderson, men han bommet fullstendig.

I andre ekstraomgang kom Everton til en stor sjanse med James Vaughan. Han skjøt fra 14 meter, men Nemanja Vidic fikk blokkert. Dermed endte det altså med den mye omtalte straffesparkkonkurransen, som Everton vant.

I finalen venter Chelsea, som slo ut Arsenal i sin semifinale på Wembley lørdag.

Personvernpolicy