OLs første gull til dopingjegerne

<p class="hidden">Russiske Jelena Sobeleva etter verdensrekorden på 1.500 meter den 9. mars i Valencia. Nå er hun en av flere idrettsutøvere som har fått startnekt i Beijing-OL. Mye takket være nye metoder dopingjegerne har tatt i bruk. (Foto: Scanpix)</p>
Russiske Jelena Sobeleva etter verdensrekorden på 1.500 meter den 9. mars i Valencia. Nå er hun en av flere idrettsutøvere som har fått startnekt i Beijing-OL. Mye takket være nye metoder dopingjegerne har tatt i bruk. (Foto: Scanpix)

<pUtøvere som har dopet seg før lekene i Beijing, kan ikke ha det godt akkurat nå. Nye analysemetoder og samarbeidsformer har gjort at risikoen for å bli oppdaget er langt større enn jukserne må ha f

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAG VIDAR HANSTAD:

Dag Vidar Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå. Hanstad driver nettstedet sportsanalyse.no

Rune Andersen og John Fahey har grunn til å smile (bildet). Andersen har vært svært sentral i strategien til Verdens antidopingbyrå (WADA) før sommerlekene i Beijing, mens den nye presidenten Fahey har fått markert at han er like tøff som forgjenger Dick Pound.

De vet like godt som oss andre at dopede utøvere vil ta gullmedaljevinnere i Beijing. Til tross for 4500 tester under lekene, og intense kontroller i oppkjøringen (en del av strategien), vil noen slippe unna.

Likevel kan det være grunn til å tro at antidopingarbeidet aldri har stått sterkere enn nå. Vi har fått dokumentasjoner på det den senere tid.


•Før Tour de France ble det nærmest harselert fra forskerhold om at EPO-testene ikke er effektive nok. I det stille hadde derimot WADA jobbet intenst med å utvikle testmetodene slik at den såkalte tredjegenerasjons EPO kunne spores. Dermed røk blant andre den talienske syklisten Ricardo. WADA har innledet samarbeid med legemiddelindustrien om å legge inn «dopingmarkører» som ikke påvirker effekten for vanlige pasienter er god. Det vil være et betydelig fremskritt.

• Sprinteren Marion Jones søkte tidligere i sommer USAs president George Bush om amnesti fra sin fengselsstraff på grunn av dopingmisbruk. Han svarte med å signere UNESCO-konvensjonen denne uken. At myndighetene verden over nå går sterkere inn i kampen mot doping, betyr mye. Disse er ikke bare opptatt av å stoppe topputøvere på jakt etter gullmedaljer, men er like opptatt av økt misbruk blant ungdom.

Dopingjeger Rune Andersen. (Foto: Scanpix)Dopingjeger Rune Andersen. (Foto: Scanpix)

• Rett før lekene ble syv russiske friidrettskvinner avslørt med DNA-bevis etter at de hadde manipulert med urin under dopingkontroller. Onsdag kom melding om at flere kan følge etter. Man har med andre ord gått lenger i analysemetodene.

• Russerne ble tatt etter samarbeid mellom WADA og Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). Dette er et av forbundene som har tatt antidopingarbeidet på alvor. Antallet forbund øker, men her er det fortsatt noe å gå på.

I alt skal det nå være rundt 50 utøvere som er tatt for doping i oppkjøringen til OL. Dette har gitt masse oppmerksomhet, og dokumentert at mange utøvere fortsatt forsøker seg på snarveier. Flere av dem bor i land der antidopingarbeidet ikke tas på alvor. Nettopp det er en av utfordringene i årene som kommer. Under den pågående IOC-sesjonen i Beijing fortalte president Jacques Rogge at alle internasjonale forbund og nasjonale komiteer har forpliktet seg til å ha et antidopingarbeid i overenstemmelse med WADAs regelverk. Dette vil bli evaluert i november, og flere risikerer å bli utestengt fra OL.

Rett før åpningsseremonien håper sikkert Rogge at man har fått ryddet opp såpass at det ikke vil komme for mange store skandaler under selve lekene.

Men på et kontor i Beijing sitter Rune Andersen og planlegger uanmeldte tester av utøvere de to neste ukene. Jeg skjønner at en del utøvere sover dårlig.

Les om OL på www.sportsanalyse.no. Her får du også daglig «OL-nytt på 5 minutter».

Personvernpolicy