Slik kan sensasjonen gjentas

Slik kan sensasjonen gjentas
Slik kan sensasjonen gjentas

<pStå høyt og stresse dem, ikke la dem spille sitt eget spill, og plage dem, sier Morten Langli, ekspert på spansk fotball. Erik Hamrén er ikke fullt så offensiv i tankegangen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (ABC Nyheter): Rosenborg og Valencia. Kombinasjonen vekker lystige minner i slapsete Trøndelag.

Ett år, én måned og tre dager er gått siden Rosenborg tok sin første av to raske 2–0-seire over Valencia i Champions League.

I Knut Tørums avskjedskamp gikk Valencia offensivt ut i sin nykomponerte 4-4-2, tok demoraliserte Valencia-spillere på sengen og skapte en klassisk folkefest av godt Lerkendal-varemerke.

– Har ingenting å tape

I kveld gjør trønderne et forsøk på å gjenta suksessen. Men trener Erik Hamrén sverger til en mer avventende oppskrift.

– Det kommer an på kampbildet. Mot St. Etienne (ufortjent 0–3-tap) hadde vi ballen mye og skapte en del sjanser, men så scoret de tre mål. Man kan ikke tillate seg å være naive. Det er farlig i Europa, sier han.

TV 2-kommentator og ekspert på spansk fotball, Morten Langli, mener Rosenborg ikke har noe valg.

– De gå tøft ut. De har ingenting å tape. De må vinne, rett og slett. De har ingen andre valg, sier han til ABC Nyheter.

Aggressivt, høyt, plagsomt

Langli mener det vil være en tabbe av Rosenborg å legge seg lavt og vente på Valencia.

– De må gjøre som borte mot St. Etienne: Stå høyt og stresse dem. Ikke la dem spille sitt eget spill, og plage dem, sier han.

Valencias ubestridte ener, David Villa, forventes å starte på benken. Hans erstatter blir i så fall veteranen Fernando Morientes, som er bedre kjent for sin luftstyrke enn sin hurtighet.

– Det er en kjempefordel for Rosenborg, jeg tenker Erik Hamrén er storfornøyd med det. Da kan de stå høyt, og slippe å frykte farten hans i bakrom, sier Morten Langli.

– Villa er verdensklasse

– Villa er en spiller i verdensklasse. Kvaliteten han besitter, og effektiviteten foran mål, er av topp klasse, sier Hamrén.

Mellom de fjorårsmøtene, fra 2–0 på Lerkendal 24. oktober til 0–2 på Mestalla 6. november, tapte Valencia 0–3 for Sevilla og 1–5 for hjemme for Real Madrid, i tillegg til en seier over Mallorca, og skiftet trener til den kommende katastrofen Ronald Koeman.

Dagens lag, under Unai Emery, ligger på 4. plass i La Liga, fem poeng bak Barcelona. Men bare fem poeng er tatt på de fem siste. Og ved siden av at David Villa trolig spares fra start, er nøkkelmenn som David Silva, Joaquín, Vicente og Emiliano Moretti uaktuelle.

Forskjell: Det mentale

– Forskjellen på dagens og fjorårets Valencia ligger i det mentale. Laget er stort sett det samme. Det var et mysterium hvordan det kunne gå så galt i fjor. Det var mange faktorer – med trenerbytter og interne konflikter, og så Koeman som var helt krise, sier Morten Langli.

– Er det klasseforskjell på årets Valencia-utgave og fjorårets?

– Jo, men samtidig føler jeg de er veldig oppskrytt i forhold til hva de har prestert i år. De er OK når Villa får løpe i bakrom – men fryktelig sårbare på kontringer. Og de sliter med å styre kamper mot motstandere som legger seg bakpå. Spillermateriellet er ikke i nærheten av det Barcelona og Real Madrid har, sier Langli, som knapt anser laget som en reell tittelkandidat i La Liga.

Erik Hamrén konkluderer slik:

– De er gode offensivt, så vi må være bra defensivt. Spesielt på overgangene, men naturligvis også i etablert angrep. Det kreves stor kvalitet for å slå et lag av Valencias kaliber, sier han.

Rosenborg–Valencia 20.45


Mer om Fotball finner du på Startsiden

Personvernpolicy