Forsvarte den gule trøyen

<p class="hidden">Foto: Scanpix. </p>
Foto: Scanpix. 

<pFränk Schleck beholder ledertrøyen i Tour de France, men Cadel Evans sitter med kontrollen etter dagens fjelletappe. Cyril Dessel tok etappeseieren.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

John-Lee Augustyn havnet utfor veien, men klarte å fullføre. Foto: Scanpix.John-Lee Augustyn havnet utfor veien, men klarte å fullføre. Foto: Scanpix.

Franske Cyril Dessel vant 16. etappe i Tour de France foran Sandy Casar og David Arroyo. Dessel spurtslo de to bruddkameratene og Yaroslav Popovych og tok sin første etappeseier i Touren.

Fränk Schleck har fremdeles den gule ledertrøyen, syv sekunder foran Bernhard Kohl og åtte foran Cadel Evans. Denis Mentsjov tapte 35 sekunder til de øvrige sammenlagtfavorittene i den 24 km lange utforkjøringen fra det siste fjellet og ned til mål.

Spektakulært fall

Sørafrikanske John-Lee Augustyn var først over toppen på avslutningsklatringen, men i den påfølgende, fryktede utforkjøringen kjørte han rett av veien. Augustyn skled ned skråningen, men kom seg på benene, klatret på spektakulært vis opp igjen på veien, og fullførte på 35. plass.

Vinneren Dessel var i et brudd bestående av opptil et tyvetalls ryttere hele dagen. Der satt lenge også Kurt Asle Arvesen. Arvesen slapp seg etter hvert ned, og gjorde en sterk hjelperytterjobb for lagkameratene.

Bak styrte CSC-Saxo Bank rittet, uten at noen av kapteinene skapte tidsdifferanse mellom seg og konkurrentene. Opp det siste fjellet, Cime de la Bonette-Restefond (2802 m.o.h.), som er tidenes høyeste Tour-fjell, prellet ryttere kontinuerlig av fra favorittgruppen. Men ingen av kanonene gjorde seriøse forsøk på å angripe hverandre. Christian Vandevelde, femtemann før dagens etappe, tapte imidlertid 2.32 minutter.

Bare én fjelletappe gjenstår av rittet. Cadel Evans har et godt grep om sammenlagtseieren. Australieren forventes å tjene mye tid på den siste tempoetappen, som kjøres lørdag.

Må angripe Evans

Den 157 km lange 16. etappen fra Cuneo til Jausiers inneholdt to beinharde utenomkategoristigninger. Imidlertid gjorde utforkjøringen ned fra toppen av Bonette-Restefond det lite fristende å angripe, siden ryttere som var falt av, kunne kjøre seg inn igjen nedover. CSC forsøkte å slite ut Evans & co. med jevn, hard kjøring, men fikk bare gevinst gjennom at Andy Schleck overtok den hvite ungdomstrøyen.

Schleck-brødrene sørger for at lilleputtnasjonen Luxembourg besitter halvparten av trøyene i verdens mest prestisjefylte sykkelritt.

– Det er som en drøm. Jeg er veldig glad nå. Jeg gikk ikke for å overta denne trøyen; målet var å kjøre for de andre. Dette er en bonus for meg, sa Andy Schleck til TV 2.

Fränk gledet seg stort på brorens vegne, og understreket at dagen for CSC var fantastisk – selv om hverken han selv eller Carlos Sastre hadde krefter til å angripe konkurrentene.

– Det gikk veldig fort i dag. Alle var i den røde sonen. Det var en bra dag for oss, sa Fränk Schleck.

Den østerrikske sensasjonsmannen Bernhard Kohl satt enkelt med de sterkeste sammenlagtrytterne og kan også i morgen iføre seg den rødprikkete klatretrøyen.

Fra lederen i sammendraget, Fränk Schleck, ned til Denis Mentsjov på 5. plass er avstanden utrolige 1.13 minutter.

Siste sjanse for fjellgeitene Schleck, Sastre og Kohl til å angripe Cadel Evans og Denis Mentsjov kommer i morgen. Tre utenomkategoristigninger står på menyen på årets desiderte kongeetappe, som avsluttes opp klassiske l’Alpe d’Huez. Cadel Evans’ oppgave blir å stå imot angrepene som er nødt til å komme.

Resultater

16. etappe, 157 km Cuneo (Italia) – Jausiers:

1) Cyril Dessel, Frankrike (Ag2r-La Mondiale) 4.31.27, 2) Sandy Casar, Frankrike (Francaise des Jeux) samme tid, 3) David Arroyo, Spania (Caisse d’Epargne) s.t., 4) Jaroslav Popovitsj, Ukraina (Silence-Lotto) 0.03 min. bak, 5) George Hincapie, USA (Team Columbia) 0.24, 6) Nicolas Portal, Frankrike (Caisse d’Epargne) s.t., 7) Tadej Valjavec, Slovenia (Ag2r-La Mondiale) s.t., 8) Stefan Schumacher, Tyskland (Gerolsteiner) 1.03, 9) Andy Schleck, Luxembourg (Team CSC) 1.28, 10) Bernhard Kohl, Østerrike (Team Barloworld) s.t.

Norske: 54) Kurt Asle Arvesen (Team CSC) 13.18, 145) Thor Hushovd (Crédit Agricole) 31.56.

Sammenlagt (gul trøye):

1) Fränk Schleck, Luxembourg (Team CSC) 68.30.16, 2) Kohl 0.07 min. bak, 3) Cadel Evans, Australia (Silence-Lotto) 0.08, 4) Carlos Sastre, Spania (Team CSC) 0.49, 5) Denis Mentsjov, Russland (Rabobank) 1.13, 6) Christian Vandevelde, USA (Garmin Chipotle) 3.15, 7) Kim Kirchen, Luxembourg (Team Columbia) 3.23, 8) Alejandro Valverde, Spania (Caisse d’Epargne) 4.11, 9) Samuel Sanchez, Spania (Euskaltel-Euskadi) 4.38, 10) Valjavec 5.23.

Norske: 67) Arvesen 1.25.03, 98) Hushovd 2.01.51.

Lag ditt eget Tour-lag på TV 2 her

Les mer om Tour de France i Startsidens katalog

Personvernpolicy