Kongen av straffer!

Peter Noble
Peter Noble

<pFotballen er full av ”unsung heroes”. Dagens mann er en slik. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen spillere glemmes aldri i sine klubber. Det kan være måten de spilte, mål de scoret eller episoder de var involvert i. Peter Noble oppfyller alle kriteriene.

For han opplevde det meste i en karriere som startet i Newcastle i 1964. Tidlig skulle imidlertid et kranglete kne skape problemer, og mulighetene for fast spill virket små. Og da lille Swindon la £8000 på bordet i januar 1968 og lokket med førstelagspill, flyttet han sørover.

Det skulle vise seg å være et ypperlig tidspunkt - for i sesongen 1968/69 opplevde klubben sitt absolutte høydepunkt.

Fra lenge å ha vært kjent som et ordinært 3. divisjonslag, spilte de seg helt frem til ligacupfinale mot selveste Arsenal, en kamp de vant 3-1. I semifinalen måtte det tre kamper til før de, anført av vingen Don Rogers og vår mann Noble, slo ut toppserielaget Burnley. Fortsatt snakkes det om lille Swindons cupeventyr i England!

Det ble aldri europacup ettersom de hadde vunnet ligacupen som 3. divisjonslag. Slik var reglene den gang, men som kompensasjon fikk de møte Coppa Italia vinneren Roma. Det ble seier 5-2 over to kamper. Swindon fikk også plass i Anglo Italian Cup året etter, en turnering som var initiert for å gi lag utenfor toppserien internasjonal erfaring. Det ble seier også her etter glitrende spill og 3-0 mot Napoli i finalen.

Og kanskje må vi tilbake til kampen mot Roma for å finne årsaken til det engelske landslagets suksess i dag. Roma hadde nemlig en ung Fabio Cappello i sine rekker. Såpass sterkt inntrykk gjorde kampene mot Swindon at det ifølge Cappello selv var starten på en livslang respekt for engelsk fotball generelt, og ledet til hans ambisjon om en gang å lede et engelsk lag!

Noen fantasiske år for Swindon tok slutt da Burnley kjøpte Peter Noble sommeren 1973 etter opprykket til toppserien. Dette til tross for at legene beskrev kneet hans «like a packet of crisps».

Sine første kamper fikk han på en uvant back-plass, men da Martin Dobson forlot Turf Moor til fordel for Everton, fant han endelig sin posisjon på midtbanen. I årene fremover ble han fansens kjæledegge for sin profesjonelle innstilling, mange mål og det faktum at han forble lojal mot Burnley og ikke som andre helter dro videre til andre klubber.

Det sies faktisk at Liverpool-legenden Bob Paisley flere ganger prøvde å kjøpe Peter uten hell.

Det ble 243 kamper for Burnley før han etter sesongen 1979/80 avsluttet karrieren i Blackpool. Han reiste deretter tilbake til Burnley hvor han drev sportsbutikk frem til han nylig ble pensjonist.

Det er mye Peter Noble kan være stolt av. Kanskje kan han kalles verdens beste straffeeksekutør. Han bommet nemlig aldri! Foppallkortet mener at hans 28 treff av 28 mulige må være verdensrekord!

Se Swindon slå Arsenal i tidenes cupeventyr:

Personvernpolicy