Slettet 12 år gammel verdensrekord

Bolt har satt ny verdensrekord på 200 meter. (Foto: Scanpix)
Bolt har satt ny verdensrekord på 200 meter. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUsain Bolt løp inn til ny verdensrekord på 200 meter. Michael Johnson som holdt rekorden i 12 år, kaller ham Supermann.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Usain Bolt

Da Bolt tok OL-gullet på 100-meteren gjorde han det på overlegent, nesten hånlig vis. Sprinteren begynte å juble lenge før mål, og sluttet å ta i. Likevel ble han verdens første som løp på under 9,70.

Onsdag var han overlegen igjen, overlegen på en måte som kanskje mangler sidestykke i olympisk historie. Verdens sprintelite ble som turnjoggere da Bolt smadret feltet og vant 200 meter med verdensrekord 19,30.

– Jeg har det fremragende. Jeg har nettopp vist verden at jeg er en ekte mester, og at alt er mulig gjennom hardt arbeid, sa Bolt til den første mikrofonen han fikk tak i.

– Det er fantastisk, jeg har en nydelig følelse nå. Det er en drøm som er gått i oppfyllelse, sa en overlykkelig Bolt. Endelig beviste han at han er best også på lengden han egentlig skal løpe, 200-meteren.

Med OL-gullet slettet han Michael Johnsons «uslåelige» verdensrekord på 19,32 som ikke hadde vært truet siden den ble satt for 12 år siden. Og seieren var helt overlegen. Nærmeste motstander, Churandy Martina fra Nederlandske antiller, løp inn til sølv på 19,82. Det betyr et halvt sekunds seiersmargin i en olympisk sprintfinale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Supermann

– Han er Supermann 2! Fantastisk. En utrolig prestasjon, sa tidligere verdensrekordholder Michael Johnson, som selv var Supermann da han gjorde sitt drømmeløp i Atlanta-OL.

På 100 meter satte Usain Bolt verdensrekord på 9,69 selv om han begynte feiringen 20 meter før mål. Onsdag måtte han ta i hele veien for å løpe under drømmerekorden Johnson satte i Atlanta-OL i 1996.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han greide det med en margin på to hundredels sekund og feiret ved å legge seg ende ut på banen.

– Jeg hadde aldri forventet dette. Jeg visste at jeg var rask, men jeg trodde ikke det skulle være mulig. Jeg var sjokkert, og jeg er fortsatt sjokkert, sa Bolt.

Bolt er den første siden Carl Lewis i 1984 som vinner 100 og 200 meter i ett OL, og den niende som «dobler» i OL-historien.

Fire mann løp under 20 sekunder i finalen. Egentlig var det fem, men Wallace Spearmon ble disket fra bronseplass for å ha tråkket utenfor banen. Dermed fikk landsmannen Shawn Crawford fikk bronse med 19,96.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Feiret med bursdagssang

Med Usain Bolts fantastiske prestasjoner i Beijing er sprinten for alvor tilbake i Jamaica. Der vil reggaetonene antakeligvis fylle natten.

For en idrettsmann som Usain Bolt må feires. Og feiret ble han også i Fugleredet i Beijing kvelden før hans 22-årsdag.

Mens jamaicaneren løp ekstatisk rundt på stadion, sang 91.000 tilskuere «Happy Birthday to you».

Noen minutter senere løp Melaine Walker inn til enda et gull for Jamaica på 400 meter hekk. Jamaica må ha vært stedet å være onsdag, om man ikke var blant de heldige som fikk oppleve Bolts fantomløp i «Fugleredet». (©NTB)


Les mer om Sommer-OL på Startsiden