Signerte kontrakt med Reading

Signerte kontrakt med Reading
Signerte kontrakt med Reading
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorske Aleksander Stockinger har nettopp signert en to-årskontrakt med den engelske Championship-klubben Reading, og startet sesongoppkjøringen i dag. – Jeg føler meg klar for nivået, sier han til

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

16-åringen er ikke viden kjent her hjemme, men i den engelske toppklubben har han fått kontrakt med U-18 laget, og mottatt et såkalt scholarship.

Reading gav mot slutten av forrige sesong 12 unggutter sjansen til å ta et steg opp i systemet. De utvalgte ble presentert på Readings siste hjemmekamp i mai, og Aleks var en av dem.

Aleks Stockinger er klar for nye utfordringer i Reading. Han spås en stor fremtid av akademiets ledelse.Aleks Stockinger er klar for nye utfordringer i Reading. Han spås en stor fremtid av akademiets ledelse.

- Jeg har nettopp signert en toårskontrakt. Forskjellen fra U-16 laget hvor jeg spilte før er at spillerne nå er sterkere og bedre. Og tempoet er høyere.

- Men det føler jeg meg klar for nivået, sier Stockinger til ABC Nyheter da vi treffer han på Hogwood Park, treningsfeltet til den engelske klubben med tilhold like utenfor London.

Det norske stortalentet, som opprinnelig er fra Bergen, nærmer seg nå det virkelige profflivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I tillegg får vi litt betalt. Jeg tror det ligger på rundt £100 i uken. Man er nesten proff kan du si. Det neste steget opp er proffkontrakt med reservelaget og A-laget, fortsetter han da vi treffer han i England.

Landslagsdebut

Da ABC Nyheter sist skrev om det norske stortalentet var han fast inventar på Readings U-16 lag, og han håpet å få sin landslagsdebut for U-17 laget til Øivind Nilsen. Nå, et år senere, har han spilt to kamper for det norske landslaget.

- Jeg debuterte i februar, mot Ukraina, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampen han snakker om var på La Manga 4. februar i år. Stockinger kom inn etter 52 minutter og fikk med det sin debut med flagget på brystet. To dager senere var han på plass i startoppstillingen mot Tsjekkia.

Han beskriver seg selv som en intelligent og teknisk pasningsspiller. Han sier også at han kan løpe lenge og jobbe hardt. Det siste høres typisk norsk ut, til tross for at Aleks har bodd i England siden han var ett år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Readings akademisjef, den tidligere West Ham- spilleren, Eamonn Dolan, skryter voldsomt av Aleks.

- Aleks er en meget smart sentral midtbanespiller. En intelligent fotballspiller, er karakteristikken han gir av Aleks.

Trangt nåløye

Forskjellene mellom å lykkes på et lag i toppen i Norge og England er åpenbare. I England blir talentene tidlig plukket opp og treningen satt i et system.

- Her i England er spillerne generelt bedre og tempoet høyere. I Norge kan man ofte se unge spillere som får prøve seg på A-laget, mens her er alle de beste fra en aldergruppe samlet på et lag i akademiet.

Men Aleks sier Reading er flinke til å gi unge spillere sjansen.

- En spiller som heter James Henry kom opp fra U-18 i fjor. Han er førsteårs proff i år og fikk spille mot Liverpool i Ligacupen. De låner også ut unge spillere. En spiller som heter Alex Pearce er et eksempel på nettopp det. Han har vært på utlån til Norwich dette året, så jeg ser at de gir unge spillere sjansen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og etter at Reading rykket ned til Championship denne sesongen kan mulighetene for at unge fjes får prøve seg bli større. Signalene fra klubben tyder hvertfall på at unggutten kan ha en god framtid i det ypperste selskap. Også Aleks har fått gode tilbakemeldinger.

- De sier at de kan se meg som en Premier League-spiller. Hvis jeg er seriøs, jobber hardt og trener hele tiden så kan jeg spille der snart.

- Er klubbene mer seriøse her borte enn i Norge?

- Jeg synes kanskje at de forskjellige aldersgruppene og trenerne her i England er mer seriøse. Ihvertfall på akademiet. Personlig føler jeg at jeg utvikler meg fortere ved å spille her enn ved å være i Norge.

Må flytte hjemmefra

Aleksander går nå en ny hverdag i møte. For det første må han flytte hjemmefra, og hans skolehverdag går fra fire dager i uken til én. Til nå har det gått greit å kombinere skole og fotball.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Til neste år er det trening mandag til onsdag, skole på torsdag, trening fredag og kamp lørdag. Søndag er det fri.

- Det er altså bare én dag i uken på skolen, så kombinasjonen med fotball kan jo bli litt vanskelig. I dag så prioriterer jeg både skole og fotball like mye. Jeg er ganske flink på skolen og karakterene ligger på A og B, så foreløpig går det greit å gjøre begge deler. Men vi får se, sier han.

Og mens de fleste andre tenåringer hadde slitt med å få dagene til å gå opp med en så aktiv hverdag, gir han seg ikke der.

- Jeg driver med friidrett også. Nylig var jeg med i en turnering med alle de internasjonale skolene her borte og deltok i 400, 800, 1500 og 3000 meter.

- Har du tid til venner med en så hektisk hverdag?

- Ja, jeg får tid til det også, sier han idet han løper tilbake til treningsfeltet for flere timer med terping på fotballferdighetene.

Drømmen om Premier League lever i beste velgående.