Londons keeperkonge

Pat Jennings
Pat Jennings

<pFoppallkortet er inne i en keepersteam og velger også denne uken å presentere en legendarisk keeper. Pat Jennings var tryggheten selv mellom stengene og har noen merkverdige rekorder. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Pat Jennings ble solgt fra Tottenham til Arsenal i 1977, var det mange som ikke trodde sine egne ører og øyne. For det første var en overgang mellom de to rivalene i Nord-London høyst uvanlig, for det andre var jo Pat Jennings kjempegod og ønsket ingen overgang. Men styre og stell i Tottenham trodde han var «over the top» , og ville cashe inn på gammelt daudkjøtt. Så feil kan man ta!

Overgangen var vond for Pat som følte seg skjøvet ut av Tottenham. Derfor smakte det nok ekstra søtt å slå Tottenham 5-0 på White Hart Lane sesongen etter.

Karrieren begynte i Newry Town hjemme i Nord-Irland før han ble snappet opp av Watford allerede i 1963!! (Vi setter to utropstegn etter 1963 fordi det gir oss en pekepinn på at dette dreier seg om en laaang karriere.) Etter en imponerende sesong i Watford ble han solgt til Tottenham hvor han fikk mange år mellom stengene. Det var i Tottenham han ble den første keeper som scoret i en offisiell kamp. I Charity Shield-kampen i1967 spratt Pats utspill over en overrasket Alex Stepney i Manchester United -målet og rett i mål.

Overgangen til Arsenal kom overraskende, men han fikk mange gode år i Arsenal. Tre FA-cupfinaler på rad (èn seier) og totalt 327 kamper vitner ikke akkurat om en keeper på hell. Spurs derimot fikk ironisk nok et keeperproblem etter Pats sorti. Det løste de etter hvert med å kjøpe 33-årige Ray Clemence for 300 000 pund (Pat var 32 år da han ble solgt for 45 000 pund).

Landslagskarrieren til Jennings er interessant. Han fikk 119 landskamper for Nord-Irland (nord-irsk rekord). I 1982 debuterte han i et VM-sluttspill 37 år gammel, og spilte også en VM-kamp i 1986 41 år gammel som den gang var rekord. I ettertid er det vel bare Roger Milla som har vært eldre, selv om han ikke har fødselsattesten 100% i orden. Hvis man tar med VM.-kvalifisering, har Pat deltatt i seks VM-turneringer fra 1966 til 1986, en rekord Pat deler med bare noen få andre spillere.

Foppallkortet heier på gentlemannen Pat Jennings og lar det være opp til Spurs- og Gunnersfans å diskutere i hvilken klubb han var best.

Personvernpolicy