Superving Coppell

Steve Coppell
Steve Coppell

<pSteve Coppell husker vi med glede. En underholdende spiller som stod fram på et Manchester United i krise midt på 70-tallet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Joe Royle snakker om tidligere toppspillere som også har gjort det godt som managere, er det naturlig å trekke fram Steve Coppell.

Liverpoolgutten startet karrieren i Tranmere hvor han spilte fotball ved siden av studiene i økonomisk historie ved Universitetet i Liverpool. Talentet var så stort at Tommy Docherty lokket ham til Manchester United som den gang kavet i 2. divisjon. Coppell la likevel ikke de akademiske ambisjonene på hylla, og klarte å fullføre studiene mens han raste opp og ned langs vingen i United.

United klarte opprykk i Coppells første sesong og mange FA-cup-finaler fulgte. I 1976 tapte Coppell og United overraskende mot Southampton, men året etter 1977 fikk de et nytt forsøk og slo Liverpool 2-1. I 1979 ble det tap igjen mot Arsenal, og Coppell misset FA-cup-seieren i 1983 mot Brighton pga skade.

England fikk også glede av Coppells tjenester på høyrevingen. Ron Greenwood likte den raske og arbeidsomme Coppell som også visste hvor målet stod. Han endte på 42 caps og spilte både EM 1980 og VM 1982.

Karrieren kunne vart lenger hadde det ikke vært for Ungarns Joseph Toth. På Wembley i 1981 taklet han Steve så det svei, og kneet ble aldri det samme igjen. For en spiller som hadde vært meget stabil (han har fortsatt rekorden for en utespiller i Man U med 207 kamper på rad fra 1977 til 1981), ble hverdagen preget av operasjoner og smerter, og i 1983 la han støvlene på hylla 28 år gammel.

Slik ble han også tidenes yngste manager i ligaen. 28 år gammel (eller ung kan vi kanskje si) førte han Crystal Palace til store høyder. Det ble opprykk til 1. divisjon i 1989, legendarisk FA-cup-finale mot Manchester United i 1990 (tap i omkampen) og tredjeplass i ligaen 1991. Det har gitt han legendestatus i Palace, til tross for at han også har vært manager for Brighton (Palace’ erkerival) en kort periode.

Brian Clough fikk sine berømte 44 dager som manager i Leeds. Steve Coppell vakte oppsikt da han i 1996 gikk av som manager etter 33 dager i Manchester City, syk av det enorme presset jobben påførte ham. Det var en liten knekk for Coppell, men han kom seg heldigvis fort til hektene igjen.

I dag er Coppell manager i Reading. Han er meget respektert i fotballmiljøet og har blitt kåret til The League Manageres Association Manager of the Year to ganger for sine bedrifter i Reading.

Foppallkortet elsker vinger, og Coppell var en av de aller beste!

Personvernpolicy