- Aldri noen garanti

<p class="hidden"> </p>
 

<pMen Kaggestad garanterer at antidopingsystemet i sykkel er usedvanlig bra.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Trist, sier Johan Kaggestad til ABC Nyheter.

TV 2s sykkelekspert oppsummerer det mange sykkelentusiaster føler etter at meldingen om den første dopingavsløringen i årets Tour de France tikket inn.

Liquigas-rytter Manuel Beltrán har testet positivt på utholdenhetsdopet EPO, et dopingmiddel som en rekke utøvere innen blant annet sykkel tidligere er blitt tatt for. Spanjolen leverte prøven etter årets første Tour de France-etappe. Foreløpig er kun A-prøven analysert. Liquigas har suspendert Beltrán inntil B-prøven er klar, og hvis den er positiv, er han ferdig i laget. Da er trolig også karrièren over for rytteren som var en viktig hjelper for Lance Armstrong i storhetstiden.

Ingen garanti

Sykkelsporten er rystet av en ny skandale. Troverdigheten hos den allmenne sykkel- og sportsfansen minker i takt med avsløringene. Det til tross for at sykkelsporten har vært infisert av doping i mange årtier, men først de to siste årene har gjort et alvorlig forsøk på å rydde opp i problemene. Ekspertene er samstemt i at doping i sykkel forekommer i mindre grad enn tidligere – forskjellen er at «rytterne tas».

Johan Kaggestad har sagt at de som doper seg under årets Tour de France, er «tjukke i huet». Og i forbindelse med Manuel Beltráns positive dopingprøve undret Dag Otto Lauritzen seg på TV 2 fredag kveld over hvordan det kunne gå an å bli så dum. «Samtidig er det godt å se at testene virker», sa Lauritzen. Også Johan Kaggestad tar den nye dopingavsløringen til inntekt for gode testsystemer.

- Testsystemene er så bra at det er så godt som umulig å dope seg uten å bli tatt, hevder han overfor ABC Nyheter.

- Hvilken garanti har man egentlig for at de som doper seg, blir tatt?

- Vi har aldri noen garanti. Men vi har en garanti for at sykkelsporten har et usedvanlig bra dopingarbeid, sier Kaggestad.

På spørsmål om hvor skadelig en ny dopingskandale er for sykkelsporten, poengterer han det faktum at doping også eksisterer i andre idretter enn sykkel – for eksempel i friidrett og langrenn.

Ikke nødvendigvis verst

- Det forekommer ikke bare i sykkel, og det trenger ikke være verre i sykkel.

37 år gamle Beltrán har vært profesjonell sykkelrytter siden 1995. En rekke ryttere som syklet på den tiden og aldri ble tatt, har senere innrømmet doping. Beltrán omtales som en rytter fra «den gamle skolen». Fjorårets avsløring av et ungt håp som tyskeren Patrik Sinkewitz var kanskje verre.

- Ja, det var nok et større sjokk. Beltrán kommer jo fra den gamle skolen. Det er bra vi får ryddet opp i dette, at vi blir kvitt dem, sier Johan Kaggestad.

Lag ditt eget Tour-lag på TV 2 her.

Les mer om Tour de France i Startsidens katalog.

Personvernpolicy