Angrepsmål: Cadel Evans

<p class="hidden"> </p>
 

<pFire mann må angripe Cadel Evans på dagens kongeetappe av Tour de France – til gjennomlegendariske Alpe d’Huez.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er fjelletappen i Touren, sier Cadel Evans.

– Det er dagen, sier Bjarne Riis.

Hadde dagens fjelletappe hatt fast plass i Tour de France, på en fast dato, ville det vært syklingens nasjonaldag.

Forventningene til dagens 17. etappe fra Embrun til Alpe d'Huez er enorme. Fjellene Col du Galibier, Col de la Croix de Fer og Alpe d’Huez er alle utenomkategoristigninger – og legendariske i Tour-sammenheng.

Det er siste fjelletappe i årets ritt. Sammenlagtkandidatene som er svake på tempo, er nødt til å angripe konkurrentene, hvis drømmen om podiet i Paris skal overleve. De fem fremste rytterne i sammendraget ligger innenfor 1.13 minutter. Alle fem kan vinne – men fire av dem må trolig tjene tid på sistemann i dag. Fränk Schleck, Bernhard Kohl og Carlos Sastre må ta to–tre minutter på Cadel Evans, mens Denis Mentsjov klarer seg med noe mindre.

Evans mot røkla

Det er Cadel Evans mot røkla. Evans har én oppgave: å sitte med de andre kanonene og begrense en eventuell tidsdifferanse. Det kan ingen av de andre fire tillate seg. Det må angripes, angripes, angripes.

– Etappen til Alpe d’Huez er vår siste sjanse, tror jeg. Vi skal angripe med meg eller Fränk (Schleck) eller kanskje begge to. Vi skal tjene tid på Cadel Evans før tempoetappen. Den muligheten må vi ikke misbruke, sier CSCs Carlos Sastre til Berlingske Tidende.

CSC har mikset sammen taktiske oppvisninger på fjelletappene, men aldri satt Evans, Kohl og Mentsjov i kritiske vanskeligheter. Motvind hindret angrep i Alpene i går.

CSC-sjef Bjarne Riis leker med muligheten for å sende Carlos Sastre i brudd sammen med en hjelperytter på et av de to første fjellene for å slite ut konkurrentene og legge løpet i hendene på Schleck.

– Det avhenger av stemningen og benene. Men vi skal være klar over at det plutselig kan medføre at det sitter ti mann ved den fremste rytteren, og så er det status quo. Ingen har lyst til å kjøre den siste utforkjøringen og 10–15 kilometer på flat vei ned mot stigningen til Alpe d’Huez med ti mann jaktende etter seg. Det har intet formål. Hvis vi skal gjøre det, må det ha mening, sier Bjarne Riis.

Bernhard Kohl, som ligger på 2. plass sammenlagt og innehar den rødprikkete klatretrøyen, lover ikke at han vinner Tour de France, men vil forsøke å angripe sine fire medkandidater til seieren.

– Vi får se hva som kan gjøres mot dem. Vinner jeg Touren? Det tror jeg ikke, men forhåpentlig har jeg fremdeles denne trøyen med flotte prikker etter etappen, sier østerrikeren, ifølge feltet.dk.

Meget vanskelig prosjekt

Denis Mentsjov tapte 35 sekunder i utforkjøringenned til mål i går. Rabobank-rytterens sportsdirektør, Erik Breukink, var skuffet, men øyner muligheten i dag.

– Kampen om seieren kommer til å stå på Alpe d’Huez. Det er helt essensielt for Mentsjov, blant flere, å angripe på etappen, ettersom Cadel Evans ligger så nær. Men det blir et meget vanskelig prosjekt, sier Breukink.

Alpe d’Huez regnes som det mest legendariske fjell i Tour de France. Ikke fordi det er det hardeste, men på grunn av folkefesten som flere hundre tusen tilskuere alltid lager, og historiske øyeblikk. 25 ganger har d’Huez tidligere vært med i Touren. Sist gang var i 2006. Vinner: Fränk Schleck, dagens innehaver av den gule trøyen.

Før det avgjøres på Alpe d’Huez, venter høyfjellet. Col du Galibier, som rundes etter 79 av 210,5 km, ligger 2645 meter over havet. Så kommer Col de la Croix de Fer. Må fjellgeitene angripe Evans allerede her?

Ett er sikkert: Det er Cadel Evans mot røkla.

Sammenlagtstillingen

1) Fränk Schleck, Luxembourg (Team CSC) 68.30.16, 2) Kohl 0.07 min. bak, 3) Cadel Evans, Australia (Silence-Lotto) 0.08, 4) Carlos Sastre, Spania (Team CSC) 0.49, 5) Denis Mentsjov, Russland (Rabobank) 1.13, 6) Christian Vandevelde, USA (Garmin Chipotle) 3.15, 7) Kim Kirchen, Luxembourg (Team Columbia) 3.23, 8) Alejandro Valverde, Spania (Caisse d’Epargne) 4.11, 9) Samuel Sanchez, Spania (Euskaltel-Euskadi) 4.38, 10) Valjavec 5.23.

Lag ditt eget Tour-lag på TV 2 her

Les mer om Tour de France i Startsidens katalog

Personvernpolicy