Lurespurtet til ny Columbia-triumf

<p class="hidden"> Marcus Burghardt vant dagens Tour-etappe. Foto:Scanpix.</p>
 Marcus Burghardt vant dagens Tour-etappe. Foto:Scanpix.

<pMarcus Burghardt slo bruddkameraten Carlos Barredo i spurten og vant i Tour de France. Thor Hushovd ble nummer 13.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marcus Burghardt triumferte på 18. etappe i Tour de France etter å ha vært i et langt utbrudd. Tyskeren spurtslo Carlos Barredo og ordnet Columbia-lagets femte etappeseier i årets ritt. Spurtkongen Mark Cavendish sto bak de fire første.

Revansj etter tøff periode

Etappen fra Bourg-d’Oisans til Saint-Étienne bød på tre overkommelige stigninger, og ingen av sammenlagtkanidatene forsøkte å angripe hverandre. Som ventet gikk bruddet hele veien inn, og Burghardt og Barredo utkjempet en tvekamp om seieren.

Barredo støtet flere ganger noen kilometer før mål, men Burghardt kontret enkelt. Barredo nektet å dra inn på oppløpet, fullt bevisst sine begrensede sprintferdigheter, men Burghardt vant lurespurten fra front. Seieren var den første i Tour de France for fjorårets vinner av klassikeren Gent–Wevelgem.

– Det er en drøm som er gått i oppfyllelse. Jeg har ventet i et år. Sist gang jeg hadde suksess, var i Gent–Wevelgem, sa Burghardt, som i mellomtiden har operert det ene kneet og vært ute fra april til juni i år.

Thor Hushovd ble nummer tre i spurten i hovedfeltet, bak Oscar Freire og Erik Zabel. Skal Freire miste den grønne poengtrøyen, må et uhell eller et mirakel til. Hushovd var imidlertid tilfreds med innsatsen.

– Det var ikke så ille; jeg synes det var bra. Det var bra jobb av gutta. Det var bekreftende, sa Hushovd til TV 2.

Blikket er fast fokusert på å få kroppen i topp stand før søndagens avslutningsetappe til Champs Élysées, der han vant i 2006.

– Jeg tror jeg er nærmere. Men jeg tror jeg trenger et par dager til.

Tapper Cunego

Damiano Cunego har gjennomført en skuffende Tour de France. I dag eskalerte problemene. Cunego veltet tidlig på etappen. Hovedfeltet kjørte i stort tempo, og italieneren kom seg aldri opp. Sammen med fire hjelperyttere fullførte han likevel tappert, over 13 minutter bak hovedfeltet.

Mellom duoen Burghardt/Barredo og hovedfeltet trillet Roman Feillu, Christophe Lé Mevel og Mikel Astarloza over mål, tre og et halvt minutt bak vinneren.

Carlos Sastre leder fremdeles Tour de France. Dagens etappe ga ingen utslag for topp ti-listen i sammendraget. Og i klatrekonkurransen er Bernhard Kohl vinner, så sant han fullfører inn til Paris søndag.

Roman Kreuziger forsøkte et angrep på fjerdekategoristigningen før mål med sikte på å ta innpå Andy Schleck i kampen om den hvite trøyen. Yngste blad Schleck var imidlertid raskt oppe på Liquigas-rytterens hjul. Schleck leder med 1.58 minutter på den temposterke tsjekkeren når tre etapper gjenstår.

Morgendagens etappe er en klassisk bruddetappe. Terrenget på de 220 kilometerne fra Roanne til Montlucon er kupert. Først lørdag faller avgjørelsen i sammendraget.

Og Sastres ledelse til tross: Det er Cadel Evans som har enorme forventninger på sine skuldre før den 53 km lange tempoetappen.

Resultater

18. etappe, 196,5 km Bourg d'Oisans – Saint-Etienne:

1) Marcus Burghardt, Tyskland (Team Columbia) 4.30.21, 2) Carlos Barredo, Spania (Quick Step) samme tid, 3) Romain Feillu, Frankrike (Agritubel) 3.33 min. bak, 4) Christophe Le Mevel, Frankrike (Crédit Agricole) s.t., 5) Mikel Astarloza, Spania (Euskaltel-Euskadi) 3.35, 6) Samuel Dumoulin, Frankrike (Cofidis) 6.39, 7) Cyril Dessel, Frankrike (Ag2r) s.t., 8) Roman Kreuziger, Tsjekkia (Liquigas) s.t., 9) Leif Hoste, Belgia (Silence-Lotto) s.t., 10) Andy Schleck, Luxembourg (Team CSC) s.t.

Norske: 13) Thor Hushovd (Crédit Agricole) 6.50, 47) Kurt Asle Arvesen (Team CSC) s.t.

Sammenlagt (gul trøye):

1) Carlos Sastre, Spania (Team CSC) 79.16.14, 2) Fränk Schleck, Luxembourg (Team CSC) 1.24 min. bak, 3) Bernhard Kohl, Østerrike (Gerolsteiner) 1.33, 4) Cadel Evans, Australia (Silence-Lotto) 1.34, 5) Denis Mentsjov, Russland (Rabobank) 2.39, 6) Christian Vandevelde, USA (Garmin Chipotle) 4.41, 7) Alejandro Valverde, Spania (Caisse d'Epargne) 5.35, 8) Samuel Sanchez, Spania (Euskaltel-Euskadi) 5.52, 9) Tadej Valjavec, Slovenia (Ag2r-La Mondiale) 8.10, 10) Vladimir Jefimkin, Russland (Ag2r-La Mondiale) 8.24.

Norske: 61) Arvesen 1.46.27, 101) Hushovd 2.39.02.

Poengkonkurransen (grønn trøye):

1) Oscar Freire, Spania (Rabobank) 229, 2) Hushovd 180, 3) Erik Zabel, Tyskland (Team Milram) 176.

Øvrig norsk: 45) Arvesen 27.

Lag ditt eget Tour-lag på TV 2 her

Les mer om Tour de France i Startsidens katalog

Personvernpolicy