Elegante Roy McFarland

Roy McFarland
Roy McFarland

<pDavid Johnson har tidligere uttalt til Foppallkortet at Roy McFarland var en av de vanskeligste midtstopperne å spille mot. Når Joe Royle nå også plukker ut McFarland som vrien motspiller, er det tid for en nærmere presentasjon av elegante Roy. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en legendarisk historie som omhandler McFarland og Brian Clough tidlig i karrieren. Peter Taylor, Cloughs assistent, hadde holdt et øye med McFarland lenge, og når Clough og Taylor tok over Derby, stod Roy øverst på ønskelisten. Peter Taylor omtalte Roy som en uslepen diamant, og han hadde jo som oftest rett når det gjaldt å oppdage talenter.

Roy var fra Liverpool og spilte på Tranmere Rovers på den tiden. En sen kveld kom Clough og Taylor på besøk til det McFarlandske hjem.

De dro ham ut av senga og ga ham et tilbud på sengekanten om å spille for Derby, Roy var usikker, han hadde tross alt mest lyst til å spille for favorittklubben Liverpool, og sa han ville sove på det.

-Ta den tiden du trenger, gutt, men vi blir her til du våkner imorgen, sa Brian Clough.

Clough og Taylor gjorde nok inntrykk på familien McFarland, for det endte med at Roy signerte den natten, rett foran nesa på klubber som Liverpool FC og Everton FC.

Sammen med Dave Mackay i midtforsvaret rykket Derby opp i 1969. I 1971 ankom Colin Todd klubben, og Todd & McFarland ble en berømt duo på linje med Toshack & Keegan og Bremner & Giles. Derby ble ligamestere med McFarland som kaptein i 1972 og 1975, og tiden i Derby ga ham 28 landskamper. I 1981 forlot han Derby, etter over 500 kamper for klubben, for å bli spillende manager for Bradford.

McFarland fortsatte i manageryrket etter spillekarrieren.

Han har vært to perioder i Derby, og i 1995 ledet han Bolton i Premier League sammen med sin gamle kompis Colin Todd. Fra 2003 til 2007 var han i Chesterfield, og i dag er Roy caretaker manager i Burton Albion – hans siste klubb i følge ham selv, etter over 40 år i bransjen.

Se også David Johnsons omtale av Roy "Babyface" McFarland

Personvernpolicy