Evans fremst av sammenlagtfavorittene

Evans fremst av sammenlagtfavorittene
Evans fremst av sammenlagtfavorittene

<pCadel Evans utpekes seg som favoritt til å vinne midtsommerens store sportsbegivenhet, Tour de France, men må vente seg konkurranse. Vi vurderer sammenlagtfavorittene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gamle stjerner er skrellet av fra Tour de France. Armstrong-æraen er forlengst forbi, Beloki, Ullrich, Basso, Vinokourov, Landis og Mayo er Tour-historie. Men det tilhører sportens anatomi at nye stjerner trer frem i lyset. Årets sykkelhøydepunkt byr på talentfulle, kommende stjerner og et nokså bredt sjikt av potensielle kandidater til sammenlagtseieren.

Fjorårets triumfator og årets Giro d’Italia-mester, Alberto Contador, er sammen med sitt lag, Astana, utestengt fra Touren og favorittstempelet. Det fører Cadel Evans til topps på favorittbarometeret. Sammen med Alejandro Valverde regnes australieren å kjempe i fremre rekke om å bære den gule trøyen inn til Paris 27. juli.

Bak Evans og Valverde lurer ringrever som Mentsjov, Sastre og Zubeldia, etter hvert rutinerte Cunego, og fremadstormende Andy Schleck.

Og se opp for overraskelser.

Cadel Evans (Silence-Lotto)

Fjorårets annenmann kjører med startnummer én, og er favoritt til endelig å vinne sykkelsportens viktigste ritt. Evans er en komplett rytter for store etapperitt, og Tour de France i særdeleshet. Ingen av sammenlagtkonkurrentene er normalt i nærheten på tempoetapper. I årets Tour er det to lengre tempoetapper: 4. etappe, 29,5 km, og 20. etappe, 53 km. Kan tjene mye tid her. Stabil og i toppsjiktet i fjellene – men mangler muligens noe på Valverdes og Cunegos toppnivå og akselerasjon. Evans er ikke mannen som angriper konkurrentene i stykker. Tåler godt tre ukers hardkjør. Silence-Lotto har proklamert at laget kjører 100 prosent for Evans – spurter Robbie McEwen må klare seg på egen hånd – hvilket betyr brukbar støtte til sammenlagtfavoritten. Men laget mangler flere gode klatrere; bare Popovych kan forventes å yte tilfredsstillende støtte i fjellene. Evans er favoritt fordi han er komplett. Tåler han favorittstempelet?

Beste sammenlagtplassering: 2. plass (2007)

Alejandro Valverde (Caisse d’Epargne)

Nærmeste utfordrer til Evans. Endte på en skuffende 6. plass i fjor. Valverde behersker alt: fjell, kortere bakker, og for en stor del tempokjøring og spurter. Følger samtlige oppover på normale dager. Har stor akselerasjon, men kjører tryggere og angriper mindre enn i sine ”yngre dager”. Kan tjene verdifulle sekunder om han benytter sine giftige avslutningsegenskaper på halvharde etapper. Har gjort store fremskritt på tempo, og vant den kuperte tempoen i oppkjøringsrittet Dauphiné Libéré. I Tour de France er tempoene flatere, hvilket klart favoriserer konkurrent Evans og delvis Denis Mentsjov. Valverde viste form ved å vinne Dauphiné Libéré sammenlagt foran Evans. Har et godt lag bak seg med kvalifiserte fjellhjelpere som 2006-vinner Oscar Pereiro, David López og David Arroyo. Men holder han endelig hele Touren ut?

Beste sammenlagtplassering: 6. plass (2007)

Denis Mentsjov (Rabobank)

Vuelta a España-vinneren fra i fjor og 2005 har bevist at han orker et treukersritt, men har kun en 6. plass fra 2006 som beste sammenlagtplassering i Tour de France. Russerens nivå i fjellene står ikke mye tilbake for Evans’ og Valverdes. Har likevel manglet det lille ekstra i møtet med de aller beste. God på tempo, vanligvis er bare Evans og kanskje Valverde og Zubeldia bedre av sammenlagtkonkurrentene. Mentsjov har Touren som sesongens hovedmål, men oppnådde likevel en sterk 5. plass i årets Giro d’Italia. Har et svakt lag bak seg på de tøffere etappene, og vil måtte klare seg mye alene i fjellene. Til gjengjeld profiterer Mentsjov på solid Tour-erfaring.

Beste sammenlagtplassering: 5. plass (2006)

Carlos Sastre (Team CSC-Saxo Bank)

Sastre er en traver i Tour de France-sammenheng. Sprekker sjelden eller aldri. Spørsmålet er om Sastres totale kapasitet begrenser seg til en plass lavt på pallen. Sterk og stabil i fjellene, og har evnen til å angripe. Vil imidlertid tape minutter til hovedkonkurrentene på de to tempoetappene. Sastre har Tourens beste lag bak seg. Har utnevnt seg selv til kaptein, og vil få lagets støtte, men her ligger et dilemma for lagleder Bjarne Riis. Både Sastre og Andy Schleck, potensielt også Fränk Schleck, er kapteinsemner. Sastre er mannen når Tour de France begynner, men viser en av Schleck-brødrene, som i utgangspunktet har frie roller, vinnertakter utover i løpet, kan Riis revurdere sin oppfatning. Men Sastre er en sikker kandidat for podiet, sin anonyme vårsesong til tross.

Beste sammenlagtplassering: 3. plass (2006)

Damiano Cunego (Lampre)

Giro-mesteren fra 2004 og vinneren av ungdomstrøyen i Tour de France i 2006 har for første gang Touren som hovedmål for året. Har en flott vårsesong bak seg med Amstel Gold Race-triumf som høydepunkt. Viste gryende form i Sveits rundt i juni. Cunego er fjellgeit av natur, og var god i fjellene da han til slutt ble nummer fire i fjorårets Giro, men har ikke helt gjenfunnet den oppsiktsvekkende klatreformen fra Giroen i 2004. Har forbedret seg på tempo de senere år, men vil tape tid til Evans & co. Orker han det kontinuerlige hardkjøret i tre ukers Tour de France? Får brukbar hjelp fra Lampre på fjelletappene, særlig fra årets Giro-treer, Marzio Brushegin, men blir trolig alene i avslutningene. En Cunego i toppslag er angrepsvillig, rask i finalen også i de kortere bakkeavslutningene – og definitivt å regne med.

Beste sammenlagtplassering: 11. plass (2006)

Andy Schleck (Team CSC-Saxo Bank)

Et av syklingens vidunderbarn. Kom fra tilværelse som stortalent langt unna verdenstoppen og ble Giro-toer i fjor. Yngstemann Schleck beskrives av lagkamerat Kurt Asle Arvesen som en naturlig leder. Starter Touren i en fri rolle, men kan fort bli oppgradert til kaptein hvis han overgår Sastre i de første fjellene. Har størst potensial av CSC-rytterne og et komplett lag bak seg. Andy Schleck er en grovkalibret klatrer, fulgte verdenseliten i Giroen i fjor, og har sin styrke i fjellene. Heller ingen novise på tempo, men vil tape betydelig tid til de beste. 4. plass i bakkeklassikeren Liége–Bastogne–Liége og 6. plass sammenlagt i Sveits rundt nylig er Schlecks markante prestasjoner denne sesongen. Han har det som skal til for å vinne Tour de France med årene, men årets utgave kommer trolig for tidlig. Luxembourgeren debuterer i Touren i år, og mangelen på erfaring er intet fortrinn. Men han har overrasket før.

Beste sammenlagtplassering: Aldri tidligere deltatt

Haimar Zubeldia (Euskaltel-Euskadi)

Zubeldia er en Tour-traver med tre topp åtte-plasseringer sammenlagt i beltet. Den baskiske nasjonalhelten, som presenterte seg for alvor i den fantastiske 2003-utgaven av Tour de France, er en stabil sammenlagtspesialist. Jevnt god både i fjell og på tempo, men har tidligere manglet de bestes siste dimensjon. Zubeldia er ofte anonym, men jobber seg jevnt og trutt frem til sterke plasseringer. Vet nøyaktig hva som må til, etter mange års Tour-deltakelse. Viste flott form da han ble femtemann i Dauphiné Libéré i juni. Bak seg har han det beste Euskaltel-laget på mange år. Samuel Sánchez, som delvis vil kjøre for etappeseirer, er en betydelig kapasitet for Zubeldia hvis han ofrer seg, mens også Astarloza, Txurruka og Martinez er gode fjellhjelpere. Sniker Zubeldia seg inn i topp fem på ny? Årets utgave kan være hans store sjanse til pallplass.

Beste sammenlagtplassering: 5. plass (2003 og 2007)

Stijn Devolder (Quick Step-Innergetic)

Devolder er en av verdens beste brostensryttere, men er likevel blant outsiderne i årets Tour de France. Det er en bemerkelsesverdig kombinasjon. Som sammenlagtkandidat er Devolder jevnt god både i fjellene og på tempo. Besitter stor kjørestyrke og et potensial i etappeløpene som ennå ikke er utløst. Har forbedret seg taktisk. Rasjonerer han kreftene bedre enn tidligere, kan Devolder bli Tourens overraskelse. 11. plass i Vuelta a España er belgierens beste plassering i de største etappeløpene. Debuterer i Tour de France i år. Devolders store triumf denne sesongen kom i Flandern rundt, hvor han demonstrerte sin kjørestyrke. Kan neppe forvente vesentlig hjelp fra et Quick Step bygd for spurtetapper. Stijn Devolders Tour-deltakelse i år kan ende med alt eller ingenting.

Outsidere:

Kim Kirchen (Team Columbia), Fränk Schleck (Team CSC-Saxo Bank), Ricardo Riccò (Saunier Duval-Scott), Roman Kreuziger (Liquigas), Yaroslav Popovych (Silence-Lotto)

Flest sammenlagtseire:

Lance Armstrong, 7 (1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005)

Jaques Anquetil, 5 (1957, 1961, 1962, 1963, 1964)

Eddy Merckx, 5 (1969, 1970, 1971, 1972, 1974)

Bernhard Hinault, 5 (1978, 1979, 1981, 1982, 1985)

Miguel Indurain, 5 (1991, 1992, 1993, 1994, 1995

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus