Meny

Cyrille Regis - en mann i front!

Kraftpluggen Regis

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paul Ince fikk oppmerksomhet da han i sommer ble den første fargede manager i Premier league. Med det ble nok en milepæl brutt for fargede fotballspillere.

Fra Arthur Whartons dager som Preston-keeper og verdens historiens første fargede profesjonelle fotballspiller på 1880-tallet og frem til i dag har det skjedd mye. En sentral skikkelse har vært Cyrille «Smoking Joe» Regis, mannen som for mange er den ubestridte lederfigur blant fargede spillere siden han slo igjennom som kraftspiss for West Bromwich Albion i 1977.

Under ledelse av legendariske Ron Atkinson ble klubben en foregangsklubb med sine «The Three Degrees»; som i tillegg til Regis besto av nå avdøde Laurie Cunningham og Brendan Batson. Det var nemlig svært uvanlig at en klubb hadde hele tre fargede i sin stall i en tid da bananer og rasistiske bemerkninger ofte haglet fra tribunene. Regis hadde for øvrig sin egen humoristiske måte å håndtere bananene på. Han tok seg ofte tid til å plassere bananen strategisk i shortsen, før han tok en bit og kastet den tilbake på tribunen…

Les alle Foppallkortene her

Regis var en formidabel spiss, med enorm fart, kraft og målteft. Så god var han at det ble fem «caps» for England. Det kunne faktisk ha endt opp med VM spill i 1978 for Frankrike. Han kom opprinnelig fra Fransk Guiana og var nær en plass i troppen etter strålende spill for WBA, men det ble altså England.

«Smoking Joe» fikk en lang karriere for flere lag i Midlands. I tillegg til WBA, der han nylig fikk tittelen «All time cult hero», spilte han for Coventry, Wolves og Aston Villa. Sin siste av totalt 610 ligakamper fikk han i Chester – drakt i 1996 som 38-åring. I dag er Regis opptatt som fotballagent og med å promotere antirasistisk arbeid. For det har han også fått sin MBE.

Se her et erketypisk Regis-mål

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus